Tuesday, May 10, 2016

Makrilla Gård

Detta är det stora gårdshuset på Makrilla Gård. Makrilla Gård som tillhör C's familj består av gården och torpet. Det lilla torpet brukar C's föräldrar bo i och det ligger ca 1 km från det stora huset en bit in i skogen men alldeles intill Stensjön som är en insjö.

Gården köpte Calles morfar en gång i tiden. Här växte Calles mamma och moster upp. Här tillbringade Calles och hans syster sina sommarlov. Här gifte vi oss i trädgården för ganska precis 14 år sedan.

Till gården tillhör också ladugården och några andra uthus. Under Calles morfars tid så hade han djur här. Kor, häst, höns och får. Även om det inte finns några djur här längre så finns det stora marker med skog som tillhör gården. Skogen brukas ännu fast det mesta sker på entrepenad i samarbete med Södra skogsägarna.




Stallet där vi hade dansen under vår bröllopsfest. Discokulan hänger ännu uppe. Här bodde fåren en gång i tiden. Våren innan vårt bröllop jobbade vi hårt för att riva ut och städa iordning stallet så att vi kunde ha dansen här efter bröllopsmiddagen.
På den här gården med alla sina uthus finns det gott om plats men också alltid något att fixa och göra.
Ytterdörren till gården tycker jag är jättefin. Gårdshuset har renoverats och restaurerats i omgångar. Taket i middagssalen har en väldigt fin gammal takmålning som renoverats så som den såg ut i sina glansdagar och man har använt naturliga färgpigment baserade på lin för detta. Calles moster brukar bo på gården. Nyligen har hon också renoverat vardagsrummet med färg och tapet som ska passa till gårdens stil och tidsanda.

Vitsipporna blommade för fullt i Sverige just nu. Det märks att det är skillnad på hur långt våren kommit mellan Sverige och Schweiz. Vitsipporna blommade för ca 1.5 månader sedan här. I Basel håller syrenerna på att blomma över och rosorna har börjat komma.


 I Sverige har den allra första grönskan precis börjat komma. De skira intensivt lime färgade bladen har precis börjats vecklas ut på grenarna. Fortfarande en hel del träd som inte har blad.


Både C's moster och mamma är trädgårdsintresserade och duktiga odlare. Rabatterna på torpet och gården är alltid så fina.


Moster Gunillas svarta lurv, Tore. Han älskar att bada och springa och hämta bollar. 


Jordkällare som man hade förr i tiden finns fortfarande kvar. Funkar fortfarande utmärkt som extra förvaring och kyl till frukt, grönt och dryck.



En fin släktgård mitt i den småländska landsbyggden. Lite mitt ute i ingenstans. Närmste lilla by heter Eringsboda som ligger ca 45 minuter från Karlskrona. Under de strängaste vintermånaderna bor Calles föräldrar i just Karlskrona där de har en lägenhet. Men största delen av året bor de ändå ute på torpet. Calles moster har också en lägenhet i Karlskrona men bor stora delar av året på gården. När vi kommer brukar vi bo på gården medan Calles syster med familj bor i ett mindre litet hus som angränsar till torpet, det lilla Pörtet som det kallas. Det är verkligen livet på landet man lever härute.

7 comments:

Annika said...

MEN ÅÅÅÅ så vackert!
Vilken ståtlig gård. Ett herresäte nästan, så vackert!!
Vilken njutning att få åka dit.
OCH där gifte ni er, vilket BRA ställe att gifta sig på.
Kommer ni att styra kosan dit igen senare i sommar?
Kramar!!

Desiree said...

Annika, ja det är ett vackert ställe. Vi gifte oss under den stora kastanjen som Calles morfar en gång i tiden hade planterat. Vi hade ca 50 bröllopsgäster med middagen inne i salen och vardagsrummet. Nej vi kommer inte att åka dit i sommar. Det är fint och väldigt trevligt att vara där men när man är där är man trots allt hemma hos Calles föräldrar och/eller moster. Känns inte som något semester alternativ för mig. Funkar att hälsa på några dagar så här.
Kram!

Matilda said...

Verkligen fint.

Anne said...

Men ååååå så fint, så idylliskt och vad fint omhändertaget allting är. Jordkällaren är ju fantastisk, att den fortfarande används. Vad roligt höra mer (och se bilder) på platsen ni gifte er och där ni dansade. Vilket charmigt och annorlunda bröllop det låter som, vilken underbar miljö gifta sig i.
Det verkar stort och som att ni alla kan få en del space och utrymme när ni hälsar på, om jag förstod det rätt bor C´s föräldrar i torpet och ni kan sova i stora huset.
Håller förresten med dig om det jag såg du skrev i en kommentar, hur härligt och trevligt det än är att hälsa på, så att spendera sin dyrbara semestertid med att hänga hemma hos sina egna föräldrars hem eller svvärföräldrars känns inte som alternativ. Det har inget att göra med att man inte tycker om varann, itne alls. Det är bara naturligt man vill annat på sina ledigheter. Det går förresten åt bägge håll, när mina päron fortfarande jobbade och var snåla med sina semestrar, inte ville de komma och spendera sin semester hemma hos mig heller, utan de ville göra annat. Så klart man känner så, tycker jag. Åtminstone är det naturligt för mig.
Kramar!

Desiree said...

Matilda, tackar :-)

Anne, det blev verkligen ett äkta lantbröllop. Skönt att du förstår vad jag menar. Det är underbart här nere och vi hade supertrevligt men man är ändå gäst här i någon annans hem med allt vad det innebär. Man har olika vanor även om man tycker mycket om varandra. Jag förstår att folk vill och behöver prioritera sin semester och lediga tid som är dyrbar.
Kram!

Anne-Marie said...

Vilken fin gård.
Ser riktigt pampig ut tycker jag.
Verkligen en vacker plats att gifta sig på.
Jordkällare är otroligt praktiska. Kul att den fortfarande används.
Kanske skönt att få vår i olika etapper - först i Basel och nu i Sverige.
Kram!

Suzesan said...

En sån härlig gammal gård. Gifta er där var ju perfekt.
Åhhh jag gillar såna gamla hus. Ytterdörren JÄTTEFIN!
Kram
/Susanne