Monday, March 14, 2016

Matmässa i Bern

I lördags blev det en utflykt till Bern där de hade en matmässa. Slow food är en rörelse där man stöder lokalt producerade råvaror. Där man värnar om rätten till kvalité och som för samman producenter med konsumenter. Mat ska vara njutningsfullt men man ska även värna om den biologiska mångfalden och vårt ekosystem. Den här mässan handlade mycket om lokalt producerade varor och råvaror. Det är alltid kul och intressant att få större inblick i de Schweiziska specialiteterna. Det finns en stor mångfald här när det gäller lokala specialiteter. 

Tyvärr fick jag inte med mig min riktiga kamera så alla bilder är tagna med mobilkameran.


Fanns en speciell sektion för dryck. Vinprovningar, öl och olika varianter av Grappa och fruktsnapser. C fick tillfälle att lyssna på ett seminarium som handlade om ölframställning följt av en ölprovning. Jag valde att istället gå omkring eftersom jag inte är direkt förtjust i öl.


Nougat är poppis här. Finns verkligen hur mycket olika sorter som helst som ni ser från alla hyllor med nougatvarianter på denna bild. Går man på lördagsmarknaden i Frankrike finner man också massor med olika sorters nougat. Tycker det är gott men ingen stor favorit för mig.


 Jag gick vidare och hamnade i kaffe ståndet där de bryggde filterkaffe enligt konstens alla rätta regler. Jag köpte mig en perfekt bryggd kaffe.


Ostronförsäljaren. Överallt kunde man självklart provsmaka och köpa med sig av allt som fanns.


 En intressant grej var att se hur man pressade fram olja ur säd och kärnor av olika slag. Här pressade de fram Rapsolja. Det som blir kvar av Rapsen blir dessa långa gröna strängar som ser ut som bandpasta. Det doftar jättegott och friskt om just strängarna som blir kvar och samlas upp här.


Chokladståndet var naturligtvis poppis. Även om kakaobönorna inte växer här så är ju Schweiz känt för sin fina chokladproduktion. De Schweiziska korna ger förstklassig mjölk som sedan används till chokladproduktion.


Så här ser ju kakaofrukten ut. Minns att jag första gången såg den medan vi bodde i Nicaragua. Men något jag fick lära mig i veckan då jag såg avsnittet som handlade om fermentation på Netflix programmet "Cooked" var att choklad är en produkt som kräver fermentation. Kakaobönorna måste fermenteras för att mogna och få sin bruna färg.Ost i lustiga former som hänger här. Det är fantastiskt hur mycket olika lokala ostar som produceras i Schweiz. Vet inte hur många sorter det finns av Alp-ost. Gruyere och Emmentaler är de kanske mest kända ostsorterna men det finns en hel ostvärld förutom dessa här. 

Det var väldigt kul och intressant att gå runt här och botanisera samt provsmaka olika sorters ost och lufttorkade skinkor. Att ta vara på mångfalden, stödja de lokala producenterna och bönderna och se till att njuta av råvaror med kvalité känns viktigt. Att ta sig tid att laga mat och njuta av en vällagad måltid är viktigt. Det finns så mycket kultur och tradition knuten kring mat och recept. Gemenskapen kring en måltid och tillfredställelsen att kunna laga en god måltid är något man ska värna om. Att kunna bjuda på en god och vällagad måltid är något av det finaste man kan ge till sin familj och sina vänner. Viktigt att inte låta matindustrin ta över för mycket. Inte låta dem ta ifrån oss kunskapen om mat och råvaror. Vi betalar ett väldigt högt pris för att allt ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Vissa saker är viktiga att sats på och viktiga att de får ta sin tid. Att stödja rörelser som Slow Food känner jag är viktigt. 

5 comments:

Anne said...

Vilken trevlig mässa, sånt här gillar jag också. Det enda jobbiga är om det är för mycket folk, men är det inte det så kan man lugnt spendera massor av timmar och bara gå runt och njuta. Intressant det där med rapsen och pressandet, helt nytt för mig.
Du skriver i sista stycket så bra hur man ska förhålla sig till mat, jag håller helt med.
Jag lyssnade på en podcast rätt nyligen som pratade om hur studier efter studier visar på att det finns ingen en rätt "diet" eller snarare matkultur och kost att följa för långt liv. Att hälsosamma och långa liv finns i olika matkulturer som är helt tvärtemot varann, fransmännen som äter mycket ost och allt annat som finns i en typisk fransk matkultur skiljer sig som natt och dag från den japanska där man inte äter ost, utan andra typiska japanska sakerna som mycket fisk osv. Eller den mer medelhavskosten, skiljer sig helt från den japanska också. Exempel på vitt skilda matkulturer och föreberedelsesätt men vad de har gemensamt är att de rent generellt har ett folk med lång livslängd och god hälsa. Som de sa i podden, det finns massor med helt skilda matkulturer där folk äter helt olika och det enda som förenar är att x och y kulturer har lång livslängd. Att äta nyttigt och hälsosamt kan alltså se ut på olika sätt och ingenting är förbjudet egentligen. Det spelar ingen större roll vad man äter utan hur man äter det. De hade kommit fram till att det som spelar roll är hur maten är framställd och i länder som t.ex. USA där man äter mycket processad mat har man sämre hälsa och livslängd än de här länderna. Nyckeln (inte så förvånande förstås) vad det verkar är helt enkelt att för att kroppen ska må bra är att äta från grunden, ingen eller extremt lite processad mat för det är det som sabbar kroppen. Processad mat är ju så mycket mer än en djupfryst färdig pizza från frysen i affären, massor med processad mat man inte tänker på det men som är dåliga halvfabrikat. Ja du vet. Man ska verkligen göra allting från grunden egentligen, äta så rent som möjligt. Jag menar, det är skillnad på ost och ost liksom. ost som är så poppis här som t.ex. pulverfärdig riven parmesan eller ostskivor i plast. Det är ju inte ens ost, utan en processad produkt. Som de sa i podden, så när amrisarna säger men vi äter ju också ost precis som fransmännen men har inte samma hälsa...ja, det är som sagt skillnad på ost och ost.
Äta så "ren" mat som möjligt. PEstoburken i hyllan har en massa skumt i sig eller salsasåsen. Bättre då köpa färsk pesto från kylhyllan, gärna lokalt producerad och med kort datum. Då är den precis som hemmagjord. Eller samma med salsa, "färsk" salsa i kyldisken för då är den oftast med noll tillsatser och precis som hemma.
Som du säger, vi betalar faktiskt ett högt pris för att allting ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Dock tror jag, och det här tror jag du skriver under på, "riktig" lagad mat behöver faktiskt inte ta särskilt länge att göra. Planering och framförhållning bara.
En sak jag tycker om, det är t.ex. bufféerna på Whole Foods och i liknande affärer. Numera inte bara kalla salladsbufféer utan mycket varm mat också. Det är bra såna alternativ finns, för då är det ju bättre köpa färdig mat som är bra tillagad och med bra råvaror än att köpa annan kass halvfabriksmat. Jag köper sån färdig mat nu och då, det är bra alternativ känner jag. Lite dyrare förstås men nånstans tror jag också att det för många handlar om att man måste börja prioritera annorlunda, visst det finns folk som faktiskt inte har råd med annat än det billigaste och därmed sämre mat. Men för många så är det en prioriteringsfråga vill jag påstå.
Oj, vad långt det blev...
Kram!

Anne-Marie said...

Vilka kvalitetsmässor ni har i Basel.
Verkligen roligt och intressant att strosa runt där och veta att saker och ting håller hög kvalitet.
Alltför många människor äter skräpmat tycker jag. Och som jag skrev som kommentar på ditt förra inlägg kollar jag också i andras varukorgar och har insett att jag äter rätt annorlunda jämfört med de flesta.
Kram!

Helena said...

Vad härligt att få komma iväg på en sådan här matmässa. Vilken inspiration! Kul med alla ostar också!
Jag har svarat på din kommentar inne på min blogg. :-) Kram!

Desiree said...

Anne, vilken intressant podcast. Jag har inte tankt sa innan men naturligtvis ar det sa det du tar upp om olika matkulturer och olika folk. Jag forsokte sammanfatta lite vad som togs upp I slutet pa programserien "Cooked". Att anvanda bra ravaror, skippa halv och helfabriakt och varna om att laga mat och kunskapen om att laga mat ar viktigt for var halsa. Att inte kora take out och resturang for ofta. Buffen pa Whole Foods later som ett bra alternative da man inte har tid att laga mat. For visst har man kanske inte tid varje dag att laga allt. Nagot annat de tog upp I Cooked var att om man bakade och at surdegsbrod sa som man gjorde tidigare skulle valdigt fa formodligen ha gluten allergi. Det ar de processade brodet som I huvudsak get upphov till mycket av problemen. Ett brod ska inte behova innehalla mer an 3 ingredienser (vatten, mjol och lite salt)
Har du lanken till podcasten skulle jag garna lyssna pa den.
Kram!

Anne-Marie, jag haller helt med dig om att allt for manga ater allt for mycket skrapmat alldeles for ofta. Den har massan gillade jag. Trevligt att stodja lokala traditioner och producenter som sagt.
Kram

Helena, det var kul och trevligt att besoka denna massa. Tack for svar ska ga in och kika.

Suzesan said...

Åh vad härligt inlägg med all mat och matkärleken. Jag är barnsligt förtjust i nougat.
Mat är bland det bästa jag vet.
Håller med om allt och speciellt i sista stycket :)
Kram
/Susanne