Thursday, December 4, 2014

Julfirande

Hur firar ni jul? Firar ni enligt tradition i er familj varje år eller blir det olika firande? För oss har det blivit en hel del olika varianter av julfirande sedan julen 2006 eftersom vi flyttade till Alabama sommaren 2006. Vi har firat på olika sätt och på olika ställen. Jag känner inte att julen måste firas på ett visst sätt utan känner att det är rätt skönt att ha den där friheten att kunna testa olika varianter.

I år har vi valt att fira på egen hand här i Basel hemma hos oss. Helt på egen hand har vi aldrig tidigare firat. Vi åker istället till Sverige över Luciahelgen och träffar våra familjen och firar förjul med dem där och då. Vi får se hur årets firande blir, skönt, eller kanske långtråkigt? Det får man se. Det känns iallfall väldigt skönt att slippa stressa, resa och kuska runt med packning.

Jag och C har aldrig firat jul tillsammans då vi befunnit oss i Sverige. Båda har vi familjer som är relativt små och det har kännts rätt att fira julafton hos våra respektive familjer. Den lilla men äkta grannen hemma hos mina föräldrar. 

C´s familj bor nere i södra Sverige så vartannat år kommer de upp till Stockholm för att fira hos C´s syster med familj. Men i år stannar de nere i Blekinge så hade vi åkt hem i år hade vi fått sätta oss på olika flyg och firat i helt skilda delar av landet.

Julpyntat  så som det såg ut i vårt hus i Alabama. Två jular firade vi i USA. Den första tillsammans med C´s föräldrar som kom över och firade med oss. Det var julen 2006.

Julen 2007 provade vi på att fira med svenska vänner i Alabama hemma hos oss i stora huset i Birmingham. 

 Julen 2006 när C´s föräldrar kom över till USA för att fira jul med oss passade vi också på att göra en lite längre road trip till Louisiana och New Orleans. Vi besökte imponerande vackra gammla plantager.


Vi lyckades hitta något special erbjudande och bodde på detta maffiga och superflotta hotel i hjärtat av New Orleans. Väldigt coolt.

Det har alltså blivit en god och varierad mix vad gäller julfirande genom åren. Förra året firade vi med vänner här i Basel. Vi hade ju egentligen bara tänkt gå över och köra lite fika eftersom Veronika var höggravid med sitt andra barn och Gustav hade sina föräldrar över men det blev en underbar helkväll. Olika år och olika sätt har varit olika bra. Vi hoppas på ett trevligt firande i år så får vi se hur vi gör nästa år.

7 comments:

Miss Marie said...

Härligt med olika julfiranden! För oss brukar det bli ganska lika julfiranden, jag har firat hemma i hos mina föräldrar alla jular förutom en då jag var höggravid i München! Jag gillar den traditionella julen, och nu med Alfred känns det ännu viktigare att föra vidare dem, särskilt då vi inte bor i Sverige. Men visst skulle det vara kul att testa nåt nytt nån gång, er resa bland plantagen var ju riktigt häftig!

Annika said...

Ja, kul med olika firanden, som det blivit för er.
Vi firar alltid svenskt på julafton, julbord. Först en lång frulle, sen promenad och så julmiddag hos min kompis. Alltid kul. Iår blir det annorlunda eftersom min syster kommer hit. Då blir det ännu mer svenskt än vanligt. KUL!
PÅ juldagen firar vi alltid amerikanskt. Julstrumpor och paketutdelning på morgonen.
Middag hos Peters fldrar etc.
jag är nog väldigt traditionell, tror jag.
KUL att ni ska hem en sväng. OCH roligt att bara fira jul på tu man hand sen också.
Kramar>>>

Anne said...

Jag tycker också det är härligt med olika julfiranden, så som ni gjort. En mix av olika varianter, sällskap, ställen osv. Jag tycker absolut inte julen är helig på det sättet och att den "måste" firas på ett speciellt sätt eller ställe. På sätt och vis kan jag tycka förberedelserna, december som månad med allt skoj som händer så. Enkla saker som liksom får det att pirra till av förväntan och glädje. Som när jag skriver det här sitter jag på Starbucks, dricker en jul latte och lyssnar på julmusik som spelas för fullt i lokalen. Mysigt och sådär hjärtligt, en sån där liten grej med mycket stämning som jag tycker om att december bjuder på. På sätt och vis känns det som jag har bättre minnen från december och förberedelserna än just kröningen av allting, dvs julafton och juldagarna.
I år kommer vi för första gången få sällskap här i USA, det är Martins syster som kommer över och firar jul med oss. För tre år sedan nu så åkte vi ju till Sverige och var där både jul-och nyår. Det var nog den mest stressiga jul-och nyårshelgen jag upplevt, just när man var mitt uppe i det gick det väl an men efteråt var vi helt slut. Mentalt och fysiskt, kuskandet runt och till olika hem. Nä, då kändes det faktiskt som aldrig mer julen.... men visst, man kan ju ändra sig.
KRAM

Desiree said...

Marie, ja det finns många olika sätt att fira. Det är ju mysigt med familjen också självklart. Blir ni hemma i Sverige över både julen och nyåret eller bara julen.
Kram!

Annika, det låter toppen att få den där kombon mellan amerikanskt och svenskt julfirande. Helt naturligt att fira svenskt på julafton och sedan amerikanskt på juldagen. Det är väldigt praktiskt att dessa dagar inte krockar med varandra. Man får två i ett liksom :-)
Kram!

Anne-Marie said...

När jag firade jul blev det mest hemma hos mamma och pappa i Enebyberg. Eftersom jag inte hade någon egen familj när jag bodde i Sverige blev det ju mest naturligt så.
Här i USA har jag faktiskt aldrig egentligen firat jul så har inga stora erfarenheter av julfirande. Det jag varit iväg på några gånger har varit ett stort knytkalas i Mt Shasta på juldagen med kanske 30-40 personer. De flesta sådana jag inte känner. Sedan har jag varit hos en god vän några gånger på knytkalas.
För mig är julfirande inte så viktigt. Jag firar ju knappt några helger.
Era olika firanden tycker jag låter trevliga och varierade. Mysigt att få vara i Sverige kring Lucia i år.
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, låter trevligt med knytis kalas med vänner. Jag tycker egentligen inte heller att julfriande är så viktigt. Jag gillar mest tiden innan julafton. Tycker att julafton kan vara lite svårt. Det är så lätt att det blir upphosat, det ska vara så prefekt, så speciellt och stämningsfullt och ibland blir det bara pannkaka av allt. Jag hoppas du får en trevlig jul vare sig du firar eller inte eller på vilket sätt det än blir.
Kram!

nilsandsofia said...

Oj ja ni har verkligen firat pa olika satt och I olika delar av varlden!! Sjalv har jag firat pa nastan exakt samma satt alla mina 38 ar. Kanske just darfor skulle det nog inte kannas som jul om jag firade pa nagot annat satt. Men jag kan se tjusningen med att prova olika satt och darmed forma sina egna traditioner som ni gjort.

Och ibland... men bara ibland ... kanner jag att det skulle vara lite mysigt att fira I vart hus. Men nu nar jag sagt det blev jag genast lite orolig att det ska bli snostorm har sa att jag inte har nagot annat val an att stanna :-).

Kram