Friday, December 26, 2014

Julfirande och avsked av julen

En lugn och fridefull jul hade vi här i Basel. Första gången vi firat bara vi två. Kändes lite märkligt i början på dagen, lite ovant, lite konstigt till att börja med. Vi åkte till Frankrike och inhandlade ostron till kvällen. Jag hann till och med en löprunda. En solig och vacker julaftonsdag så då ville jag gärna passa på att få lite frisk luft och njuta av solskenet. 

På kvällen tände vi ljus, dukade fint och lyssnade på stämningsfull julmusik medan vi åt gott och på det hela taget blev det en riktigt bra och fin julafton.

Ostron och champange var inte dumt alls. Väldigt franskt att äta just ostron till jul. Champangen passade utmärkt till övriga rätter på vårt julbord också. En mix av svenskt och annat smått och gott. Jag gjorde en god sillsallad med matjessill, vi hade lite Jansson, goda ostar, västerbottenspaj och en stor god sallad.


Lite blinis med forellrom eftersom det inte finns löjrom att få tag på här.

Vi hade inte värt många paket under granen. Köpa och slå in prylar bara för att det ska ligga något där känns lite meningslöst. Vi ska ju snart på semester så då kommer vi säkert att hitta ett och annat som vi vill ha och vill unna oss. Semestern till Florida en ju en underbar julgåva i sig. Varsin liten påse med riktigt god choklad låg under granen. Det där med choklad kan de här i Schweiz. Jag fick en ny ryggplatta till att ha på mig då jag åker skidor och C fick ett verktygssett som han gärna vill ha och behövde.Idag juldagen har vi ägnat dagen åt att städa och packa undan julen. Granen har monterats ner och fällts ihop. Rätt praktiskt med en sådan här Amerikagran. Även om den inte är en äkta gran så barrar de ändå en del fast betydligt mindre än en äkta gran.

Kändes helt rätt att ta avsked av julen nu. Känner mig mätt och belåten på julen, granen har vi haft uppe sedan första advent. Advenstsstjärnor och ljusstakar och allt sådant är också undanpackat till nästa jul. Avslutade juldagen med resterna från gårdagens julbord. Nu känner jag mätt och belåten på julmat också. Gott avslut på julen.

7 comments:

Taina said...

Nä men redan? Plockat undan julen alltså. Jag vill ha kvar den till efter nyår. Njuta så mycket jag kan. Men å andra sidan är det skönt att få undan den i tid också. Jag kan ju gå och dras med den lite väl länge ibland.

Mysigt med ostron och champagne! Inte dumt alls att få ta det "lite lugnt" på tu man hand.

Kram kram och god fortsättning!

Fröken L said...

Låter som om ni hade en mysig jul. Vad gott med ostron. Det var länge sen jag åt. Här får julen vara kvar till efter nyår i alla fall. Gillar grandoften inomhus.

Kram Linda

Anne said...

Låter som en mycket fin julafton och juldagar med mycket gott. Jag tog en promenad på juldagen (alltså amrisarnas "julafton") och såg massor med folk som var ute och sprang. Någon timme sådär före julmiddagen vankades.
Jag kan faktiskt känna igen mig o det du skriver om att vara mätt på julen. Jag vet att många tycker det är för tidigt känna så, men jag har ju haft julen framme och uppe sen första advent, jag njuter och gottar mig hela månaden men sedan när morgonen den 26:e kommer så är jag färdig. Det är lite som att luften går ur mig, julen är över och jag är plötsligt trött på den.
Idag annandagen kommer julen packas undan här, inför nyår vill jag inte heller ha jul i huset utan en annan stämning och look. Granen kommer dock bli kvar till den 2 januari, av den enkla anledningen att pojkscouter kommer gratis och hämtar upp julgranen då och tills dess är det helt enkelt enklast ha den inne och fortfarande klädd.
Vi hade också ett mycket gott julbord, åt rester på juldagen men nu är jag klar med det också. Längtar efter nåt fräscht och lätt nu, känns som vi frossat morgon till kväll en veckas tid nu, sedan vår julgäst (svägerskan) kom förra fredagen och vi då började fira.
Hur som helst, ha några sköna mellandagar. Planer för nyår?
Kram!

Desiree said...

Taina, jag kände att det var dags. Har haft granen och julpynt framme sedan första advent. Jag är mest förtjust i julen innan julafton men annars är jag inte en sådan där inbiten julälskare. Kändes faktiskt väldigt skönt att städa ut julen. Några ljusslingor har vi kvar utomhus men annars är allt bortplockat.
Ostron och champange var riktigt gott :-)
Kramar!

Fröken L, tackar. Det blev en mysig och trevlig jul.
Kram och god fortsättning till dig.

Anne, hi hi du är precis som jag. Jag känner mig också mätt på både julen och julmat vid det här laget. Har njutit sedan första advent som sagt av julpynt och gran. I affärerna började de ju med julsaker redan i slutet på oktober så när julafton kommit och är förbi känner jag att det räcker med jul.
Låter som ni haft en väldigt fin och mysig jul ni med. Håller helt med dig om att man känner sig sugen på något fräscht och inte mer rester eller julmat. Nyår ska vi fira med vänner här, han är svensk och hon är tyska och de har två små barn. Vi firade jul med dem förra året då hon var höggravid och kunde föda när som helst. Han hade sina föräldar över från Sverige och bjöd in oss på lite glögg men så blev det så att vi stannade betydligt längre än vad vi tänkt då det blev väldigt trevligt. En sådan där sponaninbjudan som blev riktigt lyckad.
Vad har ni för nyårsplaner?
Kramar och god fortsättning.

Suzesan said...

Mysigt. Jag ÄTER inte ostron. Förlåt men för mig är det usch. De åker upp igen. Provat en gång och aldrig mer.


Men mysig jul och nu fick jag inspiration att packa ihop julen jag med. Min jul var underbar. Längesen den var så bra.

God Fortsättning och Gott Nytt år så jag inte glömmer skriva det :)Önskar dig/er ett 2015 med lycka och hälsa och allt som är bra.

Kram
/Susanne

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Tycker det låter som en ljuvlig julafton! Föredrar ju helt klart den här varianten jämfört med galen julafton med hagalna kids som får en miljard julklappar och till slut blir otacksamma för typ… allt. Undrar hur vi ska undvika att hamna i det träsket med Clara… Kram och god fortsättning!

Desiree said...

Susanne,underbart att höra att din jul var riktigt bra, det glädjer mig. Ostron förstår jag att alla inte gillar. Jag har precis lärt mig tycka om dem. Jag önskar dig också en riktigt bra och fint 2015.
Varma kramar!

Charlotta, det är inte lätt att få till en bra balans på julafton, blir lätt mycket stress och lite too much av allt. Man vill ju gärna ha lite lagom med allt. Den här julen var fin och funkade bra att prova på i år så får vi se hur det blir nästa år.
God fortsättning och kramar till er.