Tuesday, November 25, 2014

Happy Thanksgiving

So how did it all go with the deep frying of the turkey and our Thanksgiving party? To tell you the truth I was pretty nervous about the whole thing. Saturday evening we had invited some American friends as well as some Swiss friends that have lived in the US. Lilly (10 years old) made these very pretty hand decorations. 

We had only experienced deep frying of the Thanksgiving turkey once while we lived in Alabama. Down in the deep South they looove to deep fry stuff. This was our first time ever to do it on our own. Our American friends had borrowed this deep frying pot from some friends of theirs. A direct import from the US to Switzerland because you sure won't find anything like this here.

The turkey was also a direct import. We had ordered it from a farm in France. A turkey that roamed around happy and free until the day before of our party. As you see you get it with head and all. Dead turkey without feathers, that is about it. C is demonstrating how it will go into the pot with hot oil.

Friday evening C had to go shopping for oil as well. He bought what felt like a huge amount (8 Liters) which was far from enough when we started testing how much oil was going to be needed. You need to fill the pot with water and then dip the turkey in and make a mark with a pen to calculate how much oil will be needed. Turned out we needed 16 Liters of oil.


At first we had planned to carry out the cooking procedure on our deck but in the end we asked one of our neighbors that has a yard if you could do it there. It just felt safer. I was pretty scared something would catch on fire. 16 Liters of hot oil is something that you need to have a lot of respect for.

The turkey should according to Southern Style cooking be fried in peanut oil but as you do not find that here we just used what was labeled as regular frying oil. We calculated the amount of time to cook it based on the weight of the bird. Total cooking time became 56 minutes. 


Taaadaa! This is the finished result before it was carved up. It turned out really good. The skin was not really as crispy as I had expected it to be but the meat was very juicy and nice. It is not greasy on the inside just juicy as the oil does not penetrate the skin. 

We had a very nice and tasty Thanks giving dinner. Everyone had brought something. We had all the classical things like mashed potatoes, gravy, cranberry sauce, sweet potato gratain and wild rice among other things. For dessert we had both pumpkin pie and pecan pie. No one left the table hungry. We still have so much leftovers from the turkey. Now I have to be creative with the leftovers. 

I am really happy it all turned out so well and so delicious. I am glad everyone had a good time and I am also quite relieved that it is all over for this year.  

12 comments:

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vad mysigt det låter! Och skönt att det gick bra med friterandet, tycker alltid också att det är lite läskigt :=) Kram!

eastcoastmom said...

Wow! att ni vågade försöka ens!

Annika said...

Härligt. Jag har förstått att de som är dee fried är mkt saftigare än de som varit ugnen.
OCH det går ju snabbt att laga till dem också.
Den ser jättefin ut.
Fritering är läskigt, så jag tycker ni var modiga som körde!
Trevligt att Tgiving blev trevligt och lyckat.
Kramar!

Desiree said...

Charlotta, jag är också glad att det blev bra och lyckat på alla sätt. Det är läskigt med så mycket het olja. Man får vara väldigt försiktig. Killarna hade riggat för detta noga.
Kram!

Eastcoastmom, jag är glad att vi valde att flytta det hela från vår balkong och kunde hålla till nere i grannens trädgård. Man vill inte riskera att något ska fatta eld så det här alternativet känndes mycket säkrare. Det blev dock gott iallafall.
Kram!

Annika, ja det går otroligt mycket snabbare. Kul att ha provat på det hela på egen hand. Men det är ett stort ansvar att fixa kalkonen och preppa den så nästa år får gärna någon annan ta vid. Jag pustade ut när alla var mätta, glada och belåtna kan jag säga.
Kram!

Suzesan said...

Ja het olja är läskigt speciellt i lägenhet. Coolt att ni lyckades med er tillagning.

Men så gott DET är med kalkon.. Det vattnas i munnen. Jag har en kalkon i frysen ;) NÄR?? Är ju frågan! Som jag ska ÄTA den ;)

Glad Thanksgiving på er då :)

Kram
/Susanne

Liz said...

Vad roligt att det gick bra med firandet!! Framforallt modigt att vaga prova att gora en deep fried turkey, da ni aldrig gjort det tidigare.

Det ar alltid lite laskigt att prova nagot helt nytt nar man har gaster och stort kalas planerat och framforallt da ni ju ocksa hade forbestallt en kalkon, det ar ju inte bara att ga ut och kopa en ny om det skulle ga illa!

Mycket olja ja, men vad snabbt anda det gick!! Skillnad fran att ha den i ugnen hela dagen! Hur funkar det med kryddningen undrar jag, rinner den inte bort i oljan eller har ni kryddat mycket i och under skinnet?

Roligt att ni hade mojligheten att fira tillsammans med vanner, det ar alltid trevligare om man ar nagra stycken!

Ha en fin fortsattning pa veckan!
Stor kram

Anne-Marie said...

Det lät vågat med så mycket olja.
Kanske det var tur att ni fick göra det hos era grannar.
Ser väldigt gott ut och det tog ju inte alls lång tid för en så stor fågel. Mycket annat gott också.
Vad roligt att det blev så lyckat.
Kram!

Desiree said...

Susann, ja kalkon är gott men förstår att det inte är något man äter på egen hand. Det är ju mycket kött på en kalkon även om det är en liten. Du får försöka hitta något tillfälle att bjuda in vänner eller familj och bjuda på kalkon.
Kram!

Liz, ja absolut, jag håller helt med dig. Jag tänkte att om den där kommer upp helt förkolnad ur oljan så har vi ingen kalkon utan då får folk gott hålla till godo med sides och äta sig mätta på dessa samt efterrätt. Vi hittade recept där det stod att man kunde krydda den en del. Så vi gjorde någon slags rubb som vi körde med tillsammans med lite olivolja och kryddor. Försökte sedan köra rubb både ovanpå och innanför skinnet lite. Det är betydligt lättare att få in kryddor under kyckling skinn än kalkon skinn kan jag säga.
Det var dock kul och trevligt att fira och det är andra året i rad vi firar med samma gäng så det har blivit en bra tradition.
Kram!

Suzesan said...

Ha ha VEM har sagt att jag ska äta den själv. Såg inte att jag skrev det ;) Jag är familjens mästare på kalkon det ärvde jag av min far. Förr var det ha och vi hade en stadig vi beställde från en kalkonfarmare varje år. Det är jag som brukar stå för kalkonmiddagarna. Men såklart man kan äta det själv. Allt man vill kan man. Vi har haft kalkon på bordet i juletid sen femtiotalet långt före jag föddes.

Skriver jag på min fejja (FB) att jag tänkt äta kalkon måste jag nog köpa två till;) När flocken kommer. Vännerna.

Ha ha ha ha :) Men omtänksamt att du tyckte jag skulle dela med mig. Jag skrattar så mycket.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

TACK SÅ MYCKET för receptet på saffransbiscotti de ÄR FANTASTISKT goda. De godaste jag ätit. Tog några -märken- av min -svindyra- saffran och det var smart av mig. Sån skillnad på den och den vanliga ifrån affären. Jag tog fem märken och doften steg när jag krossade den. Blandade med den vanliga för jag vill ha den dyra till soppa:) ( 1 gram hundra kronor)

Tack tack tack :)Nu sitter jag här med smak av det i munnen efter att ha provsmakat dem innan de torkat.

Kram
/Susanne

Anne said...

Vad kul att höra hur det gick, bra och gott. 16 liter olja, oj oj... Ja, samtidigt förstår jag att det går åt mängder men svårt att riktigt förstå hur mycket. Intressant, så inte så krispigt men väldigt saftigt och gott. Jag har aldrig ätit sådan tillagad kalkon utan bara den vanliga ugnstillagde. Men förstår att ni kom i kontakt med Deep fried turkey då ni bodde i Alabama. De där resterna ja, de är inte att leka med och varar tills man inte vill se en skiva kalkon mer.
Kram!

Charlie sa ... said...

Underbart! Ni är fenomenala på att fixa läcker mat och göra det med glimten i ögat. Blir glad av läsa det här och se de fina bilderna.

Kära Desiree, en stor varm kram och Happy Thanksgiving till er med!


Lotta