Wednesday, September 11, 2013

Ordning och Reda

Schweizarna är väldigt ordningsamma av sig. Det är snyggt och rent överallt jämt. När man flyttar till ett nytt land och ny stad så finns det ju alltid nya detaljer och kunskaper att ta in. Även en sådan grej som sophantering som man inte reflekterar så mycket över blir ju både en ny och viktig grej då man flyttar någon annanstans. 

 I Basel finns två olika system beroende på om man bor i Basel-Stadt eller angränsande kommunen som heter Basel-Land. Vi bor i Basel land. Här kan vi slänga huahållssopor vilken dag som helst i veckan. Naturligtvis sopsorterar man papper, glas, konserver, batterier, kompost för sig. Vanliga hushållssopor slängs i svarta 35 liters påsar. På varje påse måste man sedan klistra på ett sådant här klistermärke. Dessa klistermärken måste man köpa. Varje klistermärke kostar ca 2 dollar. Man bestalar alltså direkt för varje soppåse man slänger. 

För de som bor i Basel-Stadt så är soppåsarna blå och där köper man inte klistermärken utan betalar istället för varje soppåse man köper. De har dessutom så att man endast får slänga soporna på vissa specifika dagar i veckan. Det krävs lite plannering om man ska äta skaldjur på sommaren om man bor i Basel-Stadt med andra ord. 
 
 En gång i månaden kan man slänga papper och kartong. De måste vikas och buntas ihop på ett snyggt och prydligt sätt (se första bilden högst upp). Det finns inga ställen man åker till med papper eller annat. Man får snällt samla på sig allt under en hel månad innan man kan göra sig av med det. Det kan bli ganska mycket papper på en månad. Vi har en stor plasttunna som vi sammlar allt i hemma och blir det stora kartonger och annat så brukar vi ställa ner dessa i vårt källarförråd så länge. 

 Runt omkring och som här i vårt bostadsområde finns dessa kärl för att slänga glas och konserver. Hit kan man gå när man vill. Obs, man ska enligt reglerna egentligen inte slänga eller återvinna glas på söndagar. Söndagar är stora lugn och ro dagen. Då skall man icke arbeta och icke föra oväsen på något sätt. Man ska egentligen inte dammsuga och inte tvätta. Tur nog har vi snälla grannar som inte klagar och själva också tvättar på söndagar så det är helt ok för oss. 

 En gång i månaden kan man också slänga trädgårdsavfall, mindre möbler och elavfall. Vi fick en kalender för vårt område och sedan gäller det att själv hålla koll på vilken dag som gäller för vad. Eftersom de endast kommer en gång i månaden gäller ju att inte glömma då skulle man bli dränkt i papper. Ändå får vi nästintill ingen reklam och inte heller har vi någon dagstidning men jag känner ändå att det blir ganska mycket papper av olika slag. 

Det är rent och snyggt på gator och torg. Betydligt renare än i Stockholm som jag upplever som en ganska smutsig stad då jag var där senast. De kör betydligt oftare med renhållning av gator här. Så fort det varit en storm och det blåst ner löv och grenar är de ute med sina sopmaskiner och rensar upp på gatorna. Även fimpar och tuggummin och annat småskräp är folk rätt noggranna med att slänga i sopkorgar. Jag tycker det är superbra.

PET-flaskor tar man med sig tillbaka till mataffären och återvinner. Man får ingen pant för dem man slipper slänga dem i hushållssoporna och genom att ta med dem tillbaka till affären så slipper man betala för att bli av med dem. 

Finns även regelbunden insammling för kläder och skor. Finns också större behållare där man kan donera kläder och skor till olika hjälporganisationer. 


6 comments:

Suzesan said...

Men det kanske är bra. Oj alltså papper en gång i månaden. Kan ju bli en del med tidningar.

ÄT skaldjur ha ha när som helst. TIPS! Lägg skalen och sånt skräp i frysen. Ha en lite låda där.ELLER koka skaldjursfond på dem=Soppa. och sen lägg resterna i frysen.

Så tar ni med dem när det är sopslängningsdag. Vem får pengarna som man köper klistermärken för. Tycker ni borde få betalt för Pet-Flaskor. Men men!! Bra att de återvinns. Men det kanske ör så att de är "billigare " för här betalar man ju för de två kronorna man får sen när man pantar. DET läggs ju på i kassan i affären. Många som inte tänker på det.

Här är det bra för det som läggs i soptunnan återvinns inte. Men det finns de som har som rutin och samla såna burkar och flaskor ur soptunnor och papperskorgar och det får ju först pengar för det oh sen hjälper de till så att det som slängs hamnar rätt. Min son arbetar för PANTA Mera. Som "PetflaskeChef" Han åker runt i Sverige på sommaren och ser till att det funkar på event. Lär människor att återvinna. = och får bra betalt!!!!!!!!

Kram
/Susanne

eastcoastmom said...

Vilken ordning det verkar vara i Schweiz!

Desiree said...

Suzesan, jo det blir en del papper som sagt. Tur nog har vi plats i vårt källarförråd om det blir extra mycket. Nu är det ju ändå så att eftersom vi bor i Basel-Land så kan vi slänga sopor vilken dag som helst i veckan. Smart tips på det där med skalen i frysen. Men det är ytterligare ett problem här att man har en sådan liten frys. Vi har bara en med tre ganska små lådor där det oftast är knökfullt så vi hade inte fått plats med skal och skräp i fysen tyvärr :-(
Det är kommunen som får pengarna för klistermärkena eller soppåsarna. Istället för att betala en avgift på sophämtning som man gör i Sverige så betalar man direkt här. Varje person får betala för exakt så mycket sopor som de slänger vilket är ganska smart.
Kramar!

Eastcoastmom, jepp snyggt och städat. :-)

Anne said...

Intressant! Gillar hur organiserat det är. Ordning och reda som sagt. Miljövänligt, bra!
Här där vi bor sägs vi ha en modern och miljötänkande sopsortering, jämfört med många andra delar i USA. Men jag vet inte... Visst, det finns särskilda tunnor för konserv, plast, glas och allt det där. Varje vecka töms tunnan med sopor (trash, alltså allt som inte är återvinningsgrejer). Varannan vecka töms återvinningstunnorna. så visst, det där är ju super. Man blir av med allt mer eller mindre.
Däremot saknar jag återvinning för mer farligt avfall som olika kemikalier och även mer grovospor, elektroniskt avfall, glödlampor, mediciner och annat som man ju faktiskt samlar på sig.
Jag har gjort en del research för att få info om hur man t.ex. gör med gamla mediciner och lampor. Det enda jag kommit fram till att det finns en sorts drive EN gång om året. Den driven annonseras inte och är hos polisen, tror jag (för mediciner).
Den årliga driven för bla gamla lampor besökte vi ett år men kön var läbbigt lång så vi skippade det och´fortsatte trava i garaget.
Trist för det är ju minst lika viktigt uppmnuntra folk att inte spola ner mediciner i toan eller diskhon. I Sverige vet jag man enkelt kunde lämna in gamla mediciner på apoteket. Den möjligheten finns inte här jag bor i alla fall.
Tysk ordning är ju välkänd, Schweizarna verkar inte så dåliga de heller....
KRAM!

Anne-Marie said...

Jag fick litet smått panik när jag kom till Stockholm nu i augusti eftersom jag knappt mindres hur man källsorterar! ;) Men det klarnade ju rätt snabbt.
Här i Siskiyou County finns det litet sopsortering men det är det lilla. Här slängs det mesta i de vanliga soporna.
Det verkar vara otrolig ordning och reda i Basel och att till och med gatorna rengörs efter ett oväder är ju fantastiskt. Stockholm är helt klart en smutsig stad. Och vandaliserad. Kram!!

Desiree said...

Anne,ja USA har en del kvar innan de kommer upp i den miljöstandard som finns i europa. Vi hade också delvis sopsortering så som ni har med olika tunnor men som du också säger så räknades det ändå som avfall och inte återvinning. Alla dessa landfills som USA har är ju rätt skrämmande. Vi undrade en gång hur vi skulle göra med mediciner som hade gått ut. C tog med dem till ett apotek i Birmingham och de bara strirrade konstigt på honom. Svaret han fick var att de hade inte någonmöjlighet att ta tillbaka gammla mediciner och destruera dem. Du får häll ut dem i toan och spola var svaret, eeeh???? Det är ju det man INTE vill göra. Tycker systemet är bra här även om jag ännu inte klurat ut om det finns återvinningsstationer eller miljöstationer som som det finns i Sverige. Här kommer de och hämtar lite mindre grovsopor en gång i månaden som sagt.
Kram!

Anne-Marie, ja det har hänt otroligt mycket på sistone. Jag upplevde också Stockholm som en ganska smutsig stad, mycket klotter också på sina håll. Här är det rent och snyggt och det tror jag hjälper till så att folk aktar sig för att smutsa ner för det syns så mycket mer om det är rent från början.
Kram!