Wednesday, February 4, 2015

Amerikanskt som skiljer sig

Eftersom jag både bott och varit i USA så många gånger så är det ju lite av mitt andra hemland. Det är dock alltid intressant att lägga märke till skillnader mellan USA och Europa. Massor med sådana där små saker man lägger märke till första dagarna man kommer dit som man efter ett tag tar för givet. 

Jag tycker alltid att det är spännande att handla också i affärer som har andra sortiment än i de jag handlar i vanligtvis. Publix finns i Florida så det blev flera turer där. Man lägger märke till de olika sortimenten som finns för skillnaderna är stora mellan olika länder och matbutiker.

Frukt och grönt sektionen i Amerikanska butiker är superfin. Allt är fräscht och snyggt upplagt. Det är fina sortiment på frukt och grönt också här i Schweiz och på tyska Hieber.

Äpplena är alltid mycket större i USA. Jo nog är det så att everything is a little bigger in the US.

Betydligt bättre och större sortiment på Mex-mat naturligtvis. 

Brödsortimentet är sämre ialla fall för mig som gillar lite grövre sorter på bröd. Mycket mer fluff på alla sorters bröd. Men goda bagles som inte finns här passade vi på att njuta av. Hittade faktiskt gott bröd då jag köpte över disk på Publix.

Köttdisken är ju jättefina också och biffarna är ju helt gigantiskt stora! Vi köpte fint nötkött för att grilla dagen då Kim och Mike kom ner. Vi åt bara en halv var för att de var så pass stora. 

Det fantastiska sortimentet på doftljus som inte finns på samma sätt i Europa. Fick tyvärr inte med mig ett doftljus från Yankee Candle som jag förälskade mig i men nästa gång får det följa med i väskan.

Väskan var ju knökfull och hade max vikt denna gången som det var så det var inte att tänka på att försöka knöla ner något mer. Knepet är att packa lätt när man lämnar Europa (mitt mål är att bli ännu bättre på detta till nästa gång).


 Annat mejerisortiment och helt andra typer av förpackningar. Köpte aldrig helgallon utan höll oss till half a gallon då det gäller mjölk. Det passar oss bäst. Den naturella grek yoghurten som Fagé har gillar jag. Många vanliga yoghurtar har för mycket gelatin i sig tycker jag och fruktyoghurtarna har för mycket socker i sig för min smak.

Buljong som säljs färdigspädd på tetrapack är vanligt i USA men ovanligt här.

Mycket bättre och större sortiment på Ziplock påsar.


Nu när vi var i USA passade vi naturligtvis på att njuta av de Amerikanska vinerna från Kalifronien och Oregon. Europeiska viner dricker vi ju vanligtvis så då gäller det ju att passa på att njuta av viner som produceras på den kontinent som man för tillfället befinner sig på.

 Det där överflödet på flortunna plastkassar as usual...

Servicen och hjälpsamheten är helt outstanding i USA jämfört med Europa. Det går inte jämföra hur stor skillnaden är. Fantastisk service nästan jämt på alla ställen. 

Small talk- på ett helt annat sätt i USA med folk man inte känner. Lite sådant förekommer också här men inte alls i samma naturliga utsträckning som i USA. När jag var runt i olika butiker träffade jag bland annat på en kvinna från Schweiz som ägde en butik jag var inne i. Vi pratade länge. En annan butiksägare hade rest runt en hel del och bland annat tillbringat 3 månader i Sverige (för 15 år sedan) men kunde fortfarande hålla en lätt konversation med mig på svenska. Ja man pratar med alla möjliga om allt möjligt.


Glass sortimentet i USA...to die for! Oh my God så mycket god glass som finns i USA och så många sorter och smaker. Rena rama himmelriket att ha en hel gång med olika sorters glass i butiken att välja bland. Du må tro att jag har tillbringat lååånga stunder framför glassdisken på Publix under denna resa. 


En dag blev det faktiskt glass till lunch (sådant där galet man ibland får unna sig då man är på semester). Vi hade gått en lång promenad i Tampa vilket var trevligt längst med floden men jag började nog bli lite hungrig och lite tjurig så när C föreslog Cold Stone så blev inga protester alls (även om glass till lunch är mot mina principer egentligen). Jag blev en helt annan människa efter den lunchen ;-)

De där stooora härliga tvätt och torktumlarna som finns som är frontmatade och moderna som dessa saknar jag mycket.

Sängarna i USA är mycket högre än Europeiska sängar. Känner mig alltid lite som princessan på ärten första natten. 

Sedan älskade jag naturligtvis de stora djupa diskhoarna som finns. Stort plus även för kranen med ett huvud med duschmunstycke. Så praktiskt och smidigt. Gillar att det också finns mycket skåp och plats i amerikanska kök.

Stor kyl och frys. Saknar det då det här i Schweiska hem bara är halv kyl och en minifrys med två små fack. 

Sedan gillade jag också att kolla in NBC´s morning show på morgonen då jag gjorde mig i ordning efter duschen. 

TV i varje rum. Jo väldigt vanligt i USA. Här i huset vi hyrde fanns tv i:vardagsrummet, köket, alla tre sovrum, och även nere i källaren där det fanns bar och gym. I europa har man kanske max en eller två tv-apparater i sitt hem.

Så amerikanskt att fortfarande bädda sängar med under och överlakan och inte använda påslakan. Betydligt knöligare att bädda sådana sängar. 

Finns många små skillnader som är roliga och intressanta att lägga märke till.

10 comments:

familjenlalloo said...

Ziplock - jag älskar dem! De är bra till nästan allt. Jag hade med storpack ziplockpåsar från Costco i flyttcontainern, så nu har jag ett rejält lager!

Fina fruktdiskar - ja, verkligen!

Över- och underlakan - på vissa områden ligger USA 50 år efter Europa känns det som!

Diskho med duschmunstycke - det saknar jag ofta här. Som tur var ska vi bygga om köket och då blir det duschmunstycke här med.

Mejeri - jag tyckte det var så svårt att hitta laktosfria alternativ. Mjölk och glass gick ju bra, men keso, crème fraiche, matyoghurt osv fanns inte (eller så letade jag för dåligt). Som tur var behövdes det bara när vi hade familjen på besök från Sverige.

Ljusen - jag som vill ha vita, luktfria ljus i mängder tycker det är mycket bättre i Sverige på ljusfronten.

Annika said...

KUL att du kör lite amerikanska fenomen idag. Detär inte första gången du och jag skriver på samma tema utan att vi vet om det :-)
Great minds and all that...
:-)
KUL med dessa jämförelser.

Ja, matbutikerna här är outstanding. jag vet. När min syster och hennes man är här ÄLSKAR de att handla mat. Tror de kan åka till Safeway, harris teeter och Whole foods flera ggr om dagen :-)
Wegmans också förstås. Publix finns inte här.

Förstår inte att man här inte gått över till påslakan. Vissa hotell har det, men långt ifrån alla.
Jag har kört påslakan sen jag flyttade hit.

Älskar också doftljusen här, ffa att man slipper runiera sig på dem.


Small talk. Det ska jag skriva om snart också. De är fena på det.
OCH small talk happens. Överallt.

Plastpåsarna i affärerna är USLA. Jag tar med egna tygkassar.


Gillar att köpa vin i mataffären.

Brödet är mkt bättre i Europa, även om bröder numera är helt annorlunda, och mkt bättre, mot när jag var ny i USA.
Numera går det att hitta bra bröd även här.


Jättekul att läsa detta!!!


Kramar!!

Kattas Betraktelser said...

Minns våra sängar i huset i Atlanta, man fick liksom hoppa upp på dem. Jag förstod aldrig varför de var sä höga.. Ha, ha. Intressant blogpost. Kram

eastcoastmom said...

Ziplock, det är typ amerikanernas gåva till mänskligheten!
Och dessa fåniga överlakan med filt, som vi hade hemma på 60-talet... Nä tack. Påslakan all the way.
Dessa höga sängar, förstår mig heller inte på dem. Vi har svenska sängar från Dux, men barnens sängar har vi köpt här och de är skyhöga! Tydligen är de där höga sängarna ett problem för småhundar som får ryggproblem av att hoppa upp i sina ägares sängar...

Suzesan said...

Spännande att läsa och roligt att jämföra. Jag brukar också göra det. Tycker om att kolla in sånt som i affärer. ÅH bäddar de med över och underlakan. Det gillar jag. Minns när jag var barn och min moster hade bäddat rent med 100 % bomullslakan och krypa ner i fluffet av täcke och lakan. Men som du säger svårare att bädda med. Men då kan man ha fina täcken. De syns ju inte i påslakan :)GLASS är gott. Mycket gott.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Har läst ikapp mig nu och så härligt det ser ut. Vackert hus ni ska bo i nästa år. Bra med tips. Tack för att du visar alla bilder.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Famljenlalloo,
Bra att du byggt upp ett förråd med ziplock påsar. Jag kan också sakna just Costco ibland. Du har så rätt i att USA på vissa fronter ligger ca 50 år tillbaka i tiden. Håller helt med dig om att mejerisortimentet och utbudet är betydligt bättre i Europa jämfört med USA.
Kram!

Suzesan, tack. Vi längtar redan :-)
Gillar du alltså att bädda med både under och överlakan? Jag tycker det är betydligt mer jobb att bädda så än med ett påslakan, dessutom brukar jag sno runt de där lakanen under natten så det slutar med att jag nästan jämt ligger direkt under filten utan någon lakan mellan mig och filten.
Kram!

Eastcoastmom, yes påslakan all the way is the way to go enligt mig. Kan förstå att småhundar har problem att hoppa upp i dessa höga sängar. Jag tycker jag känner mig som ett barn varje gång som får klättra upp i sängen snarare än att hoppa ner i sänger.
Kram!

Annika, förstår så väl att din syster älskar att gå runt och botanisera i diverse olika matbutiker i USA. Hotel kör ofta med över och underlakan i USA. Huset vi hyrde körde också detta gammalmodiga sätt. Stönigt och jobbigt att bädda med över och underlakan och filt mellan tycker jag. När vi bodde i USA tog vi också med egna påsar och äfferna som Publix säljer ju också sina tygpåsar så att man slipper alla dessa ton med flortunna påsar. Men nu när vi bara var där kort tid fick det bli en hel del tunna plastpåsar.
Kram!

Katarina, ja precis :-)
Kram!

Anne said...

Vad kul att läsa!
såna här jämförelser och iakttagelser är så roliga, som du säger så blir man lite hemmablind efter ett tag så roligt bli påmind igen om hur det är/inte är.
Jag har förstått sen tidigare att jag har en like i dig :) Gillar också att botanisera i mataffärer när man är på resande fot, när man är i andra länder. Det var t.ex. väldigt intressant kika runt i franska mataffärer i somras då vi spenderade mer tid i Europa. Det kan verkligen skilja sig åt rätt mycket.
Ziploc, jaaa. De är så bra. Pappa brukar faktiskt beställa en laddning ziplocs, det brukar jag köpa med mig som present.
De där flortunna plastpåsarna, ord överflödiga...
Jag skriver faktiskt under på allting du nämner, allt från de bra tvättmaskinerna till utbudet av doftljus.
Klart man ska äta glasslunch på semester. Hihi, kan ju erkänna jag själv är skyldig till såna saker sommartid.... Hittade du förresten någon ny god glassmak som du inte ätit förut men provade nu och fastnade för?
KRAMAR

Anne-Marie said...

Håller helt med dig om allt du skriver. Träffsäkra iakttagelser och funderingar.
Det slog mig att vi säger att USA "ligger efter" Europa - jag gör det själv - inom vissa områden. Började fundera på varför jag säger så. Antar att det bara är olika kulturer och att man gör saker på olika sätt.
Påslakan Ar väldigt praktiskt. Jag tog med mig mina svenska hit och givetvis passade intedet amerikanska täcket precis men det går bra ändå.
Den där lättsamma stämningen som råder mellan människor i USA tycker jag verkligen mycket om.
Kram!!

Desiree said...

Anne, ja just att gå runt i olika matbutiker i olika länder är något som jag gärna ägnar mig åt. En av mina favvor glass smaker är thin-mints, den som heter något med samoas girl scout cookies är inte dum den heller, och salted caramel är fin. :-)
Kram!

Anne-Marie, egentligen ska man kanske inte säga att man ligger efter det handlar om olika sätt att göra saker och ting. Något annat man också kan stöta på i USA är kall och varmvatten kranar där man måste vrida på båda för att få rätt temperatur. I Europa har man ju blandare överallt och har helt gått ifrån det där med två kranar.
Vi tog också med våra påslakan från Sverige till USA men köpte också några nya påslakan på IKEA i USA. Det är lite olika storlekar mellan täcken och påslakanen men det funkar ändå oftast att kombinera.
Kramar!