Monday, November 4, 2013

Första helgen i november

Första helgen i november är förbi. Nu märks det att det är höst på riktigt. Mörkare kvällar, regn och rusk, blad som liggor i stora drivor längst med trottoarerna. Man vill helst kura upp i soffan med en stor go filt och en kopp med något gott och varmt, tända många ljus. Det är ju precis det man ska njuta av just nu.

Allhelgonahelgen. Firas inte lika mycket här som i både frankrike och tyskland där det var ledigt i fredags. Men man märker att det säljs både ljus och fina kransar överallt för att pryda gravarna med.

Vi har haft en skön helg. Lördag dag ägnades åt handling, fix och ärenden.

Idag fyller min kära lillebror år så jag passar på att säga: Grattis på födelsedagen Philp!


Det blir fler och fler kala träd men än finns det faktiskt en hel del blad och grönska kvar. Gillar hösten här i Basel betydligt bättre än i Stockholm. Den är längre, mildare och inte fullt lika mörk. Man hinner njuta av årstiden på ett annat sätt. I lördags kom det in en varmfront och vi fick återigen njuta av temperaturer på ca 18 grader under dagen. Just nu skiftar det en hel del mellan varmare och kallare väder.

 Den där sista höstglöden med fina röda toner. Så vackert!


 
Vi bor bara några kvarter från den här fina och härliga parken. Det är så vackert att stanna till och fota här.


 Jag och C besökte vinmässan i fredags. Nu hade även matmässan i intill-liggande lokal öppnat. Riktig gourmand mässa med både mat och vin att provsmaka.Mycket goda korvar och lufttorkade skinkor finns i Schweiz.


 Sedan har vi naturligtvis osten. Här finns alltid ett imponerande ostsortiment att prova och njuta av.


 Färska tryfflar. Sedan fanns kryddor, oljor, balsamvinäger, choklad och massor med annat spännande att prova.


Dofta, smaka, föra anteckningar. Så här såg våran fredagkväll ut. Våra vänner dök aldrig upp så fick njuta på egen hand vilket inte gjorde något. Mycket vin att välja bland, som ni ser är katalogen framför oss ganska tjock. Vi försökte prova druvor och vinregioner som vi inte tidigare testat eller bekantat oss med. Det blev röda viner från europa som vi koncentrerade oss på. Mest franska och italienska.

Söndagen började med riktigt höstrusk. Vi vaknade av regnet som smattrade på fönstret och vinden som ven. Kändes extra skönt att det var söndag och man inte behövde skynda iväg någonstanns utan kunde i godan ro ligga kvar under det varma goa täcket medan regnet piskade utanför. Nästan ännu mysigare att ligga kvar i sängen då. Lagom tills vi hade avslutat frukost vid 11 tiden så kikade solen fram. 

 Vi bestämde oss för att ta vara på det fina vädret och komma ut. Det blev en jätteskön cykeltur ut bland fina skogsvägar. Igen så tycker jag att vi bor perfekt där vi bor just nu med både närheten till naturen och närheten in till stan. Cyklar man bara fem minuter så kommer man ut i bokskogen och bland mysiga naturområden.
 C på sin nya cykel som han faktiskt har byggt ihop helt själv. 


Vi kunde omöjligt tro att det skulle bli en sådan här strålande vacker höstdag då vi vaknade imorse. Underbart att få känna solens strålar på ansiktet. Så himla skönt att komma ut så här. Det ska regna en hel del denna vecka så det kändes extra bra att faktiskt ta vara på en fin dag som denna.

 En hel del folk ute. Man möte folk både till fots, på cykel och flera ekipage med häst och ryttare.


Cyklade förbi flera stora majåkrar. Det odlas massor med majs runt om Basel. Jag tror att all majs som odlas här i första hand kanske är djurfoder eller används som stärkelse till annat. Ett härligt avslut på veckan blev det iallafall. 

Denna vecka kommer att bjuda på en hel del regn så det känns otroligt bra att vi fick ladda med sol igår.7 comments:

Madeleine said...

Mysigt att kunna hitta på roligheter under helgen - vinmässan såg trevligt ut.
Hösten här i Sverige skulle jag kunna vara utan. Mörkt, kyligt och blåsigt. Inte direkt min kopp te. Men hösten i Basel låter faktiskt riktigt mysigt.

Miss Marie said...

Vilken härlig helg! Perfekt blandning med vinprovning, god mat och natur! Helmysigt! :)

eastcoastmom said...

Man kanske skulle flytta till Schweiz om några år... ser så otroligt vackert ut.

Desiree said...

Madeleine, ja här brukar finnas massor att göra. Vinmässan var underbar att besöka. Jag tycker som sagt mycket bättre om hösten här som är mildare och soligare.
Kram

Marie, ja det blev en riktigt mysig och trevlig helg på alla sätt.
Kramar!

Eastcoastmom, ja det kan jag varmt rekomendera. Finns mycket att se och göra, ett otroligt vackert land, välfungerande och mitt i smeten i europa. Du kan lätt ta snabbtåget till Paris och komma dit på 3 h.
Kram!

Anne-Marie said...

Härligt att kunna åka ut på så många utflykter på nära håll. Vilken fin dag ni fick trots regn på morgonen.
Att ha några dagar med brittsommar då och då är inte dumt.
Mycket gott du har fotat. :) Det verkar vara ett riktigt gourmetland.
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, tack så mycket. Vi uppskattar verkligen att ha naturen inpå knuten så här. Underbart att snabbt komma ut och njuta när fina dagar som denna kommer.
Kram!

Blogger said...

Bluehost is definitely the best web-hosting company for any hosting plans you might require.