Monday, November 10, 2014

Fix och Piff

Alltså denna hösten kan jag verkligen inte klaga på det minsta. Detta ljuvliga höstväder fortsätter. I lördags njöt jag igen av en stålande vacker och frisk höstdag med mycket sol. Ännu finns det fina höstfärger kvar. Även om det börjar glesna bland grenarna så behåller naturen än så länge sin färgprakt.

Helgen har bestått av lite fix och piff på hemmafronten. Mina gula Krysatemmum som jag hade i krukan utanför vår dörr hade vissnat så jag ersatte dem med denna mix av vit och lila ljung. Det fanns gott om mini-julgranar också som man kan ha i denna kruka sedan men jag tyckte att det känndes lite för tidigt för detta redan.


Vi har fixat och gjort iordning altanen för vintern. Vinterbonat. Ställt upp trägolvet, sopa, gjort rent. Träplankorna blir väldigt fuktiga och smutsiga. Det behövs sopas rent från spindelnät och annat som fastnar undertill. De behöver också få chansen att torka till sig. Vi brukar rengöra och sedan ställa upp dem och låta dem stå under pressäningen som skydd. Kumqvat träden kommer vi ta in så snart det blir frost på nätterna, än så länge har det inte varit så kallt.

Tog en egen tur ner på stan den här helgen. I gammla stan i Basel ligger denna julbutik. De har verkligen suuuuper fiiina grejer men men men varje julkula är så attans dyr. Inte så kul att gå in i då man max har råd att köpa en enda julkula. Men jag antar att de kan ta betalt då de är berömda för att även förse Vita Husets egen julgran med dekorationer. Men kolla in längden på ordet under namnet!!!! Tyskarna särskiver betydligt mindre än svenskarna så vissa ord som detta kan bli otroligt låååångt. Julgransutsmyckningsspecialistbutik står det om man översätter som ett enda ord.

Dinosaurie på vift i Basel? Nej inte riktigt. Denna är en staty av en dinosaurie. Vi gjorde en liten cykelutflykt i söndags med våra amerikanska vänner till Bruderholtz som är ett av de finare villaområdena i Basels omnejd. Här uppe på kullen ligger en park där man satt denna lite roliga dinosaurie staty.


 Jepp han går här och betar i godan ro bland träden. 


Uppe på kullen i Bruderholtz finns också detta gammla vattentorn. Det används inte längre som vattentorn. Det är fint och man kan dessutom ta spiraltrappan upp till toppen.
 Från toppen på vattentornet har man sedan en fin utsikt över stan och kullarna i ytterkanten där tyska Schwartzwald börjar.


 Höstfäger även på vinrankorna.


Cyklade förbi ett ställe där de satt upp denna kristallkrona mellan två träd. Lite kul idé.

Förutom detta lagade jag i lördagskväll en riktigt god Boeuf bourguignon.


Bild från nätet.


Den blev verkligen superlyckad på alla sätt. Körde på receptet ovan fast skippade pärllöken då jag inte hittat sådan här. Skippade potatismoset och serverade med gott bröd istället och lite rostad pumpa som extra tillbehör.


Bild från nätet.
I fredags så handlade jag musslor i Frankrike och bjöd C på en äkta Moulefritte. Det blev också supergott och så enkelt att göra. Första gången jag lagade detta men det lär garanterat bli fler gånger. 

Jag kokade en egen plommonmarmelad som vi hade till vår söndagsfrukost-brunch med Amerikanska pannkakor. Gott.

Så det har mest pysslats på hemmafronten denna helg. Vår bil knorrar lite så vi måste kolla in vad som kan vara fel innan vi vågar ut och köra med den igen. Nu är det återigen mörkt på morgonen då man stiger upp. Den där timme som gjorde att det blev ljusare på morgonen känns redan som den är puts väck.

Ha en fin start på veckan.


7 comments:

I mitt huvud said...

Fina bilder!! Blev lite förvirrad en stund, bara... Jag är HELT värdelös på geografi, men tyckte jag hade koll på att Basel ligger i Tyskland. Tills du skrev att affären levererar till Vita Huset... Då tänkte jag genast att jag hade fel och att det låg i Amerika! Fniss!

Annika said...

Trevlig och fin helg ni hade.
Visst är Beef Bourguignon så otroligt GOTT!!
Älskar det!!
Jag ska slänga min krysantemum också nu, den är inte fin längre. Skönt att vinterbona också, det tycker jag alltid att det är. Sen är det lika skönt att sommarbona då det är dags!!
SÅ fina bilder.
Kramar!!!

Anne said...

Vad fint det blev med ljungen, kanske något jag också borde göra. Har gått i valet och kvalet om jag ska vänta och vara utan tills det är dags för julpynt men det ser så himla fint ut på din bild med lila och vit ljung. Kommer du att julfixa och pynta mycket i år?
Haha, vad coolt och samtidigt skumt med kristallkronan mellan träden. Men rätt häftigt och definitivt annorlunda, passade rätt bra där på nåt sätt ändå. Boef B (hmmm, så svårt stava) är verkligen gott, en sån där rätt som blir godare till nästa dag också.
Kramis!

Desiree said...

I mitt huvud, Basel ligger faktiskt i Schweiz även om det ligger precis på gränsen till både Frankrike och Tyskland. Det är rätt coolt att de faktiskt levererar juldekorationer till just Vita Huset.
Kram!

Annika, mmm ja en god Bourguignon är ju bara så gott så här på hösten. Riktigt god comfort food :-)
Nu var det slut på Mumms här så det fick som sagt bli ljung som är fint det också.
Kram!

Anne, jo i år kommer vi nog se till att pynta och göra julfint eftersom vi kommer att fira jul här i Basel. Så vi tänkte packa upp julgranen vi köpte i Alabama och klä den redan till första advent. TÄnkte också hänga upp lite adventsstjärnor i fönster och fixa och pynta lite mer både inne och ute. Tänk att det kommer bli er första jul i nya huset, så späannande!
Kramar!

Anne-Marie said...

Kristallkronan var verkligen speciell. Skulle aldrig fungera i Weed med tanke på våra starka vindar. :)
Mysigt med pysselhelg och god mat.
Den där Boeuf bourguignon-grytan kan verkligen bli god.
Känns alltid bra när man får undanstädat, undanplockat och iordningsställt inför vintern.
Kram!!

Charlie sa ... said...

Skönt att fixa och göra vinterbonat. Då är man liksom beredd och vädret kan få bli hur än må vara. Det ser höstigt och vacker ut fortfarande. Julen kommer närmar och det pyntas på sina ställen i CT. Svenska julmarknaden brukar vara nu i november i Svenska Kyrkan.

Härlig helg vännen och vilken god gryta - älskar Boef Bourguignon!!


KRAM

Desiree said...

Anne-Marie, ja det blir nog inte så bra med kristallkronan om det är starka vindare. Kanske tar de in den om det blåser för mycket. Som du säger alltid skönt att få ordning och ihop plockat inför vintern.
Kram!

Lotta, precis, så får också golvplanket en chans att torka upp och håller längre. Kul med svenska julmarknaden som svenska kyrkan har. De har faktiskt också en julmarknad här i Basel som jag tänkte att jag skulle besöka.
Kramar!