Monday, September 15, 2014

En tur till huvudstaden


Lördag tog vi en liten tur till huvudstaden - Bern. Bern liksom Basel är en vacker stad. Ligger någon timme sydväst om Basel. Den är tredje största staden i Schweiz och därmed mindre än Basel med sina ca 130,000 invånare. Här flyter floden genom staden men det är inte Rhen utan Aare floden. 

Gamlastan är fin med sina kullerstensgator och gamla vackra husfasader. Ett långt shoppingstråk längst med huvudgatan.

Även om vi varit i Bern innan så fick vi njuta av nya intryck nu. Sist vi var där var det söndag och det mesta var stängt, inte mycket folk ute. Denna gången var staden full av liv. Vi strosade runt, gick in i diverse småbutiker, tog en fika och njöt av dagen och stämningen. Den vackra gamla klocktronet som ni ser här är känt som Zytglogge. Byggdes i slutet på 1100-talet. Liknar klocktornet som finns i Prag som folk valfärdar till. 

Var tvungen att fota dena härliga bjässe till St.Bernadshund. Jättefin men stoooor!
 Finns gott om fina fontäner i Bern.


 Man kan besöka Einstein Haus. Albert Einstein bodde nämligen här i Bern. Det var här han skrev sin relativitetsteori.

 En mysig stad på många sätt. 


Något man inte ska missa är Bärenpark. Bär på tyska betyder björn och här har man en björnpark  med björnar som lufsar omkring på sluttningarna. Björnen är Berns symbol. Här bor björnfamiljen som består av Björk, Mischa, Mascha, Ursina och Berna.

Berns grundare tog nämligen med sig en björn hem från en av sina jaktturer därmed fick Bern björnen som sitt emblem.


Middag lördag kväll hos en svensk kompis. Söndag en soft dag i lungt tempo. Det har varit skönt väder. Vi fortsätter att ha sommarvärme. Har kunnat gå i shorts, det är inte tokigt att kunna göra detta i mitten på september. Det är lite märkligt väder med kyliga morgnar med dimma som sedan lättar på eftermiddagen och bjuder på sommarvärme. Väldigt svårt att veta hur man ska klä sig.

Naturligtvis följde vi valresultaten igår. Ganska dyster historia faktiskt. Främlingsfientliga vindar blåser på många håll runt om i Europa. 

5 comments:

eastcoastmom said...

Ännu en fin schweizisk stad!

Annika said...

Mkt vackert!
Så fint. Känner verkligen en längtan till Schweiz då jag ser dina bilder.
Valresultatet ja, say no more...
Svårt piller att smälta.
Kramar!!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja den är fin :-)
Kram!

Annika, ja suck, rätt skönt att vara utlandsboende just nu även om det finns gott om samma beska medicin här också.
Kram!

Liz said...

Jaaa, foton fran mitt alskade Bern!! Sa harligt att se sa valkanda stallen igen. Alskade dessa shopping strak i gamla stan dar man aven i regn och rusk kunde ga mellan affarerna da det ar under tak!

Baerenpark ar for mig ny da den inte var byggd. Nar jag bodde i Bern fanns bara Baerengraben, vilket inte var djurvanligt, sa det ar ju skont att det har blivit lite battre for dom.

Harliga pumpa falt i forra inlagget ocksa! Hosten ar fin!!

Stor kram och forresten, imorgon borjar du val jobbet!!? Spannande, haller tummarna!!

Desiree said...

Liz, jag tycker jättemycket om Bern. Det är en härlig och vacker stad. Det ser fint ut för björnarna där de strosar omkring längst med sluttningen mot floden.
Kramar!