Tuesday, November 26, 2013

Fondue

 Nu när kylan anlänt så är det fondue som gäller i Schweiz. Med vintern börjar nämligen också fonduesäsongen. Då är det ostfondue i första hand som gäller i Schweiz. De är galna i ost här och har många finfina ostar så dessa ska tas tillvara på. Schweizarna älskar både sin fondue och sin ost. Fondue är också en klassiker på det Schewiska julbordet.

Det finns mängder på olika varianter. Det går att både hitta färdiga kit eller göra från scratch på egen hand.  Vanligtvis består fondun av 3-4 sorters olika ost som smälts samman tillsammans med vitt vin och lite vitlök. Traditionell fondue är bröd som doppas i den smälta ostmassan.  Men jag har fått lära mig att man även njuter av sin ostfondu genom att doppa äpplen, svamp, päron, ananasbitar, brocolibitar eller rostade kastanjer. Det vita vinet kan bytas ut mot mousserande bubbel för en lättare och luftigare fondue.  Det går även att ”krydda” sin fondue med hackade nötter, finhackad tomat, tunt skivad rödlök, eller chilikrydda. Gruyereosten har alltid en given plats. Men på andra, trejde och möjligtvis fjärdeplats kvalar Emmentaler, Bergkäse, Vacherin från Fribourg in. Den klassiska Schweizer fondun består av ostarna Gruyere och Vacherin.


 Olika färdiga kit man kan köpa. Personligen tycker jag att ostfondue är lite väl mäktigt att äta som huvudrätt. Jag kan tänka mig detta som en förrätt istället. Skulle jag äta ostfondue skulle jag inte heller köra med sådant här kit utan tillaga den själv med ostbitar som smälts osv enligt konstens alla regler.

 Minikit med fondue för även dem som bor i ensamhushåll eller bara vill ha en liten portion.


 Fonduebröd finns naturligtvis. Vet inte riktigt vad som skiljer fonduebröd speciellt. Ser ut som en vanlig baugette nästan.


Speciell kryddblandning som används både till fondue och raclette (båda nationalrätte i Schweiz som involverar smält ost). 

I natt har det kommit ett nytt lager med fin pudersnö. Lite som om någon vackert strött florsocker över hustaken och gräsmattorna. Det ska bli en klar fin dag med sol så det är något jag ser fram emot.

7 comments:

eastcoastmom said...

Ja det är otrolig mäktig mat, ostfondue...

Madeleine said...

Har aldrig testat fondue..pinsamt, men sant. Hoppas dock kunna göra det någon gång i framtiden för det ser väldigt gott ut!!

Annika said...

JAG älskar fondue!!!
ÄLSKAR!!!
Speciellt ostfondue. Brukar äta det på The Melting Pot här. Och där doppar man bröd, äppelbitarm blomkål, broccoli mm.
Älskar det så otroligt mkt.
Mmm…Jag skulle vilja testa att äta det i hemlandet Schweiz. Gruyere är den ost jag oftast köper här, förutom Jarlsberg och parmesan. SÅ god!!
Kram!!

Anne said...

Jag skulle också gärna testa en riktig ostfondue (och raclette) i fonduens hemland och ostmeckat nr 1. Som Annika säger så är Melting Pot ett bra ställe, gott.
Jag såg faktiskt nyss i en reklamkatalog som damp ner i posten från Crate and Barrel att de hade ett stort uppslag med raclette-grejer och tillbehör, samtidigt skrev de lite introduktion om vad det är, kommer från Schweiz och hur det ska användas. Ett försök att introducera det till en bredare och större amerikansk marknad kanske...
Gruyere tycker jag är en grym ost att ha i gratänger och rätter där man vill åt smält ost.
Kram!

Desiree said...

Eastcoastmom, man skulle lätt kunna tro att alla Schweizare skulle vara runda som tunnor med tanke på all ost de äter men de är de inte. Jag antar att alla de där bergs och alp hikarna är ett måste efter en ostfondue för att jobba bort en del ost.
Kram!

Madeleine, det är inte så pinsamt tycker jag. Jag vet att jag testat ostfondue men det var otroligt länge sedan. Har provat buljongfonude för några år sedan och det tyckte jag mer om.
Men självklart får jag ta chansen och prova ostfondue här nu när jag bor här.
Kram!

Annika, ja jag minns att Melting Pot är en av dina favvis resturanger. Kul att veta att de kör med olika saker att doppa i sin ostfondue och inte bara bröd. Jag läste en artikel om ostfondue här och fick lära mig ett och annat jag inte visste om sedan tidigare. Du och Peter får komma till Schweiz så får vi äta det tillsammans här. Får dock vara höst eller vinter ni kommer på då.
Kram!

Anne, gryere är en sådan supergod ost. En av våra storfavoriter. Ni får också se till att ha vägarna förbi Schweiz någon gång så får vi äta detta ihop. Kul att Crate and Barrel introducerar raclette. Jag kan tänka mig att det skulle gå hem hos amrisarna då de gillar smält ost.
Kramar!

Suzesan said...

Håller med att som huvudrätt annorlunda men som förrätt eller som bara det i sk pubmeny(så smårätter kallas här i stan iallafall) är OK för mig. Alltså som kul tilltugg. FärdigKit=inget för mig. Skulle däremot älska att smaka alla de där på schweizer-vis alltså gjort av de som KAN det. Mums. Smält ost och OST som är så gott. Vilket härligt inlägg.

Kram
/Susanne

Anne-Marie said...

Det var länge sedan jag åt ostfundue. Skulle nog också hellre göra min egen i stället för färdiga "kit". Då vet man ju vad som finns i fonduen. :)
Kanske jag skulle prova Gruyere någon gång - den osten finns faktiskt i den lilla mataffären i Weed.
Kram!