Wednesday, November 19, 2014

Nygammal Favorit

Biblioteket. Jag är så glad att jag bestämmde mig för att skaffa lånekort på bibblan här. Det finns flera bibliotek runt om i Basel. Den som ligger närmast mig är inte så stort men lagom stort. Det ligger dessutom bara några kvarter bort så det tar mig inte mer än 5 minuter att cykla dit. 

De har förutom romaner på tyska, en relativt stor avdelning med engelska böcker, reserböcker, kartor, böcker om vandringsleder och cykelleder. Naturligtvis kan man låna både film och musik och så finns det en barn och ungdomsavdelning. En av de mysigaste delarna är ju den med tidningar och magazin. De har sköna mysiga stora fotöljer som man kan krypa upp i och sedan sitta där men en bunt tidningar. 


 Det finns matrial för dem som vill lära sig andra språk. Jag gjorde ett nytt fynd sist jag var där förra veckan. Hittade en tidning som vänder sig till dem som vill läsa på tyska men där artiklarna inte använder så svårt språk. I marginalen på varje artikel finns dessutom en liten ordlista med de ord som kan tänkas vara lite extra svåra. 

Jag har gått till bibblan lite till och från i livet. Beror lite på hur långt man har till sitt närmsta bibliotek och hur pass bra, mysig och välsorterat det är. När vi bodde i Solna så gick jag ibland på bibblan eftersom jag cyklade förbi centrum där det låg. När jag var yngre och bodde hemma hos mina föräldrar hade vi också ett bra och trevligt biblotek i närheten. I Sverige har det hittills varit kostnadsfritt att skaffa lånekort. Här kostar det en liten slant men inte så mycket. Man betalar ca 350kr för ett år. Inte dyrt alls och något jag gärna betalar. 

Går ni på bibblan? Har ni lånekort eller blir det mest köpeböcker eller elektroniska böcker ni läser? 

Naturligtvis kan jag inte låta bli att köpa lite tidningar med jämna mellanrum. Nu går det så pass bra med tyskan att jag untan problem kan njuta även om tidningarna är på tyska. Tidningar kostar här ungefär lika mycket som i Sverige så det får bli en sådan där liten vardagslyx. Köper ni tidningar ofta? Eller prenumerar ni på någon tidning?

8 comments:

nilsandsofia said...

Jag ar helt hopplos nar det galler bibblan. Vet inte riktigt varfor eftersom det ju finns massor av trevligt att gora dar. Men det blir liksom aldrig av.

Vad trevligt det sag ut pa ert julbak med svea! Jatteskoj! Vi har en tradition med ganget har att traffas en lordag innan jul och baka. Jatteskoj! Och lite stokigt nu nar vi alla har flera barn med oss ocksa... men skoj :-).

Kram

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Jag älskade att gå på biblioteket när jag var liten och vi gjorde det väldigt ofta - tror det är delvis därför jag älskar att läsa så mycket. Vi bor väldigt nära stadsbiblioteket här i Göteborg men nu går jag mest dit för att fika. När vi har barn tror jag att vi kommer vara där mer för de har en väldigt fin barnhörna! Jag köper gärna böcker, är en riktig samlare, så låna har jag inte gjort sedan jag pluggade!

Kattas Betraktelser said...

Jag gillar bibliotek. Just för att där kan man strosa runt och plötsligt hittar man lästips eller man plockar i böcker man inte hade tänkt sig. Likaså gilalr jag deras magasinavdelning. T.om i min lilla by finns ett litet bibliotek.

Annika said...

Jag går inte dit längre :-(
Fastän vi har ett stort i Reston. Jag kan inte förklara varför, egentligen.
Barnes and Noble tog över det där "sittandet" för mig. ja du vet...
Där fikar jag ibland, läser tidningar etc.
Men bibblan, vet inte varför jag inte riktigt vill gå dit? Helknäppt.
När jag var liten, och tonåring, älskade jag bibblan. Lånade jämt böcker, hängde på bibblan i Vällingby. Pluggade där, det kändes så hemtamt. Skolbibblan älskade jag också.
Nej, jag vet egentligen inte varför jag inte besöker bibblan här.
Borde nog ändra på den saken. har inget lånekort, men det är ju LÄTT fixat.
Kramar!!

Desiree said...

Millan, ibland är det så att det liksom inte blir av. Jag tror att det kan bero på att man har en oväg till bibblan. Kanske passerar man aldrig förbi och då är det lätt att glömma att den finns till. Men när man väl kommer dit inser man hur mycket som finns för både barn och vuxna. Det var jättekul att baka ihop flera stycken! Första gången för mig men något jag mer än gärna gör om.
Kram!

Annika, Ibland är det som sagt så. Dessutom funkar ju ofta bokhandlarna i USA som Barns and Noble som ett substitut för bibblan. Man behöver inte gå dit eftersom man kan fika och bläddra i böcker och tidningar på bokhandeln. Jag tror att jag äntligen har upptäckt bibblan igen eftersom det ligger så pass nära oss så att det inte blir någon omväg dit.
Kramar!

Katta, håller med dig till fullo. Precis så känner jag också.
Kram!

Charlotta, ja det är en underbar miljö för barn. Något att mysigt att göra ihop som förälder med små barn. Att få chansen att läsa barnböcker igen kan vara riktigt kul och underhållande. Dessutom brukar de också ha lite musik och lekgrupper för barn och annan diverse underhållning som kan vara trevlig att ta del av.
Kram!

eastcoastmom said...

När barnen var mindre besökte vi stans bibliotek varje vecka. Det finns ett jättebra bibliotek här. Har kvar mitt lånekort och använder det nån gång per år numera.

Anne said...

Jag kan känna igen mycket av det du skriver, även för mig har det gått i perioder och precis som du skriver är jag just nu i en fas då jag lite återupptäckt bibblan. Som du säger, så är det himla mysigt att krypa upp o ett hörn och läsa en bunt tidningar. Men visst, som jag såg att du skrev och även Annika var inne på, i USA har ju bokhandlarna fungerat mycket som biblioteket eftersom man kunnat läsa fritt där och fika samtidigt.
Men, men bibblan är super och jag har med förvåning återupptäckt hur bra de är. Stella går varke vecka på en kombinerad sago-lekstund som verkligen varit bra. Jag brukar just läsa tidningar och njuta av det. Jag använder nog mest bibblan för just tidningar och barnböcker. Jag har hittat Alfoons pp engelska där också, Alfie Atkins som han heter, lånade några till en kompis för ville visa hur det svenska bokarvet ser ut och det kändes ju kul att bibblan faktiskt har svenska barnförfattare så man kan få tillgång till det också, för det hittar man inte på bokhandeln eller ens Amazon.
Mitt lokala bibliotek har nu öppnat ett litet fik, inget märkvärdigt men man kan köa lite fika. Jag tror det här är framtidsmelodin, att biblioteken kommer ha mera "events" och även ha mer servering och på det sättet påminna mer om de klassiska amerikanska bokhandlarna.
Vad roligt Desiree att tyskan är så pass bra att du kan läsa tidningar, det ÄR imponerande. Du har faktiskt inte varit så länge alls i landet men varit otroligt duktig, målmedveten, intresserad och öppen att lära dig språket. Det ska du vara väldigt stolt över, allting du åstadkommit så här långt!
KRAMAR

Desiree said...

Eastcoastmom, det är nog vanligt att det är och blir så för många.

Anne, i USA så måste ju bibblan konkurrera med bokhandlarna vilket inte är det lättaste. Men genom att fixa olika events för barn och föräldrar tror jag att de kan profilera sig och få in folk. Mysigt att du och Stella går varje vecka och njuter av bibblan med både sagostund och tidningar.
Tyskan har verkligen varit en kul utmaning som jag gärna vill fortsätta med.
Kramar!