Wednesday, September 10, 2014

Wine lovers paradise

Piedmonte i norra Italien är ett paradis för alla som älskar vin och är intresserade av vin. Här odlas några av Italiens absolut bästa röda druvor och vinerna som produceras här är av högsta klass. Gillar man mat och vin är detta helt rätt region att åka till. Inte lika turistigt som Toscana utan lite mer Off the beaten path.

Landskapet i sig är en dröm att blicka ut över. Vinfälten sträcker sig så långt ögat når längst med kullarna. Vi fick ett par helt underbara dagar här då vi var på väg tillbaka till Basel. 
 
Bodde på ett alldeles förtjusande litet Bed and Breakfast här uppe allra högst upp på kullen med vyer åt alla håll över vinfälten. Detta visade sig vara mer än bara ett enkelt Bed and Breakfast med egen Michelin stjärne resturang. 


Det var svårt att slita sig från dessa vyer. Så här såg det ut om man kikade ut genom fönstret på vårt rum. Verandan med borden och stolarna var det perfekta stället att sätta sig om kvällen och njuta av solnedgången över de grönskande kullarna med ett gott glas vin i handen givetvis.


Biblioteket i gammal charmig stil. Älskade att tassa upp tidigt och sätta mig här och kika lite i vinböckerna. A room with a view helt enkelt.

Biblioteket där morgonljuset vackert strömmade in. Öppnade man fönstret hörde man surr av bin och tuffande ljudet av traktorer med folk som var ute och skötte om sina vinrankor.

Vi bodde strax utanför den lilla staden Alba. En vacker gammal medeltida stad med kullerstensgator fina gammla hus och byggnader.

Alba är känt som tryffelstaden. Det finns både vit och svart tryffel och det är framförallt den vita tryffeln som Alba är mest känt för. Hit vallfärdar folk från hela världen på hösten för att få uppleva den vita tryffeln. Under oktober och november månad är i princip alla hotel fullbokade. Här var det svart tryffel på display och till salu. Kilopriset på den vita tryffeln är faktiskt högre än kilopriset på diamanter.


Mysiga små snirkliga gator och gränder. På eftermiddagarna ganska lungt eftersom det är siesta time och de flesta butiker håller stängt några timmar mellan lunch fram till ca 15-16 på eftermiddagen. Helt perfekt tillfälle att strosa runt och fota lite, ta en kaffe och en gelatto och bara njuta av omgivningarna.

Barolo och Barbaresco två av de mest kända vinsorterna båda görs på Nebbiolo druvan. En ganska kikig druva att odla. Dessa viner kräver en ganska lång lagrig innan de når sin toppform. De bör lagras i minst 5-10 år och kan lätt lagras ännu längre för att bli riktigt bra. Men det finns också andra viner och druvor som inte behöver lika lång lagring som går att njuta av från dessa trakter. Vi drack en hel del Barberra viner som är otroligt goda men inte behöver lagras fullt lika länge. 


Gott om olika små vingårdar och producenter som man kunde besöka direkt på plats. Provsmaka och handla. Jodå det blev en hel del vin för oss med hem i bilen. Vi fick till och med bygga ut vår vinkällare en del för att få plats med alla viner vi handlade här.

I den gammla medeltida staden Barolo gick vi på en guidad visning hos en av de större vinhusen och fick se de riktigt stora ekfaten nere i källaren. Riktigt stora ekfat som varit med länge länge. 


Tidigt på morgonen var det folk ute på fälten och jobbade med vinplantorna. Mycket jobb att sköta om dessa och en hel del jobb måste göras för hand. Druvorna plockas för hand och det är mycket annat som måste ses om och skötas även om det var ett bra tag kvar till skördetid. Något man också ser kring vinplantor är rosbuskar. Rosorna ser till att hjälpa till att hålla ohyra borta från vinplantorna. 


Norra Italien och Piedmonte åker jag mer än gärna tillbaka till. Ett paradis för livsnjutare som gillar vin. Underbart landskap otroligt god mat. Man lever riktigt gott här. För oss är det endast ett stenkast bort, ca 5 timmar från Basel.

8 comments:

Annika said...

ÅÅÅ himmel!
Så ljuvligt.
Vilken plats! OCH vilken mysig B&B!!
Därtill med stjärna i Michelin-guiden. I SAY!!!
Förstår att du satt och njät där i bibblan med morgonsolen värmde dig.
TÄNK vad ni reser mkt, och får SE och uppleva.
Nu ska jag titta på dina fina bilder igen.
Kramar!!

Kattas Betraktelser said...

I got a heart attack. Jag är stor fan av Barolo viner. Likaså tryffel. Vi botanisèrade en del i Barolo vinerna förra året och beställer en del hem. Tryffelolja är en av våra favoriter i matlagning. Avund. Kram

eastcoastmom said...

Såååå vackert! De där böljande kullarna med vinrankor.

Anne-Marie said...

Vilka landskap!
Helt otroligt att ha så nära till sådana miljöer.
Och vilket mysigt B&B med en fantastisk utsikt.
Så annorlunda Europa ändå är jämfört med USA.
Såg ditt inlägg igår om grönsakskorg och ägg. Ni som har så många Farmers Markets kanske inte behöver den servicen. Och som du skriver, så vill man ju helst välja vad man har i kylskåpet.
Men du, inte kunna koka ägg! Jag ramlade nästan av stolen. ;)
Kram!

Anne said...

Såååå otroligt vackert, ja makalöst helt enkelt. Vilken utsikt och vilket landskap. Så coolt också att B&B visade sig ha en restaurang i Michelinklass. Intressant det där med rosenbuskarna nära vinrankor och att det är för ohyrans skull. Jag är tämligen säker på att jag sett rosbuskar vid vinfälten här också men inte förstått varför.
Tryffel dyrare kilopris än diamanter, där ser man... Vad intressant. I somras då vi var hemma i Sverige så såg jag en del Morden i Midsomer avsnitt på tv:n. I nån episod handlade det om mord pga tryffel som stals och när man hört det du säger om tryffelpris dyrare än diamanter kan man ju nästan förstå att det inte är populärt utan väcker starka känslor om nån snor ens tryffel....
Kram!

Desiree said...

Annika, det var verkligen en liten pärla vi fanns här. Loved it big time!
Kram!

Katta, jag tror jag inspirerades en smula av den resa du gjorde i Italien förra året. Jag har läst på en del om Barolovinerna och var väldigt sugen på att få komma hit och få prova. Tryffel är riktigt gott. Ska man hit på hösten får man boka i GOD TID. Men det hade ju varit värt att komma hit då druvorna skördas och det är tryffeltider.
Kram!

Eastcoastmom, ja gudars. Det var svårt att slita sig. Så perfekt att sitta och blicka ut över dessa vinfält i den ljumma sommarnatten med ett glas gott vin i handen. Does not get better.
Kramar!

Anne-Marie, jag känner precis det du säger att vi har så många fina farmers markets i vårt närområde att välja på att jag gärna står över grönsaksabonnemang. Trevligare att gå på marknaden få med hela stämningen och kunna välja och vraka själv.
Kram!

Anne, jo det förvånade mig också. Det stod i gudieboken att skulle man ha några tunna tunna skivor på sin rätt fick man vara beredd att betala ca 20 Euro extra. Snordyrt. Men det stod också att det var värt att betala och få uppleva någon gång i livet iallafall. Det var häftigt att få se tryfflarna även om det bara var den svarta som fanns just nu och inte den vita som tydligen är dyrare än den svarta.
Kram!

Saltistjejen said...

Fantastiskt!!! Vilken natur, vilken miljö! Och som du beskriver god mat och dryck! Kan inte bli bättre. Så härligt att ni har såpass nära att ni kan ta en tur dit ibland.
Och tack för dina fina ord hos mig!
Kram!!!

Suzesan said...

Ofattbart egentligen att det är MÖJLIGT att ha en sån ljuvlig utsikt....:)

Underbart

Kram
/Susanne