Monday, December 22, 2014

Julhälsning från Alsace

Godmorgon i mörka december morgon. Igår var midvinter solståndet så årets mörkaste dag har alltså passerat och vi börjar sakta gå mot ljusare tider. Det rullar på med snabb fart mot självaste julafton. Idag har jag min sista jobb dag innan jul.

Så här lagom till fjärde advent så hann vi klämma in ett sista besök på en julmarknad. En liten road trip till Kayserberg i Alsace. Dessa små byar bland vinkullarna i Alsace är fulla med charm och så här i juletid är julstämningen på topp. 

Korsvirkeshusen i dessa gammla medeltida byar är vackert julsmyckade. Känns som man kliver rakt in i en julsaga.

Dessa två ungdommar samlade in pengar till sin skolresa till Paris genom att klä sig i regionens folkdräkter. Så fina båda två.


Bretzels, diverse julkakor små som stora , pepparkakor med glasyr och vin chaud så mycket gott, så många goda jul dofter som sprider sig i luften. Hantverken i de små stånden på julmarknaden och de regionala specialiteterna i mat och dryckes väg är mina favoriter. Så mycket fint och gott att kika på och köpa naturligtvis. 


Julkrubban utanför kyrkan och en dam med ett dragspel som stod och spelade julmusik.

Ost försäljerskan med sina specialiteter. 

Även om det var mycket folk så gick det rätt bra att ändå ta sig fram och kika på saker och ting på julmarknaden. De hade organiserat det hela väldigt bra med att dirigera trafiken till olika parkeringar utanför stan och sedan ha bussar som körde folk mellan parkeringen och gammla stan. Det gick riktigt smidigt.

Imorgon ska jag vara ledig och fixa och förbereda lite inför vårt julbord. Vi skippar det traditionella julbordet och kör istället på diverse snittar och smårätter. Kör en touch av fransk jul med färska ostron till förrätt, slopar nubben och njuter istället av en god flaska champange. C jobbar också imorgon men sedan är han ledig julafton, juldagen och annandag jul. 

4 comments:

Anne said...

Som vanligt ser en julmarknad från Europa så mysig och stämningsfull, julstämning på topp efter sådana där besök. De kan sina saker, du har verkligen tillgång till nåt så fint att uppleva den här tiden på året.
Det känns förresten så skönt att veta att det nu svängt, nu blir det ljusare. Visst, det är ju inte synligt än och det går sakta men bara psykologiskt att veta att det faktiskt går åt det andra hållet är upplyftande.
Jag gillar er idé om julbordet. Att skippa det traditionella och köra med snitar, smårätter och även champagne.
Vi har ett besök som inte alls är förtjust i det traditionella och ärligt talat vet jag inte heller om jag är helt såld på det så jag tror att det även hos ooss lutar åt nån mix av ditt och datt. För vad är det för mening laga en massa traditionell julmat om de som sitter vid bordet inte uppskattar det och ens gäster ändå inte äter det. Jag känner för att skapa nån ny tradition vad gäller maten på julbordet. Köra nåt race som passar oss här och nu. Gillar ert upplägg på vad ni kommer att servera.
När åker ni förresten till Florida? Före nyår eller hur?
Kramar!

Desiree said...

Anne, de här olika julmarknaderna är underbara. Jag gillar att varje region har bevarat det som är speciellt för just dem med deras traditioner. Igen så är vi lyckligt lottade som har tillgång till julmarknader på när håll i tre olika länder.
Jag inser att jag inte är speciellt traditonell av mig då det gäller vare sig julmat eller jultraditioner. Jag tycker om att plocka russinen ur kakan och ta vara på rätter och små saker jag tycker bäst om och skippa det andra. Det blir väl bra att köra en mix så får alla sitt. Nu eftersom vi bara är vi två i år känns det inte meningsfullt att laga massor av traditonella rätter som det blir större mängder av. Ett traditonellt julbord har vi faktiskt redan ätit i Sverige så jag känner att det räcker med det.
Vi sticker efter nyår och efter trettonhelgen. När alla andra återvänder till jobbet efter ledigheten så sticker vi. :-)
Kram!

Charlie sa ... said...

Å, låter underbart Desiree! Vi kör lite blandat med och skumpa ;)

Vilken fantastisk julmarknad ni varit på också. Det väcker sådan längtan inom mig. Visst är det skönt att det blir ljusare nu. Ser fram emot 2015 med förväntan.

Kära Desiree, önskar er en riktigt God Jul tillsammans!

KRAM

eastcoastmom said...

Rätt idé med julmaten, det är svårt att få till det utomlands, bättre att köra på vad man gillar bäst!