Tuesday, February 17, 2015

Skidhelg i Laax

Hemkommna, trötta och lyckliga efter en mycket lyckad skidhelg. Finns inget bättre än att vara ute hela dagarna, röra på sig och få massor med frisk luft. Då somnar man gott om kvällarna.

Vi åkte till Laax där vi varit en gång innan som ligger sydöst om Basel på ca 2 timmars bilavstånd. Det är ett stort skidsystem här med massor av backar att välja mellan. Ett otroligt stort område och man hinner inte tröttna på någon backe.

Vi hade riktigt tur med vädret också. Det var strålande solsken då vi anlände i backen ca kl 13 på fredageftermiddag, snöade lite lätt emellanåt under lördagen och var sedan jättefint igen på söndagen.Några minusgrader och inte mycket vind, precis så perfekt som man gärna vill ha.


Alltså det är hur maffigt och vackert som helst att ha den här utsikten att njuta av medan man susar ner för backarna.

Detta blev den första riktiga skidåkningen för min del i år. Lite småringrostig första dagen men sedan gick det bättre. Investerade i en skidlektion under lördag förmiddag. Det är verkligen värt att ta en skidlektion varje säsong.

Lite mör i benen har man allt blivit efter att ha stått på skidor i tre dygn.


Vi fick sällskap av vår svenska kompis Elsa som varit här och åkt med oss innan och i år hade hon med sig en vän, Camilla. Vi plockade upp dem båda på flygplatsen i Zurich vid 9:30 och sedan for vi direkt och var på plats i backen kl 13 som sagt. 

Inte illa att sitta och äta lunch så här ute i solskenet. Camilla och Elsa är båda duktiga skidåkare och det var kul att åka med dem. Vi hade supertrevligt alla fyra.

Det är ju så makalöst vackert att få njuta av skidåkning med dessa vyeer.

Det finns många olika typer av liftar att välja mellan allt från stora kabinliftar som tar ca 30 personer åt gången till mindre kabiner som dessa där man sitter 4-6 personer. Sedan finns de vanliga stolsliftarna där man sitter fyra eller sex på rad. Inte så många ankarliftar vilket är skönt.  Det är effektivt här och systemet sväljer många åkare.

Men tyvärr stannade en av kabinliftarna när vi kom åkande neråt. Den stod still ett bra tag och vi såg hur folk plockat av sig skidor och börjat gå uppför med bärande på sina skidor. Det var bara att plocka av sig skidorna och göra samma sak. Fruktansvärt jobbigt att gå upp till nästa backe för att ta sig ner en annan väg. Dels är luften tunn och dels har man mycket vikt att bära på samt att pjäxor inte är några direkta lätta eller bekväma skor att gå i. Vi var helt slut och helt svettiga efter denna promenad på ca 20 minuter. Med darriga ben och superflås nådde vi tillslut toppen på krönet där nästa backe tog vid som vi kunde åka nedåt på.


Vi bodde i en angränsande by ca 20 minuters bilväg från Laax som heter Brigels. Det är sportlov och karnevalstider runt om i Schweiz nu så det var inte helt lätt att hitta hotel när vi bokade i början på januari. Men det kändes inte som något större problem att åka denna tur till och från backen. Brigels är en sådandär äkta liten Schweizarby med gårdar och ladugårdar. Hotellet låg mitt emot kostallet. En och annan förvirrad fluga hade lyckats irra sig in på vårt hotelrum. Stället drevs av ett Schweizare som var gift med en Amerikanska. God mat och sköna sängar. Fin och stor frukostbuffé. Somnar gör man riktigt gott om kvällarna då man varit ute i friska luften så här hela dagen lång. 

Vi hoppas på att Elsa och Camilla kommer ner igen men då provar vi ett annat ställe eftersom det finns så mycket bra skidorter att välja mellan och Laax känner vi oss ganska färdiga med nu.

7 comments:

Miss Marie said...

Åh, det ser så mysigt ut! Perfekt skidväder, förstår att ni alla njöt!

Annika said...

Gud så fint!!!
Njuter av dina bilder.
Så underbart vackra vyer.
Förstår att du tyckte det var urhärligt!
Kramar!!!

Desiree said...

Marie, ja bättre hade det inte kunnat bli :-)
Kram !

Annika, det här är verkligen en av de sakerna som gör att jag älskar att bo just här i Schweiz.
Kram!

Anne said...

Alltså, seriöst. Det är så betagande vackert att jag nästan får fysiskt ont. Otroligt vackert. Jag förstår du/ni njöt av såväl bra skidåkning men inte minst vyerna och landskapet.
Gillar liftarna du nämner, som sväljer så mycket folk. Men gud så jobbigt att få stopp och behöva gå uppför. Ni är ju alla så vältränade, men även ni tyckte det var krävande. Det är förresten nåt så härligt att somna efter en dag med massor av frisk luft och fysisk aktivitet, man sover liksom så gott och tungt på ett annat sätt.
Tror du har helt rätt att en skidlektion varje säsong är bra.
Har du mer bilder på gång från byn ni bodde i?
Kram!

Taina said...

JÄTTEFINA bilder! Lite annat än vår lilla backe Butternut. Kul att du fastnat för skidåkning. Det är inte så pjåkigt när allt kommer omkring.

Smart med lektioner. Jag har inte tagit några i år. Lyssnar på Liisas instruktioner. Nej, jag kan INTE lyssna på Jonas. Suck.

Nu har du tankat massor av energi förstår jag. Frisk luft är alltid bra.

Kram och glad fettisdag!

Desiree said...

Anne, ja det är verkligen otroligt vackert. Bilderna visar lite av detta men det är självklart än vackrare i verkligeheten. Tyvärr har jag inte fler bilder från byn. Den var riktigt fin och charmig. Vi anlände ofta tillbaka till hotellet efter skymningen och på morgnarna glömde jag fota lite av byn eller hotellet. Den här delen av Schweiz är också den där man talar Rätromanska som är det fjärde officiella språket. Endast mindre än en procent av befolkningen talar detta. När man ser det i skrift påminner det lite om italienska men ändå ett helt separat språk.
Kramar!

Taina, tack. Det är rejäla peakar här och höjder. Liften gick upp till ca 2500 meter. Men ni har ändå tur som har Butternut i er närhet där ni kan också en hel del skidor och få njuta även om det inte är världens längsta backar. Rätt coolt här att man kan åka hela vägen ner till byn och det tar ca 20-25 minuter.
Hi hi jag kan erkänna att jag INTE kan lyssna på Calle och hans instruktioner heller. Jag lyssnar mer än gärna på skidläraren men icke på min äkta hälft :-)
Kramar!

Suzesan said...

Visst är det så att man sover skönare efter så mycket frisk luft. SÅ VACKERT.

Bra tänk med skidlektioner. :)

Kram
/Susanne