Tuesday, September 9, 2014

Grönsaksabonnemang

Våra Schweiz-Tyska vänner som just nu är på semester i Frankrike bad oss vattna. De prenumererar även på en grönsakslåda som kommer varje måndag kväll. Det är närproducerat direkt från en gård. Man får en mix av säsongens grönsaker. Det finns olika abonnemang av olika storlekar. Som tack för hjälpen med blomvattning får vi överta deras grönsaksbox medan de är borta. Igår cyklade jag dit och hämtade den. Detta är innehållet. 

De prenumererar på den lilla lådan som är ca 2.5-3 kg. Finns mellan som är 3.5-5 och stor som är 7-10 kg. Den lilla kostar ca 150 kr i veckan. Man vet inte på förhand vad den kommer att innehålla eftersom det är en mix av säsongens grönsaker.  Vi fick i denna laddningen.Lite morötter, fänkål, rödbettor, potatis, lite zuccini, en gurka, en näve körsbärstomater och två salladshuvuden. 

Korgarna ställs ut på olika upphämtningsplatser i Basel. Man bestämmer vid vilken plats man vill hämta. Varje korg märks med namn. Man kan också abonnera på ägg och även kvark eller kesella. 

Jag gillar idén men för oss känns inte detta som något alternativ att nappa på. Den lilla boxen är för liten och mellanlådan är för stor för vår kyl även om allt förvisso absolut inte behöver förvaras i kylen. Sedan inser jag att jag nog helst vill välja själv när det kommer till olika sorters grönsaker och sallader osv. Våra vänner har sitt upphämtningsställe precis på andra sidan gatan där de bor så det är otroligt smidigt för dem att gå och hämta veckans box. Upphämtningställe för oss blir längre bort och blir en omväg. Jag skulle också ändå få komplettera med andra grönsaker jag vill ha samt frukt så det skulle ändå bli extra turer till affären för frukt och grönt för oss. Jag köper gärna närproducerat och ekologiskt men då åker jag nog hellre till marknaden om lördagar eller åker ut till någon gård och väljer och handlar på plats. 


Hur kokar man ägg? Ja det är verkligen inte jag som ställer frågan men det är en fråga jag fick i helgen då vi var i Alperna av en av våra vänners Amerikanska vänner. W frågade mig hur länge man kokar ett ägg. Han hade inte kokat ägg på 30 år sa han. Jag kände eeeeh????? Are you for real? Vadå hur kokar man ett ägg? Gillar han inte ägg? Hur äter han sina ägg? Bara stekta eller scrambled? Köper han bara färdigkokade ägg? Kokt ägg som är så lätt och smidigt att göra. En super bra, enkel, billig och näringsrik proteinkälla. Något som är riktigt bra till både frukost eller som ett litet mellanmål. Kokta ägg i all sin enkelhet är ju en sådan där bra superfood. 

11 comments:

Annika said...

Vet att man kan få sådan lådor här också från närbelägna gårdar.
Smart.
Men precis som du känner jag att det inte är ngt jag vill satsa på. Jag går så gärna o köper mina grönsaker själv på en farmers market, eller på affären. Då kan jag själv välja dem också.

Jag kokar själv aldrig ägg. Men vet ju hur man gör, haha!
Dock tycker jag jämt att skalet spricker.
Är ingen större fan av ägg. Konstigt det där, ibland kan jag njuta storligen av en omelett, men aldrig att jag tex skulle steka ett ägg, eller koka mig ett.
Det är lite som med mjölk, jag kan lätt bli lite småäcklad av ägg. Knäppt.
Men en BRA källa till protein är det ju verkligen!!
OCH gott. IBLAND :-)))


Kramar!!

eastcoastmom said...

Nja, jag väljer hellre själv vad jag ska köpa!
Lustigt att inte veta hur man kokar ägg!!!

Anne said...

Intressant att du tar upp det här. vi körde ju en sån här prenumeration under två säsonger och det första året var jag rätt lyrisk och tyckte det var så spännande köra direkt till gården och hämta upp lokala produkter. Men vi slutade efter två säsonger och den sista säsongen kändes redan då nä... Det var kul att testa, det var det, men det är inget för oss heller i längden. Just av de anledningar du nämner om att man behöver köpa mer, komplettera och det som är roligt några gånger, det där överraskningsmomentet och att inte välja, det blir tråkigt rätt snabbt för i längden vill man ju faktiskt bestämma själv man vill äta.
Sen vi slutade har jag inte alls saknat det, tvärtom, känt det befriande och skönt bestämma helst själv igen vad jag vill äta.
Jag vet inte riktigt vilken kundgrupp det här kan passa för i långa loppet, kanske folk som är dåliga på att överhuvudtaget äta grönsaker eller köpa men får de en låda så "måste" de i alla fall (om man inte kastar men det är ju slöseri med pengar) äta upp det.
Nämen skämtar du, inte kunna koka ägg... Det är ju pinsamt, om jag inte kunde koka ägg skulle jag tycka det var så pinsamt att jag skulle hålla tyst om det...
Kramis!!

Desiree said...

Annika, jag känner också att jag gärna handlar mina egna grönskaer och också får chansen att välja precis vad jag vill ha. Jag skulle ändå behöva komplettera med att gå till affären och köpa andra grönsaker och frukt som inte ingår i abonnemanget då kan jag lika gärna handla allt i butiken eller kosta på mig att gå på någon trevlig farmers market med jämna mellanrum.

Jag förstår att alla kanske inte gillar ägg. Kanske gillade han inte ägg så mycket. Jag gillar ägg i nästan alla former. Gillar inte då de är löskokade men annars äter vi ofta både stekta ägg, kokta ägg, scrambled eggs, omelette med mera på helger. Jag tycker det är perfekt att ta med sig just ett kokt ägg om man är på resande fot för att de håller även utanför kylen ett par dygn. För mig perfekt nödproviant.
Kram!

Eastcoastmom, jag håller med dig. Det man också fick mest av var ju de billiga rotfrukterna som väger mest. Känns som om man plötsligt betalar ett väldigt överpris för morötter och potatis.
Ja koka ägg är ju lite som att inte kunna koka potatis nästan känner jag.
Kram!

Desiree said...

Anne, intressant att höra dina reflektioner över grönsaksabonnemanget. Jag håller med dig till fullo. Det här passar inte oss alls kan jag säga så här redan efter första gången. Det är lite som det som varit och kanske fortfarande är så poppis med de olika matkassarna. Det kände jag inte heller var något bra alternativ för mig. Man behöver ändå åka och handla och komplettera med en mängd annat och då känner jag att jag lika gärna kan handla allt själv. Sedan vill jag gärna bestämma och plannera själv vad jag är sugen på. Jag tycker det är kul att laga mat och fundera på vad jag vill laga samt prova nya recept så tack men nej tack. Kanske bra för folk som är dåliga på att plannera eller tycker det är extremt tråkigt.
Kram!

Madeleine i Texas said...

Vi testade något liknande närodlat tidigt i våras, men vi hann knappast äta upp allt vi fick i lådan (trots att det var den minsta lådan), så vi sa upp abonnemanget.

Kattas Betraktelser said...

Det är kanon! Jag testade något liknade i Ångermanland för många år sedan. Jag fick allt hemkört i en trälåda. Dina grönsaker ser verkligen fräscha ut. Härligt! Kram

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vi provade något liknande för några år sedan men på vintern fick vi hur mycket palsternacka som helst och även om det är gott blir det lite tjatigt i längden så nja, jag säger som du - jag vill helst välja själv vad jag vill ha!

Suzesan said...

Lite kul ändå.Det ser gott ut. men det är ju bra för då blir odlarna av med sina grejor. Man tvingas ju lite att planera om menyn. Men för mig låter en gång i veckan för ofta.

Rolig fråga HUR man kokar ägg :) Men fint att han frågade.

ÄGG är ju så som du beskriver det. Ja jag menar det innehåller så mycket. Jag har ju börjat träna styrketräning nu rejält och så buggar jag tre timmar i sträck varje torsdag...då ser jag till att få i mig ett ägg varje dag. ÄGG ÄR GOTT.

Igår satt jag och åt ägg och ringlade Kalles Kaviar på. MUMS.

Kram
/Susanne

Charlie sa ... said...

Vännen, vill börja med att tacka för dina fina ord som du skrev hos mig! Du skriver så fantastiskt fint och alltid så peppande. Det betyder massor!

Så vill jag säga att dina bilder från Churwalden-Lenzerheide är helt ljuvliga. Vilket landskap ni har omkring er. Ja, jag blir så sugen att uppleva det vackra Europa. Vilken vacker värld vi har omkring oss. Så mycket att se och uppleva. Du och C är livsnjutare och det är så inspirerande.

Håller med dig, jag väljer helst mina egna grönsaker.

Stor kram
Lotta

Desiree said...

Madeleine, ja jag antar att storlekar även om man beställer minsta kan skilja sig en hel del åt. Liten låda i Texas kanske skulle vara samma som stor eller mellan här. Man får testa och för några kanske det funkar bra men för andra inte.
Kram!

Charlotta, intressant att höra att också du som lagar mycket mat och gillar att laga mat en hel del testat detta. Ja kan tänka mig att man ibland står där och har hur mycket som helst av som man knappt vet vad man ska göra av eller kanske inte vill äta varje dag veckan lång. Vinter och höst blir mest rotfrukter. Det var mest rotfrukter i denna leverans för oss här. Blir lätt så att man också betalar ett överpris för rotfrukter.
Kram!

Susann, jo det är ju lite roligt med överraskningsmomentet som Anne tog upp men som hon också säger så försvinner det ju rätt snabbt. För oss var liten en gång i veckan för lite som sagt. Denna laddningen här äter vi lätt upp på tre dagar. Jag vill dessutom inte bara ha grönsallad utan älskar spenat så jag skulle alltid få gå till affären och komplettera med annat.

Håller med dig till fullo om att ägg är riktigt gott och bra mat. Kul att du börjat styrketräna då är ett ägg perfekt som lite mellis.
Kram!

Lotta, du är så fin Lotta och du inspirerar med dina bilder och ord. Det betyder så mycket för mig. DU är en sann glädjespridare.
Stor kram