Friday, December 5, 2014

Basels egna Julmarknad

Jag hann ju faktiskt med att besöka hela två julmarknader förra helgen. Först blev det Strasbourg i lördags och sedan hann jag med en sväng ner på stan här för ett besök på Basels egna julmarknad. Jag måste säga att jag tyckte julmarknaden här hade mer att erbjuda än den i Strasbourg. Detta är Glühwine karusellen ni ser på bilden ovan. Den är himla fin och under så har de ett stort stånd där de säljer just Glühwine.


 Själva julmarknaden är uppdelad på två platser men ligger ändå relativt nära varandra. Ena delen ligger på stora torget vid katedralen och den andra ligger ett stenkast bort på ett annat torg. Flera stånd med fina hantverk av olika slag. Jag hittade faktisk en sjal jag gillade och ett par örhängen.


 En lagom kylig dag denna dag som jag besökte julmarknaden. Jag såg elden och drogs dit för att både fota och värma mig en smula. Först när jag var där och började fota såg jag att de faktiskt till-lagade hela laxfileér som de spänt upp på brädor och vänt mot elden. Det såg himla gott ut. Hade jag varit lite hungrig hade jag absolut köpt mig en bit lax.


 Förutom hantverk och juldekorationer så finns det också en hel radda med lokala specialiteter att mumsa på.

Schweizarna älskar sin ost i alla former och på alla sätt. Massor med människor vid Racletteståndet.

Här hade de fullt upp med att frittera någon slags potatiskakor såg det ut att vara. Just sådan här lite marknadsfastfood kanske inte är det allra hälsosammaste alternativen men de är poppis och omtyckta.


Jag måste säga att jag tycker att stånden i sig är väldigt vackert smyckade. Det är fint och mysigt att gå runt här. Dessa adventsstakar i trä gillar jag jättemycket. Det är ett gediget hantverk bakom dessa. De är inte billiga men jättefina. Någon dag ska jag köpa mig en sådan.

 I ett av stånden hade de denna lilla stad som de hade byggt upp med hus, tåg som åkte runt och människor som rörde sig då de åkte skridskor på rinken här. Swiss winter wonderland i miniversion.


 Alla julstjärnor som lyser i vackra fäger är ju så fina.


Julmarknaden lite på håll. Tycker mycket om de vackra tindrande juldekorationerna i träden. Blir ännu vackrare då mörkret sänker sig och det börjar skymma.

Basels stora julgran som står uppställd mitt på torget vid katedralen. Lite skillnad mellan europeiska granar och amerikanska granar då det gäller utsmyckningen och antalet dekorationer. Tänker på den stora fina granen som Annika visad upp här för några dagar sedan på Reston town center. 

Ännu en grå och kylig fredag här i Basel idag. Det är en sådan där rå och fuktig kyla som gör att det känns betydligt kallare än vad det är. På dagens agenda är en liten tur till IKEA för att inhandla mer kaviar (de har slutat sälja den danska kavaren i tyskamataffärer). Jag ska snart iväg och träna och under eftermiddagen blir det till att brottas vidare med de tyska texterna och grammatiken. Ha en fin fredag.

6 comments:

eastcoastmom said...

Du borde bli turistchef för Basel, underbara bilder!

Annika said...

Tysktalande länder tror jag har världens finaste julmarknader. Herregud, vilken dröm för en julälskare att gå där.
Vet du, det finns resor härifrån till de stora julmarknaderna i Tyskland, Schweiz och Österrike. Man åker över en långhelg. Fasiken, jag har god lust att ta en sådan resa. Jaghar ett par grannar som åkt på de resorna, och de älskade det. Såklart.
Jadu, granarna i Europa då...Hihi!!
Den där på torget ser ut som en nedbantad version av granen i RTC. Fin ändå!
Läste att ngn skrev att man i Sverige oftast inte kan ha pynt i allmänna granar eftersom det stjäls på nolltid. Trist. Så är det inte här, och säkert inte hos er heller.
Kramar och trevlig helg!!!

Miss Marie said...

Åååååååhhhhhh! :):):)

Anne-Marie said...

Men så många vackra julmarknader som finns i din närhet.
Även jag skulle uppskatta att gå omkring och titta även om jag inte handlade något.
Många fina hantverk ser jag.
Och mycket god mat.
Det Annika skriver låter ju verkligen trist att man i Sverige stjäl. Vad har hänt med Sverige?
Vår julgran vid polishuset i Weed är mycket mindre än den du visar och har väldigt få ljus. Inget alls liknande det Reston har.
Kram!!

Anne said...

Du fortsätter bjuda på fantastiska marknadsbilder. Som Annika skrev, man blir sugen på att haka på den där resorna som finns i juletid och besöka julmarknader. Definitivt väldigt euorpeiskt (nordeuropeiskt), så genuina, äkta och med "riktig" julstämning. Visst finns det ju sk julmarknader i USA också, men det är ju inte alls på det där sättet. Något helt annat, går ej att jämföra. Mer plastigt, bling bling och inte alls med sån där genuin stämning som i Europa.
Jag måste säga att bara att gå på julmarknad i Sverige är ju hur mysigt som helst, då är ju de inte i nivå med vad de verkar vara i Schweiz t.ex. men ändå.
Ha en riktigt fin helg!
KRAM

Desiree said...

Eastcoastmom, tack så mycket. :-)
Kram!

Annika, det förstår jag. Jag håller helt med om att julmarknaderna här är något fantastiskt. Jag tycker absolut att du och Peter någon dag borde ta och åka över till Europa och passa på att ta er en liten avstickare ner hit och besöka lite julmarknader innan ni fortsätter upp till Sverige. Det skulle vara jättekul om ni har vägarna förbi och ni är som sagt alltid hjärtligt välkommna.
Kram och trevlig helg

Marie, visst att du skulle kasta lite längtansfulla blickar på detta inlägg.
Kram!

Anne-Marie, halva nöjet är helt klart att gå runt och titta, man behöver absolut inte köpa något. Ofta handlar jag inte så mycket men njuter av allt intressant och vackert som finns att se. Håller med om att det låter supertrist att folk stjäl julpynten. Jättettrist.
Trevlig helg

Anne, jag förstår som sagt att det anordnas resor till julmarknaderna i Tyskland, Österrike och Schweiz. De ligger på topp vad gäller just julmarknader. Det är en underbar upplevelse att besöka dem. Svenska julmarknader är fina men dessa som finns här slår faktiskt de svenska julmarknaderna.
Ha en fin helg. Kram!