Tuesday, December 2, 2014

Julmarknad i Strasbourg

Nu i december månad finns det massor med underbara och mysiga julmarknader att välja bland. Bor man i Basel har man också möjligheten att också besöka de närliggande julmarknaderna i både Frankrike och Tyskland.

I lördags besökte vi julmarknaden i Strasbourg i Frankrike. Rätt coolt att man kan åka utomlands och gå på julmarknad några timmar. Vi åkte tillsammans med vår vän F och tog faktiskt tåget(bilen är fortfarande på verkstan). Tar ca 1.5 timmar att åka till Strasbourg från Basel. 

Jag hade hört väldigt gott om denna julmarknad, att den vunnit utmärkelser för bästa julmarknaden i Alsace regionen så jag var nyfiken på den. Strasbourg är större än Basel. Julmarknaden hade de spridit kring stans olika torg. Det fanns delar här och där. Strasbourg i sig är en trevlig och mysig stad.


Precis överallt kunde man köpa Vin Chaud som är varmt vin eller Alsace version på glögg. Man kunde få den både som vit och som röd varaiant. Vi provade den vita som var väldigt frisk och god och alldels lagom söt. Betydligt bättre än den vanliga Gluhwinen som serveras här i Basel och i Tyskland. Den vita här var smaksatt med apelsin och honung.

De charmiga korsvirkeshusen var vackert smyckade med juldekorationer. Hela stan var vackert julpyntad. Det rådde fin julstämning. Som att kliva in i en vacker julsaga.
 Precis som på alla julmarknader så säljs det lite av varje. Allt från diverse hantverk till olika saker att mumsa på både sött och lite mer matigt. Julgodis i olika varianter självklart. I det här frukt och godis stånd fanns det mycket som såg riktigt gott ut.

 Här köpte vi vår vita glögg med julkryddor och honung. Pefekt att värma sig med ett glas Vin Chaud efter att ha promenerat runt i kylan ett par timmar.

 Här finner man diverse specialiteter i matväg också så som Tarte de flett (har ingen aning om hur detta stavas). Det är som en slags pyttipanna som görs med antigen pasta eller potatis som bas och sedan har man i skinka, ost, och grädde. C älskar den.


Granar och vackra buketter med Mistel. 


Det var trevlig och mysigt att besöka julmarknaden och gå runt här men jag tyckte nog inte att denna julmarknaden var så speciell som jag hade hört. Jag hade förväntat mig mer. Men kul att ändå fått komma hit och gjort ett besök. Strasbourg är en trevlig stad. Jag köpte inget, hittade inget jag riktigt ville ha. När vi sedan anlände med tåget till Basels station och man klev av tåget så får man passera tullen. Allt jag hade att deklarera denna gången var en baugette som vi skulle ha till kvällens middag som blev en god fisksoppa med saffran. Julmarknader är alltid mysiga.

7 comments:

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Åh, tartiflette! Det brukar min svägerska göra, hon är också en riktig tartiflette-älskare! :=) Vad mysigt det ser ut, jag har varit i Strasbourg några gånger, det är en väldigt mysig stad!

Miss Marie said...

Åååååhhh, saknar tyska julmarknader! Härligt för er! :)

eastcoastmom said...

Det är väl just i de regionerna man ska gå på julmarknad, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike... Blev nyfiken på exakt hur man gör denna vin chaud, med apelsinskal kanske?

Annika said...

HÄR snackar vi julmarknad de luxe!! Förstår att det är ngt alldeles särskilt med dem i din del av världen. Där kan nog nästan samtliga länder fö slänga sig i väggen.
GUD så fint.
Oh what wouldn¨t I do...
To be there!!
Kramar!! NJUT!!

Anne-Marie said...

Vilken fin julmarknad.
Eftersom vi inte har någonting av den här klassen (finns det julmarknader hos oss är de av ministorlek) är det roligt att se hur andra länder ordnar sina.
Mycket gott och vackert du visar. Perfekt att kunna åka tåg och ha så nära.
Måste man visa pass numera mellan länderna som ni åker till eller räcker något slags ID-kort?
Kram!!

Desiree said...

Charlotta, vad bra att jag fick reda på hur det stavas. Det är gott tycker jag också. Strasbourg är som sagt en väldigt trevlig och mysig stad.
Kram!

Marie, det är lyxigt att ha så många fina marknader att välja bland. Hur är de engelska julmarknaderna?
Kram!

Eastcoastmom, tyvärr kan jag inte ge dig något svar. Kanske kan man googla och finna recept. Men antar att det är apelsinskal, apelsinjuice, julkryddor och honung samt vatten.
Gott är det iallafall.
Kram!

Annika, du skulle älska att strosa runt här. Varje lite stad har sin egna julmarknad det finns mycket regionala specialiteter som är kul. En härlig mix av fina hantverk och godsaker.
Kram!

Anne-Marie, man måste ha antigen pass eller någon annan id handling som talar om vilken nationalitet man har. Vi ansökte om nationella id-kort i Sverige innan vi flyttade hit som har samma storlek som vanliga kreditkort. De är betydligt mer praktiska att ha i plånboken och man slipper släpa med pass. Men jag har förvisso aldrig varit med om att de gjort någon kontroll när jag har passerat gränserna.
Kram!

Anne said...

Där hade jag velat vara!!!!