Friday, May 23, 2014

Fredagslista

Hello Friday! Underbart med helg. Alltid lika underbart. Jag tänker köra en liten fredagslista idag istället för en torsdagslista. Here goes:


Mind over matter: Ett uttryck som verkligen stämmer då man tränar tycker jag. Då man är laddad i sinnet så blir träning extra bra och effektiv. Självklart påverkar också det fysiska tillståndet. Är man allt för trött så blir det sällan bra. Men måndagar är ofta mina bästa träningsdagar. Är så grymt laddad efter helgen du man kanske unnat sig lite extra och dessutom vilat från träningen i två dagar. Då vill jag på ett och gärna jobba av de där extra godsakerna som jag stoppade i mig.

Nya människor, nya möten och nya uppgifter: A small step for mankind men ett stort steg för min personliga utveckling. De där små utmaningarna i det dagliga livet som ändå betyder så mycket för en själv. Som berikar och ökar på självförtoende och självkänsla. Känns kul och viktigt att anta sådana. Step out of your comfort zone och våga balansera framåt lite på den sköra linan och inse att man kan, man vågar, man klarar, man lär och man jublar. Att vara med i SWEAs styrelse är en utmaning jag ser fram emot.

Grannar
Vi bor i ett trevligt område och märker inte så mycket av grannarna. Men så händer ibland en och annan incident. De som bor brevid oss kan ibland vara lite smålata av sig. I fredags hade de ställt ut sin stora soppåse utanför sin dörr för att senare ta med för att kastas. Timmarna gick dock och det slutade med att soppåsen stod utanför deras dörr hela dagen. Vi måste passera deras dörr för att komma till vår. Vi skulle ha gäster på kvällen och ville helst att de skulle slippa detta icke så trevliga. Strax innan våra gäster skulle komma gick C och knackade på och frågade om han kunde ta med sig deras soppåse då han ändå var på väg med vår. Vi hoppades på att ge dem en liten pekpinne och ändå vara trevliga. Jo fick ta med deras och hon hade inte gått med soporna då de var så tunga. (Visst men då kan hon gärna få behålla dem inne hos sig fram tills hennes make kommer hem från jobbet).

Sedan har vi även en småbarns familj under oss där yngsta lilltjejen på ca 3 år verkligen kan få enorma veredesutbrott om nätterna ibland. Sådant händer alla barn men grejen är den att hon inte bara gråter hejdlöst utan också sparkar i golv och väggar. Hennes föräldar låter henne ligga där och det kan gå 30 minuter spark och skrik. Tyvärr har hon sitt sovrum precis under vårt. Det händer att vi väcks mitt i natten av detta. Efter att vi varit med om detta vid ett flertal tillfällen så dunkade C i golvet sist det hände och sedan dess så är hämtar iallafall hennes föräldarar henne blixt snabbt. De fattade att hon hade väckt oss och inte bara dem. Usch men sådant där är alltid känsligt ämne.

Sedan har vi ju våra tyska grannar som spatserar runt nakna i sin trädgård som jag berättade om redan förra sommaren. Ja det är ju ett kapitel för sig. Men man får väl vända blicken åt annat håll då så löser det sig. De är ju dessutom inte unga och fräscha.

Mindre socker
Har faktiskt vant mig vid mindre socker. Har dragit ner på socker under ett flertal år. Många produkter innehåller så mycket tillsatt socker. Väldigt onödigt. Så många Musslisorter med tillsatt socker som inte alls behövs. Jag försöker köpa alla produkter som går utan tillsatt socker. Men det finns ju ändå massor med dolda sockerfällor. Köper bara naturell yoghurt, all frukt yogurt inntehåller så attans mycket tillsatt socker. När jag köper frusna bär ser jag till att det står att de inte är sockrade. Även när jag bakar så tycker jag som lyckats vänja mig vid mindre socker att de flesta recept blir för söta för min del om jag skulle ha i den mängd socker som står i receptet. Numer drar jag ner mängden socker till hälften när jag bakar och tycker att det är tillräckligt sött för min del. Men jag vet att det är lite av en vanesak för C kan ibland tycka att det hade behövts mer socker då han är van vid högre sockerhalter.

Skön sommarvärme. Äntligen är den här. Har haft kring 25 grader att njuta av senaste dagarna. Igår var det hela 28 grader. Skööönt. 25 är nog min absolut optimala temperatur. Det har regnat i natt. Kom en sådan där urladdning som behövdes igår kväll. Nu skiner solen igen och man får den där nytvättade känslan av naturen och stadens gator.


Det här med att bo i en mindre stad har sina fördelar. Det blir lätt att ta sig runt med cykel. Vart man än ska så tar det inte så lång tid. Det är lätt att vänja sig vid sådant. Jag märkte så väl av detta då jag var i Stockholm sist över påsken. Hur en större stad som Stockholm gör att det nästan tar minst en timme vart man än ska medan det här i Basel tar 15-20 minuter. 

Trevlig helg allihop. Vad har ni för helgplaner?

8 comments:

Miss Marie said...

Grannar ja, ett kapitel för sig! Har inte haft några stora problem med grannar, men visst kan man bli irriterad på saker o ting. Här i England bor vi omringade av pensionärer, och de har stenkoll på vad vi gör! Fördelen med det är att vi inte behöver vara oroliga för att någon tjuv ska bryta sig in, för det skulle grannarna märka direkt! ;) Och barn, ja, visst, de gråter och kan bli upprörda på natten, men som förälder måste man alltid gå till dom o försöka trösta! Finns inga skäl att inte göra det!

ha en trevlig helg!

eastcoastmom said...

Grannar ska inte märkas! Bra att ni dunkade tillbaka i golvet...
Jag håller mig till lchf för det mesta på vardagarna, mår bra av det och min ständiga halsbränna har försvunnit! Men på helgerna äter jag verkligen allt.
Håller med dig vad gäller storlek på städer! Älskar Stockholm, men toktrivs i vår småstad på bara knappa 30.000. Vi har ju bott i stora städer också, Sao Paulo, Prag och Madrid. Men en mindre stad där allt finns, ja tack.

Desiree said...

Marie, ja grannar är ju ett kapitel för sig. Men jag måste säga att vi har bra grannar. Det är relativt sällan vi blir störda av något. Visst förstår vi att lilltjejen vaknar på natten och gråter men då det händer allt för frekvent och föräldrarna säkert är vakna men låter henne ligga och sparka i golvet i typ en halv timme känns inte så ok.
Kram!

Eastcoastmom, det hade hänt one time too many under samma månad. Efter detta så har de varit väldigt snabba på att hämta henne då hon gråter på natten. Ja på helgerna äter jag också allt och betydligt mer fritt. Sötsaker försöker jag hålla på mig till helgen. Försöker också ha koll på vinkonsumptionen under veckan och hålla tillbaka. Jag tror att Basel är lite speciell som småstad då den ligger så nära gränsen till både Frankrike och Tyskland. Staden har dessutom en stor internationell vibe och mycket kultur att bjuda på. Som en storstad fast i litet format, helt perfekt. Det är iallfall inte en tråkig eller sömning småstad för i en sådan skulle jag nog bli allt för rastlös. Även om Birmingham, AL var större än Basel i storlek så finns det ändå så otroligt mycket mer att göra här.
Kramar!

Annika said...

Grannar är bra, då de är bra. Hade stora problem med grannarna vägg i vägg för ngra år sen då de festade järnet ofta, ofta.
Dunkade i väggen, knackade på hos dem, ngn ringde polisen i vårt område flera ggr.
För j-gt.
Men sedan flera år har de lugnat ner sig o är tysta som möss. Och vi har ett bra förhållande idag.
Annars gillar jag grannarna.
Jag äter faktiskt 5:2 under veckorna, och trivs med det. På helgerna svävar jag ut. Har mina :2 dagar måndag och onsdag.
Under veckan håller jag kal.intaget de övriga dagarna till runt 2000 kcal och på lördagarna räknar jag inte.
Socker gillar jag nog egentligen lite för mkt.
Trivs perfekt här i min förort med 60,000 inv. Men jag har ju DC in på knuten. Works for me!!
Långhelg här, vandring i Shenandoah (appalachian trail), ska ta med god lunch. Sen vill Peter svida om och gå ut och ta en god drink på kvällen. Gärna för mig.
På söndag har vi grannträff.
På måndag vet jag inte vad vi hittar på. Karolina ska till The Poconos. Blir nog fint!!
Ha det riktigt skönt!!!
Kramar!!

Jane said...

Vad kul att du ska sitta i SWEAs styrelse/ Jag satt i styrelsen i SWEA OC och är även med i SWEA här i KÖln.

Här blir det till att grilla i helgen, ska även försöka mig på att ut och springa igen:)
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Vilka fina blommor du bjuder på! Det där med grannar kan vara ett eget kapitel i sig. Dock har jag haft en himla tur genom åren att mina grannar har varken setts eller hörts.Den grannen jag hade störst bekymmer med var min indiske granne, som egentligen var supertrevlig. Hon lagade mat hela dagarna och matoset och curry doften spred sig på flera våningsplan. Jag tror att ibland kom hon på sig själv och då k nackade hon på och lämnade över lite nylagad mat.

Roligt att din träning fungerar så bra. Själv har jag inte tränat på 2 månader och jag hoppas att kroppen nu ger klartecken så att jag får börja igen. Jag mår inge bra när det inte går att träna.Ha det gott! Kram

Desiree said...

Annika, så bra att grannarna ni hade problem med lugnade ner sig och att ni idag har en bra relation med dem. Det är inte så att vi har en dålig relation alls med någon av grannarna. Vi har försökt säga till på ett trevligt sätt då detta kommit upp.
Härligt med Shenandoah det låter som en utflykt och hike jag hade gillat mycket. Sedan en fin kväll på tu man hand och en drink, nice! Jag tillåter mig också att äta fritt på helgen och försöker tänka på vad jag stoppar i mig i veckan. Det är ett bra koncept.
Kram och ha en fin hike.

Katta,tack det är ett blommande äppelträd som jag fotade under förra söndagens hike uppe i alperna. Det var ju en trevlig gest att komma och lämna lite mat nu när matoset spred sig. Kan förstå att även om man älskar indisk mat så kanske man inte vill ha curry doft precis överallt jämt.
Så synd att du inte kunnat träna på hela två månader. Visst hade du anmält dig till en halvmara? Men du ska nog ser att det går bra ändå. Tror du att du kör vidare med halvmaran ändå eller skippar du den? Jag är också sådan att jag inte mår bra om jag inte får röra på mig. Hoppas att kroppen ger klartecken så att du kan komma igång snart.
Kram och trevlig helg.

Suzesan said...

Grannar ja ett kapitel för sig. Jag behöver helst inga grannar men har dem. Det blir sån konstig balansgång. Gäller ju att synka och hålla sams annars kan ju boendet bli olidligt. När man flyttar in någonstans så väljer man ju inte sina grannar. Men jag har bra grannar. Det är så tyst. Vi hejar i trappan och det är allt. Jag bor ju på fyra våningar så det blir ju fler än en. Ofta så tycker jag att grannar kan ha svårt för att ta tillsägelser även om man är vänlig. Det kan vara så ju.

Usch så dumt att det är så lyhört. Skrikiga barn kan LÅTA MYCKET. Skrattade åt era tyska grannar. Som går nakna. Ja alla har ju sina olika VANOR :)

BRA tänk om socker och att du hittar det dolda sockret. Jag har lärt mig mycket om det. Förr var jag en socker"junkie" SLUT på det. Kroppen hinner ju inte göra sig av med allt socker. Det behövs inte. Bättre bara med det naturliga som finns i frukt och bär. Socker snabba kickar och ger sug efter mer.- Ups and downs-. Numera så använder jag råsocker och så Björksocker och kokossocker. De två sista är fantastiska. Nya för mig. Björksocker är som druvsocker tycker jag. Gott.

Kram
/Susanne