Tuesday, September 17, 2013

Bland Franska vingårdar och slott

 
Vi har haft en fantastisk weekend i Bourgogne, bland slott och vinfält. Det är en helt otrolig syn att se dessa magnifika vinfält som sträcker sig upp och ner längst med kullarna. Mellan Dijon i norr och Santeney i söder kan man färdas längst med Routes des grand crus som sträcker sig ca 60 km. 

Vi bodde strax norr om Nuits St-Georges i utkanten av en mindre by med vinfälten runt omkring oss. Perfekt läge för att resa runt i Cote dÓre där de flesta röda vinerna i Bourgogne odlas och görs. 

Helt rätt tid att resa hit. Vi kommer strax efter sommaren och undviker då perioden då det är som mest turister. Vi kommer också strax innan skörden så det är som intensivast här. Det är dessutom roligt att få se dessa vackra vindruvsklasar som växer på vinrankorna. Provsmakade en druva och nog börjar de bli fina och mogna nu. 

 
Den stora rödvinsdruvan här är Pino Noir. Den ger lite lätta, fruktiga viner med viss strävhet skulle jag personligen beskriva smaken som. Goda men gör sig än bättre med rätt mat till. Att odla druvor och tillverka vin är en stor konst. Så många faktorer som påverkar både skörden och vinet. Det finns dessutom skillnader i microklimat från en plätt till en annan på samma vinfält som påverkar kvalité och smak på druvorna mycket. Det kan räcka med att gå 50-100 meter åt något annat håll så kan du få fram helt andra smaker.

Detta hade en gång i tiden varit ett gammalt kloster. Munkarna odlade mycket vindruvor och ägnade sig åt att göra vin. Här låg detta kloster mitt ute bland vinfälten med en storslagen utsikt. Idag är det ett museum som man kan besöka. Vi stannade till men gick inte in.

Tydligen var det någon sorts veteranbilsträff just denna dag. Coolt att se alla dessa gammla vackra bilar som stod parkerade där.

Klostrets vinkällare. Detta kan man kalla vinkällare. Oändliga rader med vin på prydliga rader. Vet inte hur många flaskor de hade här men rummet var stort och det var helt klart måååånga flaskor.


Alla dessa små söta franska byar med sin charm där tiden tycks ha stått still på sätt och vis. Här finns oändligt många ställen att prova vin. Dels finns det många Caves som har vinprovning i byarna och dels kan man också åka ut direkt till vingårdarna och prova vin. Vissa ställen har vissa tider som gäller andra måste man först ringa och boka en tid hos.Vi åkte ut till en av vingårdarna som var denna. Här hade C bokat en tid åt oss och vi fick äran att träffa vingårdens ägare. Hans familj hade ägt vingården sedan 1700-talet. Vi fick provsmaka och ett flertal av hans viner från olika årgångar. Generellt sätt så bör vinerna som man köper här lagras några år innan de ska avnjutas på glas.
Gott och lärorikt på så många sätt. Har lärt mig MYCKT mer om vin sedan vi flyttade ner till Schweiz. Allt är inom räckhåll plötsligt. Det känns fantastiskt att kunna göra sådana här resor. Dijon ligger inte mer än ca 2.5 timmar från Basel med bil. Älskar att bo här just för att kunna göra sådana här resor.

Kvällen avslutade med att njuta av en äkta Boeff Bourgingogne. Den godaste jag någonsin ätit. C hittade en en liten pärla till resturang. En resturang som har fått ett gott omnämnande i Guide Michellin men ännu inte fått någon stjärna. Det är här man kan fynda både i smak och pris. En trerätters meny som var fullständigt gudomligt god. Det är självklart att man ska äta Boeff Bourgingone då man befinner sig i Bourgogne. 

Vår första dag i Bourgonge somnade vi lyckliga, trötta och med väldigt nöjda magar.

7 comments:

eastcoastmom said...

Jag är sååååå avis på den där middagen!!

Miss Marie said...

Wow, ser fantastiskt ut! Franska slott går inte av för hackor direkt...! :)

Saltistjejen said...

Underbart! Vilken fantatisk dagoch kväll. Vingårdar låter så kul att besöka. Vi har inte gjort det mycket även om det faktiskt finns på Long Island. Inte som i frankrike eller Kalifornien såklart, utan i mycket mindre skala och inte lika gott vin haha, men det är ändå mysigt. Middagen lät helt fantastisk!!
Kram!

Desiree said...

Eastcoastmom, den Boeff Bourgingionen var såååå attans god! Köttet smälte i munnen och den där goda fina vinsmaken. Jag är så glad att vi fick och tog chansen att äta just detta till middag.
Rekomenderas varmt om du åker till Bourgogne.
Ett MÅSTE!
Kram!

Marie, nej här levde man gott. Vi nöjt i fulla drag av denna minisemester. ÄVen om vi bara var borta i tre dagar så kändes det betydligt längre.
Vi har sannerligen mått som prinsar och princessor.
Kramar!

Saltis, ja vingårdar är himla kul och mysigt att besöka. Kanske inte är toppen barnaktivitet men väldigt nice om man gillar goda viner och är intresserad av att lära sig mer. Middagen var bland det bästa jag fått på läääänge.
Kram!

Anne-Marie said...

Ni lever verkligen "det ljuva livet". :) Underbart att kunna åka till dessa områden med bil och bara behöva resa några få timmar.
De vindruvor som odlas för vin är det "vanliga" vindruvor som man också kan äta? Fånig fråga kanske men jag har aldrig varit på någon vinodling. Och jag dricker ju inte vin så jag fick kanske provsmaka vindruvor. ;)
Det är verkligen vackert i Frankrike. Oj så god middagen såg ut!
Kramar!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det finns väldigt mycket att se och upptäcka här. Det passar oss perfekt eftersom vi älskar att dra iväg på sådana här små road trips. Tycker inte alls att din fråga är dum på något sätt. Mitt svar är att jag tror att det är så. Jag provsmakade några av druvorna på dessa fält och de smakade gott. Hi hi ja du kan alltid ha provsmakning av olika druvor :-)
Kram!

Suzesan said...

Oj så härligt. Ja lite Boeff Bourgingogne på riktigt på plats måste ju sitta där det ska. Man får aldrig det så bra själv som dem som är "födda med det" sitter i fingrarna TYP!;)

Kram
/Susanne