Tuesday, May 13, 2014

Liten men söt Schweisk småstad

Liten söndagsutflykt till en av alla dessa små charmiga Schweiska småstäder eller byar. Vi besökte Laufen som ligger ca 45 minuter från Basel. Laufen betyder springa på tyska så detta är alltså en liten stad som heter Springa. Vi såg inte till några som var ute och sprang.
Vi såg faktiskt inte till mycket folk alls. Söndagar är den stora vilodagen i Schweiz då nästan allt är stängt. Folk tar låååång sovmorgon och tar sig sedan en promenad. Söndagar ska man inte ens jobba i hemmet. Man ska helst inte dammsuga och inte köra tvättmaskinen. En typisk Schweisk liten sömning småstad en typisk söndag.Men dessa småstäder har sin charm med sina små butiker. Man går fortfarande till den lokala charkbutiken för att köpa kött. Måndag till lördag är butikerna öppna. Många stänger lite tidigare lördagar. Frisörer och även andra mindre butiker som håller lördagsöppet kör med måndagsstängt.


Laufen var charmigt med sin vackra ringmur kring stadenskärna. En huvudgata. Det enda som är lite öppet en söndag är caféer och vissa resturanger. Vi slog oss ner på ett café och tog oss varsin glass i solskenet. Inte fel.


 And the river runs through it.
Vädret är just nu väldigt ostadigt. Väderprognosen skiftar från dag till dag. Ömsom solsken och ömsom kraftiga regnskurar. Rätt kyligt just nu faktiskt. Vart tog sommaren vägen?

7 comments:

Martina said...

Det är sa kul att fa se sa mycket fint fran Schweiz! Det väcker manga minnen hos mig och far mig att vilja aka tillbaka dit igen.
Kramar

Annika said...

Så fint!! Så idylliskt.
På ngt sätt är det ju rätt vilsamt med de där lugna söndagarna. Nyttigt. Här rullar ju allt på som vanligt.
Kramar!

eastcoastmom said...

Vilken idyll! Vårt första år i Madrid var ju så, allt stängt på söndagar, men sen ändrades det och mycket var öppet.

Desiree said...

Martina, ja även sådana här små sömniga småstäder en söndag är fina. Jag hoppas du får tillfälle att komma tillbaka snart.
Kramar!

Annika, jag har lärt mig att uppskatta dem mer och mer. Det är skönt att slippa stressa iväg någonstanns för det finns inget att skynda iväg till då nästan allt är stängt.
Kram!

Eastcostmom, stor skillnad på innan och efter söndagsöppet kan jag tänka mig. Jag måste dock säga att jag vant mig rätt bra nu och finner en ro och charm med att det är just söndagsstängt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Det ser onekligen litet folktomt ut i Laufen. ;)
Tänk att man håller så hårt i Schweiz på att söndagen är en vilodag. Intressant.
Tänk så många små pittoreska städer/byar ni har runtomkring er. Verkligen vackert och mysigt.
Kram!!

Desiree said...

Anne-Marie, ja Schweizarna är ett traditionellt folk som håller hårt på sina traditioner. Söndagsstängt är heligt för dem. I många bostadsrättsföreningar får man vare sig tvätta eller dammsuga en söndag. Det ska vara tyst och lungt.
Men det finns många fina små städer att besöka. En kopp kaffe kan ma iallafall få :-)
Kram!

My kids' Mom said...

Vad mysigt! Tack för att du delar med dig av allt vackert runt omkring. Jag tycker att kolonilotter är så mysiga och i Stockholmstrakten har folk fina små hus som de kan stanna i under helgerna. Vi har också lite kyligt fortfarande, men det kommer…

Mvh, Anneli