Friday, March 4, 2016

Fredags Lista

Lite vårtecken börjar dyka upp här i Basel. Mycket regn denna vecka. Stundtals kraftiga regnskurar då regnet verkligen vräker ner och det blåser mycket. Inte kul att sitta på sin cykel just i dessa stunder. Hoppas på att helgen kan bjuda på lite bättre väder annars får vi helt enkelt se till att ha det mysigt och gott inomhus. 


Jag har faktiskt köpt några småkrukor med påskliljor som jag planterat i vår stora kruka vid ytterdörren. Fint och vårigt.


Veckans tulpanbukett ser ut så här med en härligt mix av olika sorter och färger. En sådan här färgmixad bukett älskar jag.


Jag har bakat miniblåbärspajer. På något sätt är det alltid godare med små än en stor kan jag tycka. När vi åkte skidor i Champery vid Franska gränsen brukade vi åka över in i Frankrike och äta lunch. Där fick man verkligen njuta av det goda franska köket. Där var det ett par som satt i solen och åt blåbärspaj och jag har inte lyckats få den bilden ur minnet sedan dess så nu har jag bakat egna till helgen att sätta tänderna i.

Dunkin Dounuts har öppnat i Basel. Åsikterna går isär. Vissa är upprörda över att ännu en kedja med amerikansk skräpmat kommer hit och andra fullkommligt älskar det. Men det verkar finnas många som älskar detta med tanke på att jag såg på FB att det var en massiv ringlande kö utanför stället hela dagen lång under premiärdagen. 


Flingor utan onödigt mycket socker är inte alltid så himla lätt att hitta. Hittade dessa som är knapriga, goda och helt osötade i liten butik som säljer ekologiska varor. Jag hade ett paket med några flingor jag köpt tidigare utan att kolla innehållsförteckningen så mycket och blev helt chockad när jag såg att de innehöll hela 11 gram socker. Det är på tok för mycket. Osötad mussli och osötade flingor för mig tack ska det helst vara.


När vi var i USA passade jag på att köpa dessa reseböker om Hawaii. Vi planerar att fira vår 15 bröllopsdag här genom att åka till Big Island och Kauai under hösten 2017. Jag vill gärna börja läsa på nu så att man sedan kan boka boende i god tid. Jag ser fram emot att få bläddra och läsa i dessa. Halva nöjet med en resa för mig är planeringen.

Hittade en kul lista där man skulle fundera på 5 saker som ni alltid ser till att ha hemma i ert kök (kyl eller skafferi). Vad måste alltid finnas hemma hos er. Hos mig: kaffe, yoghurt, mussli, ägg, färsk spenat (använder som salladsbas), frukt, mörk choklad. Svårt att begänsa sig till endast fem som ni märker. 

Önskar er alla en fin helg.6 comments:

Anne said...

Åh, så du har lite smått börjat läsa på och planera redan nu. Så härligt den där fasen. Du måste berätta under planeringens gång vad du/ni tänker er att göra/se. Jag är nyfiken för jag tror vi i nåt skede kommer besöka de öarna också. Helt rätt, jag tycker också om att planera, läsa på, göra research, planera om osv. Speciellt en så speciell och stor resa som det här blir för er, kräver sin förberedelse. Halva nöjet är ju, som vi sagt många gånger förut, att få suga på karamellen långt i förväg och just planera och läsa på. För just Hawaii är annars en helt outstanding guideboksserie The Ultimate Kauai Guidebook: Kauai revealed (Maui revealed, Big Island revealed etc). Jag har inte läst de andra förutom den om Oahu, men den var grym så jag tror hela serien håller samma standard. Får se om den här länken går igenom, testar. http://www.amazon.com/Ultimate-Kauai-Guidebook-Revealed/dp/0983888760/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1457109171&sr=8-1&keywords=kauai+revealed

Skriven av folk som bor på Hawaii och öarna, inte skribenter som kommer dit för en begränsad tid för att göra en guidebok som lonely planets och de andra där en reporter skickas ut på en begränsad tid för att göra en bok. Kan starkt rekommendera, kanske blir svårt för dig komma åt och dyrt via Amazon, men tyckte det var värt nämna den här serien iaf.

Det här med osötade flingor. Nåt jag ofta tänker på... Hyllmeter efter hyllmeter av flingor men bara nån enstaka (om ens någon) som är helt osötad. Nåt jag ofta blir så irriterad på, hur svårt det är hitta bra varianter och hur det hänt man kommit hem och tyckt man läst på etiketten noga i affären men sedan hemma lusläser man igen och ser på innehållsförteckningen det är mycket mer socker än man vill ha. Jag vill också ha osötade och sedan söta naturellt så att säga med frukt och/eller bär. Det läskiga är ju också att flingor (åtminstone här) med 11g socker i tyvärr får ses om flingor med relativt lite socker i... Finns ju massor med mycket mer socker än så. Uäk.
Jag är definitivt en gottegris, tycker om sötsaker (men måste ju begränsa intaget förstås...) men har aldrig någonsin förstått det här med att äta söta saker till frukost. Den kulturen passar mig inte alls, frukost för mig ska inte vara söt (förutom via nån frukt eller bär). Gillar inte heller stabbiga och tunga frukostar som bacon och äggröra-varianterna. Som sagt gillar sött, men då ska det vara som efterrätt eller godis/choklad att njuta till. Inte söta flingor eller pannkakor med lönnsirap eller liknande på morgonen.

Kram!

eastcoastmom said...

Osötade flingor... jag gjorde just egen granola men den är minsann inte sockerfri! Däremot resonerar jag som så att jag vet i varje fall till hundra procent vad den innehåller, och inga konstiga tillsatser eller konserveringsmedel. Och så mycket billigare än den man köper. Oh well.

Jag gillar också att köpa böcker inför nya resmål. Annars tycker jag att man famlar i mörker och missar en massa. Gillar att veta historia och bakgrund.

Madeleine i USA said...

Åhh Hawaii! Jag har alltid drömt om att åka dit. Vad härligt!
Rolig lista, kommer på min blogg snart :)
Trevlig helg och stor kram från Texas

Anne-Marie said...

Vackra blommor. Jag tittade i vår mataffär som egentligen är den enda som säljer blommor numera och det fanns inte en enda tulpan eller påsklilja. Kanske man i Kalifornien inte bryr sig om dessa blommor.
Åh så spännande med resa till min "gamla hemstat". :)
Big Island är sevärd. Du får gärna fråga om du har något du vill få reda på.
Ha en fin helg! Kram!

Suzesan said...

Spännande att åka till Hawaii.
Fina påskliljor.
:) fem saker jag måste ha hemma:

Kaffe toalettpapper citroner, smör, ättika.(ägg)
Inte för att jag skulle överleva på det. Men det är det jag måste ha hemma.
Kram
/Susanne

Desiree said...

Anne, tack sa mycket om bra tips om Hawaii bocker. Ska kolla upp och forsoka fa tag pa dessa. Jag har précis borjat bladdra I dessa, hoppas att jag kommit sa langt till hosten att vi kan borja kolla pa olika boende att boka. Tror att det kan vara viktigt att forsoka boka I god tid speciellt om man vill hitta lite battre deals genom att vara ute nagot ar I forvag.
Hi hi ja gudars hyllmeter efter hyllmeter med sotade flingor finns det ocksa har.
Kram!

Eastcoastmom, att gora sjalv ar battre for da vet man vad som ar I. Granola tycker jag ar for sott for mig som morgonmal. Jag vill helst bara hitta osotad mussli och flingor. Jag ar en sadan som alltid har alskat att plannera och lasa pa infor resor och resmal.
Kram!

Anne-Marie, tack sa mycket. Hander nog att jag aterkommer med fragor. Det ar perfekt att kanna en expert som dig som bott pa on.
Kram!

Suzesan, kul att lasa din lista pa vad du maste ha hemma.
Kram!