Monday, February 23, 2015

Litte dittan och dattan

Långhelg för oss denna helgen i och med att Fastnacht firas idag. Det firas i dagarna tre i Basel med karneval. Corteger med olika satiriska inslag som handlar om både lokal och världspolitik. Vi hade tänkt sticka iväg och åka skidor idag måndag men det blev inte så. Jag har lite kännigar av lätt smärta i mitt ena knä och vill inte att det ska förvärras på något sätt. Skidåkning är ju inte direkt skonsamt för knäna.

Stillsam lördag med regn. Ett besök på Bauhaus, en fika med en vän på stan och sedan en god Gumbogryta till middag. 

Goda helgfrukostar med smoothie och våfflor. Inte våffeldagen ännu men det blev ändå en sådan där god liten tjuvstart. Våfflor som helgfrukost är alltid gott. Lite hälsosammare och lite matigare med någon deciliter finrivna morötter i smeten. Smoothie gjord på mango och aprikos med vanilj blev riktigt gott.

Nya gardiner: åkte till Bauhaus i lördags och kollade lite på nya panelgardiner. Vi var hembjudna till en vän och kollega till mig och C och de hade fina panelgardiner som de just köpt på Bauhaus av alla ställen. Köpte med mig en hel drös gardiner hem (typ gardiner för flera tusen kronor) i slutänden så blev det så att endast två av de nya paren fick stanna och sedan gjorden jag lite av en rokad av gardinerna som vi redan hade och vips så blev det bra och kändes fräscht och nytt. Det blev inte så dyrt eftersom ca 70% av det jag köpt återlämnades.

Eftersom vi har så högt i tak så krävs en längre gardinlängt på ca 3 meter. Sidofönstret här har alldeles för korta gardinvepor som ni ser. Jag skulle vilja hitta någon form av snygga hissgardiner för fönstrena bakom soffan som skyddar lite mot insyn så man slipper ha persinnerna nere som jag har annars som här.

Sedan vill jag även ha några snygga panelgardiner som man kan ha lite omlott här vid altandörrarna. Lutar åt att jag kolla in tyger i Sverige och förmodligen syr upp egna gardiner eftersom jag behöver en längre längd än vad det brukar vara på färdigsydda gardiner.Har ni några tips om vart man kan finna snygga tyger? 

Hittade dessa godingar i mitt skafferi. Mums, perfekt som fika.

Den sorgliga baksidan med att vara expat är när ens vänner flyttar. Vi har varit ett litet tajt gäng av mig och tre andra svenska tjejer. H flyttade tillbaka till Stockholm i julas och nu verkar det som även de andra två är på G att flytta tillbaka hem. Själv känner jag inte ett dugg längtan efter att flytta tillbaka till just Stockholm. Det är en underbar stad på många sätt men just nu har jag ingen som helst längtan tillbaka till att bo där. Hälsar gärna på dock. Någon dag kanske den där längtan kommer tillbaka men den finns inte där nu.

I fredags fick vi besök av våren. Solsken och hela 13 grader på eftermiddagen. Men sedan återkom vintern med regn, rusk och kyla igen. Februari är dock en vintermånad så ännu känner jag inte någon stark längtan efter våren. Dessutom fick vi vår dos av sol och värme i Florida i januari och det hjälpte massvis. Jag sitter nöjd med vinter i några veckor till.

Idag är det bara regn och rusk. Kallt, grått och blött. Riktigt urk väder och absolut inget man vill ut i. Det var fint väder under gågna veckan men sedan i lördags har det varit trist och dåligt väder här i Basel. Inget väder man har någon lust att kolla in någon karneval i. Skippar karnevalen i år.

6 comments:

Annika said...

Nej, inte heller jag har vårlängtan. Den kommer ju iaf sen.
Februari är en vintermånad, och här är det nog den tuffaste, snöigaste och kallaste månaden också.
Mars däremot är ju en vårmånad, eller var. Numera vet man inte riktigt längre.
Smart att skippa skidorna om knäet spökar.
Ni har så himla mysigt och trevligt vardagsrum. Så ljust och fint med alla fönster och den takhöjden. Böir det kallt på vintern?
P och jag har ca 4 meter till nock i vårt sovrum. DET blir kallt. Men, ja, jag vet ju att euro-hus är mkt bättre rustade för kyla.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Vad bra att du kunde prova olika gardiner hemma och sedan lämna tillbaka de som du inte trivdes med. Mysigt med högt i tak även om det blir litet knepigare att hitta lämpliga gardiner.
Bra att vara försiktig om du känner av ena knäet. Skidåkning är inte skonsamt - det minns jag från min enda vecka med utförsåkning för mycket länge sedan.
Vi har haft mest vår denna vinter vilket känns mycket märkligt.
Kram!

Desiree said...

Annika, ja februari är en vintermånad. Hoppas ni får lite början på vår i mars. Nu har ni så stränga vintrar att man inte riktigt vet om våren blir fördröjd. Det blir inte direkt kallt även om vi har högt i tag. Detta är ju en etagevåning och kök och vardagsrum ligger på ovanvåningen så här är alltid varmast då det är just på ovanvåningen. Ljusinläppet är fint och jag gillar den höga takhöjden. Får kolla in tyg i Sverige som sagt.
Kram!

Anne-Marie, det var precis så jag tänkte att skidåkning nog inte direkt är skonsamt på något sätt för ett knä som inte är helt på topp så var det nog bäst att skippa det hela.
Kram!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vad fint ni har det! Och visst är det kul när man hittar bra saker på oväntade ställen?! Haha! När Calle letar grejer på typ K-rauta brukar jag stryka omkring bland hyllorna på heminredningsavdelningen och hittar ofta både det ena och det andra :=) Kram!

Desiree said...

Charlotta, tack så mycket. Ja man kan faktiskt hitta ett och annat som inte är helt fel på dessa butiker som man inte riktigt ser som "riktiga" heminredningsbutiker. :-)
Kram!

eastcoastmom said...

Nya gardiner, det behöver vi också!
Det är ju en expats lott att ständigt förlora vänner. Gillar inte alls.