Thursday, March 17, 2016

Throwback Thursday

Härom dagen satt jag och gick igenom mappar med bilder som min pappa scannat in från min barndom. Det är faktiskt helt underbart att djupdyka ner i sitt liv och sin barndom. Så många minnen som väcks när man ser bilder. Detaljer man lägger märke till nu som man inte gjorde då. Detta är en bild från en flygresa tagen 1981. Min mamma, min lillebror och jag. Antar att det är min pappa som tar bilden. Lägg märke till hur paret på samma rad som oss vid fönstret röker cigaretter. Minns ni när folk fick röka på flygplan? När upphörde detta? Jag minns att det fanns olika sektioner för rökare och icke-rökare men det gjorde inte så stor skillnad när luften inne i planet ändå cirkulerar runt. Ofta var det ju bara en stolsrad som skiljde rökare från icke-rökar så det hela var ju en imaginär gräns. 


1981, jag är 9 år gammal. Här är det Påsk och jag och min lillebror är utklädda till klassiska Påskkärringar.


Varför är det så kul att begrava sig själv och speciellt sitt syskon i sand? En sådan där lek som nästan alla barn någon gång provar på. Min lillebror är fyra år yngre men vi lekte ihop mycket som barn (jodå i bråkade också massvis med varandra). Det här fotot tror jag är taget på en sommarsemester i Danmark någonstans.


Julfirande i Mexico. Min mamma kommer från Mexico och vi har familj i Mexico City. Här står jag och min bror med våra kusiner. Jag och min kusin i rödabyxorna är jämngamla. 

Det är kul att gå tillbaka och kika på foton från förr. Det är som sagt många minnen som väcks. Jag tänkte att jag ibland skulle kasta in några sådana här foton från förr på bloggen. Vad har ni för specifika minnen från 1981? Gick ni Påskkärringar när ni var små? Har ni också begravt varandra på sandstranden? Minns ni hur förfärligt det var att flyga som icke rökare på den tiden?7 comments:

Annika said...

ÅÅÅH, vad GULLIGT och roligt att se.
MER djupdykningar, tack!
Flygbilden är så bra. OCH ja, jag minns när det röktes ombord på plan. Rökarna satt längst bak, och skulle man gå på toa var det bara att gå igenom ångorna. USCH!
När upphörde det ja?
90-talet??
Mitten av 90 talet kanske?
Känns otroligt att det inte var så länge sen man hörde detsamma på restauranger, om man det ar smoking eller non-smoking.
Det måste också ha upphört på 90-talet.
Älskar bilden på er som påskkärringar.
Jodå, jag brukade också gå.
Sand ja, det grävde man verkligen ner sina syskon och vänner i :-)
Jättegulliga bilder, mer sånt!
Kramar!

Anne-Marie said...

Vad roligt att se dig och din bror som barn. :)
Tycker stolarna på flygplanet ser väldigt rymliga ut jämfört med hur det är idag.
Rökning på flygplan var verkligen bra att det upphörde. Som du skriver så cirkulerar ju luften och man andas in röken trots allt. Har ingen aning om när det upphörde med rökning ombord.
Jodå, påskkärring har jag gått flera gånger tillsammans med min bästa vän i Enebyberg. :)
Nej, har aldrig begravt någon eller blivit begravd i sand. :)
Kram!

Desiree said...

Annika, kul att du gillade detta. Oj jag minns inte alls när man började med totalt rökförbud på plan men det låter sent med 90-tal men det stämmer kanske. Det är skönt att man har rökförbud numer på alla offentliga ställen. Skönt att slippa bli inpyrd av rök.
Kram!

Anne-Marie, det kan nog stämma att flygstolarna har blivit smalare och sitter mer tätt ihop mellan raderna numer. Det var kul att gå Påskkärring och rita fina små kort som man delade ut. Man ville ha godis eller en peng men absolut inte russin eller någon frukt.
Kram!

Anne said...

Jag är också svag gör sådana här nostalgiska djupdykningar, mer sånt!! Roligt tema, som du säger, det är så härligt med de där små detaljerna. Jag log stort då jag såg rökarna, det där du säger med att man ser och reagerar på detaljer på ett helt annat sätt nu. Det slår mig att man borde ta mer såna sorters bilder, vardagsbilder av det slaget och inte bara en massa naturbilder eller personbilder. Det är ju de där detaljerna som är så kul längre fram också.
Ja, när blev det förbjudet röka ombord...Minns också tydligt hur sektionerna rökare och ickerökare bara skärmades av med ett draperi. De hjälpte ju ingenting, totalt värdelöst. Alla de där rök och rökfria sektionerna som fanns överallt, inte bara på flyg, var ju värdelösa. Ofta var rökfria borden på caféer osv ju bara åtskilda av nån imaginär gräns.
Du ser så glad och lycklig ut på alla bilder, men positiv och med bra energi är du ju som vuxen också, så säkert så du alltid varit hela livet!!!
Kram!

Saltistjejen said...

Underbart Desiree! Så roligt att se! och vad du är dig lik ändå. :-)
Det man slås av när man ser äldre foton är hur mycket som ändå förändrat sig i samhället sedan dess. Haha! När jag ibland förklarar hur saker var då jag var liten (eller tonåring) för Ella så inser jag att hon måste tycka att vi växte upp på stenåldern. Typ som man själv tänkte när ens föräldrar och generationen över dem berättade om sina barndomsår utan elektronik (mer än radio),långa vägar till skolan etc.
Kram!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Ååååh. Så himla fina bilder. <3 Älskar sådant här och tittar ofta på bilder som mina föräldrar skickat till mig. KRAM!

Desiree said...

Anne, jag var tvungen att googla lite pa nar rokforbud infordes och det ar betydligt senare an vad man tror. Helt rokfritt tydligen sa sent som 1997! Du har sa ratt I att man borde ta mer vardagsbilder for det ar ju précis sadana har minnen som betyder en hel del och ar kul att ga tillbaka och blicka pa.
Kram!

Saltis, tack :-)
Du har absolut ratt I att mycket har hunnit forandras under var livstid. Det fanns ju inte internet nar vi var mindre, Inga microvagsugnar, Inga mobiltelefoner. Allt sadant ar ju fullstandigt otanktbart att leva utan idag.
Kram!

Charlotta, kul att du gillade inlagget :-)
Kram!