Monday, November 24, 2014

Ljuva bubblor

 
Varje år anordnar ett av vinhusen här i Basel (Paul Ullrich) en champagneprovning i slutet på november. Årets provning var än en gång en succé. Det gäller att komma någorlunda tidigt för det här eventet drar massor med folk. Vad passar inte bättre en mörk och kylig novemberkväll än att gå runt och smutta på festliga bubblor av bästa vara. Lite pre-glamour och festlighet med inspiration för december månad.

För ca 200 kr får man prova precis vad man vill och hur mycket man vill. Det finns många sorter att prova bland. Här finner man allt från de stora välkända namnen (Tauttinger, Bollinger, Moet&Chandon, Dom Perignon, Krug, Veuve Clicout) bland Champagne husen till de lite mindre (Mailly, de Sousa, Roederer, Ruggeri). Här finns allt från vardagschampagne från ca 350 kr flaskan till de som kostar ca 1500 kr flaskan. Alla har chancen att finna sin favorit till rätt budget och rätt tillfälle. 

Mina favoriter var Perrier Jouet, Dom Perignon från 2004 och Tattingers från 2005).

Ljuva friska små bubblor med fantstiska smaker. Jag tycker dock att det är lite svårare att prova champagne än vin. Dofterna och smakerna är subtilare. Men det är kul att prova sig fram och hitta sin eller sina favoriter. Det är ju inte nödvändigtvis så att det dyraste är det man tycker bäst om. 

 Jag gillar både rosé varianterna liksom de klassiska varianterna. Huvuddruvorna är ofta Pino Noir och Chardonnay i olika proportioner med inslag av någon annan druva bland vissa sorter.

December med glitter och festligheter ligger precis bakom hörnet så därför är det ju bra att se till att ha lite gott bubbel av olika slag hemma. 

Mer om helgen och Thanksgivning får ni höra om imorgon istället. 

8 comments:

Kattas Betraktelser said...

Champagne! Det gillar jag MYCKET! roligt att få möjligheten att ta del av alla provningstillfällen som din trakt erbjuder. Samtidigt är det roligt att få inspiration till något nytt att spana efter. Skulle passa bra till löjrommen:)vi funderar lite på att resa ner till champagen distriktet och till Armagnac i Frankrike. förra årets Italien och vinresa blev en minnesvärd sådan. så vi funderar nu på en ny (U. har varit där förr) din bild med de två glasen gillade jag mycket, läckert! Kram

Miss Marie said...

Mmm, så gott med champagne! Håller med, dyrt behöver inte betyda gott. Härligt o lyxigt att få smaka så här många olika!

Annika said...

SÅ himla trevligt. DÄR hade jag velat vara med.
Underbart!!
Håller med dig och Marie, dyrt behöver absolut inte betyda att det är gott.
Kramar!

Desiree said...

Katta, det tycker jag absolut du ska göra. Jag är själv också väldigt sugen på att åka runt i champagne distriktet. Jag är mest nyfiken på de lite mindre champagnehusen. Mycket gott och champange skulle verkligen passa utmärkt till löjrom.
Kram!

Marie, så gott och underbart med lite lyx som dessa bubblor erbjuder.
Kram!

Annika, så är det att vad man tycker bäst om behöver inte alltid vara det dyraste alternativet. Vilket är skönt. Jag har bland annat en favorit som är en Prosecco som jag älskar. Men vill man ha det festligare och lyxigare så blir det ju alltid så att champagne slår Prosecco.
Kramar!

Anne-Marie said...

Glittrigt och bubbligt. :) Känner nästan feststämningen ända till Weed.
Ser fram emot att höra mer om er deep fried turkey. Antar att du kommer att berätta om den.
Kram!

Charlie sa ... said...

OMG - 200 kr för hur mycket som helst för god champagne!! Det vore något för oss, skulle älska det.
Champagne är bland det godaste jag vet!
Ni gör alltid så mycket trevligt, härligt.

Saknar dig vännen!!

KRAM

Suzesan said...

Lite novembermysigt. Champagne är gott....försvinnande gott.. men jag är mer förtjust i alla de andra sorterna av mousserade viner som finns.

För att egentligen så är ju ordet Champagne just för de Mousserade vinerna som kommer just från området/distriktet Champagne. De har ju verkligen sålt in sig bra med det ordet ;)

Men 200 kronor oj oj så billigt. Gott när de bubblar.

Kram
/Susanne

Suzesan said...

Glömde skriva. De små champagnehusen måste ju ha toppengoda viner... och nu fick jag en längtan efter Clairette de Die. Fint när min dotter tog med en sån flaks till mig som var dekorerad med 2000 på glasflaskan. Alltså gjutet in i glaset. Ha ha kanske inte borde ha druckit upp den ;)

Kram
/Susanne