Tuesday, December 9, 2014

Kärt barn har många namn

Både i Schweiz och i Tyskland firar man den 6:e december St. Nikolaus. Barnen får en liten julpåse som innehåller lite frukt i form av mandariner, lite nötter som brukar vara jordnötter med skal och sedan lite godis och choklad. Men har du någonsin tuggat i dig en Grättimann?

Till denna dagen så dyker dessa bakade små söta gubbar upp i affärernas bröddiskar och på alla bagerier. De kan se lite olika ut och ha lite olika namn men de är alla bakade som en gubbe.

I lördags var vi och handlade i Tyskland  på min favoritbutik som är lite av tyska varianten på Whole Foods - Hieber. Denna ovan var den allra finaste varianten på St. Nikolaus gubbe som jag sett. Lyx varianten med både pipa, skor och hatt i choklad.

 En annan lite enklare variant. Den mest klassiska varianten. Där man bara har deg och ögon som består av russin. Degen består bara av vitvanlig deg. Den är inte söt, den är inte kryddad på något sätt. Det är som att äta vitt bröd. Sjävla degen i sig tycker jag är rätt intentsägande. 


 I Schweiz kallas dessa gubbar för just Grättimann. Dessa på bilden ovan tycker jag inte är speciellt representativa för lite snyggare än så här brukar Grättimännen se ut. Men de har ofta pärlsocker på magen eller så håller de i en chokladpinne (brukar se ut som de blivit pålade som någon vampyr av chokladpinnen, sådär lite makabert). Enda smaksensationen är ju just pärlsockeret eller chokladdetaljerna.


Ett annat exempel. Vet inte varför det finna så många olika namn på dem för jag tror att de smakar likadant mer eller mindre allihop. 

Igår på jobbet så bjöds det så att alla fick hämta varsin Grättimann och varsin mandarin. Lite så som vi i Sverige har Lussekatter eller semlor eller kanelbullar och firar på en speciell dag med speciella bakverk.

PS. Verkar vara något galet med blogger just nu som introducerat kod-verifiering. Det är absolut inget som jag har bett om eller satt dit. Gillar det inte alls. Men igår när jag tog min bloggrunda såg jag att det dykt upp hos flera som använder sig av blogger men som inte haft det tidigare. Måste vara någon bugg av något slag. Fler som märkt av denna fenomen?

4 comments:

Annika said...

Oh ja, det här med verifieringen ja. Jag måste tom skriva in kod på egen blogg. Och hos dig finns dessa siffror nu, och hos AM i CA och hos andra som aldrig haft den. Hos mig tex. Jag får tom skriva in den på egen blogg.
Hos de som har haft den har jag inte sett den. SKUMT. Kan vara en bugg.
Bara att digga läget så länge...

KUL med de där julmännen. Blev helt tagen av priset på den fösta, i Euro!!! Sju euro!! Jeee Wheeeezzzz....
Och så är det bara vitt vetebröd. Ja, fin är den. Men aj så dyr.
De andra har lite vettigare priser :-)
Kul tradition iaf. Älskar alla dessa jultraditioner på vår jord.
SÅ kul att se allt från vackra och juliga Schweiz!!!
Kramar!!

Desiree said...

Annika, ja visst är det störande med verifieringen som dykt upp. Jag hoppas den försvinner lika snabbt som den dykt upp.Jag får också skriva in dem på min egen, vill inte ha dem.
Oj jag hade inte ens reflekterat över priset på första gubben men håller med om att det var sjukt dyrt. Han må vara den snyggaste men jag skulle aldrig betala så mycket för en sådan. Vad brukar semlorna i Stockholm kosta? Minns inte det inte så mycket som dessa gubbar.
Håller med om att det var ett häftigt pris för lite vitt bröd dekorerat med choklad.
Kram!

Anne said...

Den där verifieringen har jag också märkt dykt upp men jag måste säga att den stör mig inte alls för den är i siffror. Jag hatar dock den där bokstavsverifieringen, den är helt hopplös!!!! Men den har jag inte sett alls utan det verkar vara just siffror bara och de tycker jag ärligt är lätt som en plätt, skapar ingen irritation eller att man inte kan se dem så är sifferverifieringen hör för att stanna bekommer det mig inte alls. Däremot om bokstäverna återvänger...morr, morr..

Vilken härlig tradition med Grättimann, den första såg verkligen så fin ut att man inte ens skulle ha vågat äta upp den. Jag råkade faktiskt se en amerikansk kompis FB status häromdagen, hur hon hade bilder på hur de uppmärksammat St. Nickolaus. Inte alls med bakverk eller enligt tyska och schweiziska traditionen du berättar om här, men dagen hade uppmärksammats. Jag har aldrig kommit i kontakt med det här, den här familjen är katolsk och jag undrar om St. Nikoalaus är någon man stöter på inom katolska kyrkan kanske.

eastcoastmom said...

Visst är det kul att det finns pärlsocker i tyskspråkiga länder, så unikt är alltså inte det "svenska" pärlsockret.
Och ja, nu har du nummerverifikation, fast det fungerar helt ok.