Wednesday, August 7, 2013

Storslagna sjövyeer

 
Från småbyarna högt uppe i bergen åkte vi ner till dalen söndag eftermiddag. Lago Maggiore är en av de två stora sjöarna som ligger i Ticino. Den är så pass stor att man tror att man hamnat vid havet. Underbart vackert med skimmrande klarblått vatten som stäcker ut sig så långt ögat når. Lago Maggiore är så pass stor att halva sjön ligger i Italien och andra halvan i Schweiz. Gränsen går någonstanns i mitten på sjön. 

Sjön kantas av höga berg och små bergsbyar.

Det finns flera lite mindre städer kring Lago Maggiore. Vi stannade till i Ascona för lunch och strandpromenad. Många mysiga och inbjudande resturanger som ligger precis vid vattnet att välja bland.

Inte dumt att slå sig ned i godan ro en liten stund och blicka ut över sjön.

En vacker liten hamn med båtar i olika storlekar.

Många fina gammla byggnader. På högra bilden är det något hotel som nästan ser ut som ett slott med sitt torn. Det känns exotiskt här nere med lummig grönska och palmer som vajjar i vinden. 

Ett väldigt angenämt slut på vår weekend nere i Ticino med en skön promenad här längst med strandkanten i skuggan av de stora träden.
Schweiz är ett otroligt vackert land. Jag förundras över den vackra naturen och hur storslaget det är gång på gång. Jag vet inte hur många gåner jag känt att jag klivit rakt i ett vykort. Helt fantastiskt att ett så pass litet land är så rikt och har så mycket att erbjuda både när det gäller natur och kultur. Att finna allt detta på en yta som inte är så mycket större än skåne och småland tillsammans. Från det tyska Basel i nordvästra hörnet på landet till det italienska subtropiska Ticino i söder. 

Schweiz är ett land som jag tror att jag inte hade kommit till som turist. Hade jag inte hamnat här  hade jag nog aldrig fått upp ögonen för allt som finns här vilket hade varit väldigt synd. Men jag tror jag hade tänkt som många andra att Schweiz är dyrt att turista i och därmed hade jag hellre valt Italien eller Frankrike bara för att de är mer kända och för att man hade tänkt att de båda andra har godare mat och sedan hade man inte funderat mer över Schweiz. Men ack så fel att göra så.

På vägen hem passerade vi denna del som ligger strax söder om Zurich. Glittrande turkost vatten som breder ut sig i denna sjö omgärdad av höga berg. En liten segelbåt som stilla glider över vattenytan. Så makalöst vackert!


Idag är det lite svalare. Det har varit hett och rätt klibbit här på sistone. Det har legat åska i luften som äntligen kom i natt. Ett rejält åskoväder med mycket regn och blixtar när vi skulle gå och lägga oss igår. Men det känns skönt att det är lite svalare. Imorgon förväntas mer regn vilket kan behövas. 

4 comments:

Annika said...

Någonstans har jag läst att Schweiz och Norge är de vackraste länderna i världen.
Tror att det ligger något i det, faktiskt.
Jag känner folk här i USA som fullkomligt älskar Schweiz och när de åker till Europa åker de alltid dit, och sen har de en viss plats där som bas.
Jag ahr aldrig varit där, jag skulle älska att komma dit.
Dina bilder ger enorm mersmak.
Du bor som i en saga.
OTROLIGT vackert.
Din kamera går varmt hela tiden.
Underbart för oss andra att få ta del av dina jättefina bilder.
Kramar i massor!!!

Desiree said...

Annika,intressant det kan mycket väl vara så. Så glad att jag hamnade här och fick chansen att upptäcka detta vackra land. Du och Peter är alltid välkommna när ni vill ska du veta. Det skulle vara så kul om ni kom förbi och hälsade på :-)
Kram!

petchie said...

Ja, du vet ju att jag älskar Schweiz och har gjort det ända sedan jag var liten! Lago Maggiore har jag bara sett genom tågfönster, har för mig att man åker längs med sjön med tåget till Milano. Förresten, du vet att ni kan ganska enkelt åka tåg till Venedig från Schweiz?
Härliga bilder som får mig att längta till både Italien och Schweiz! Nästa år måste det bli en resa till Schweiz!!

Desiree said...

Petchie, tack för tips. Ska kolla på det. Vi funderar lite på någon resa här under semtember månad kanske. Schweiz är som sagt otroligt vackert. Jag hoppas att vi får tillfälle att ses här nere någon gång när ni kommer ner på besök. Det skulle vara jättekul!
Kramar!