Monday, May 19, 2014

Route du vin - Alsace

Route du vin i Alsace en solig och vacker lördag i lag med goda vänner är inte fel. Helt underbart på alla sätt faktiskt. Grönskan är så otroligt vacker och intensiv just nu. Vinfälten lyser i grönt. Vi var sex styckern som for iväg tillsammans i två bilar. Alsace ligger inte mer än någon timme från Basel. Vi styrde kosan mot Colmar och de andra mindre byarna som ligger längst med route du vin.

Vi var i första hand ute efter en god Riesling. Riesling druvan odlas både här i franska Alsace men också i stora delar av tyskland. I de franska delarna så brukar vinet vara betydligt torrare jämfört med många tyska varianter. Personligen så tycker jag mer om den franska sorterna.

Längst med Route du vin som går längst med vin producenternas vingårdar så finns gott om gårdar där man kan svänga in på en vinprovning eller Degustation som det kallas här. De små ställena är trevligast där man kan prata direkt med vinproducenten som vi fick göra här. 

Det blev jackpot här på första vingården. Vi hittade flera olika Rieslingar som föll oss i smaken. 
 
Vi passade också på att prova några cremanter eller mousserande vin. Köpte några flaskor av både Riesling och Cremant. Det mest fantastiska är ju att det går att fynda riktigt goda viner för endast 6-8 Euro.


Längst med vinvägen här i Alsace så passerar man flera småstäder som är fantastiskt charmiga med sina kullerstensgator och korsvirkeshus. Fontäner och massor med vackra blomsterplanteringar. Lite som att kliva rakt in i en sagovärld.

Det blev lunch på en trevlig resturang i en av de små söta byarna. Naturligtvis drack vi lite Riesling till maten (förutom våra två chafförer). Avstånden mellan byarna är inte långt och det skulle även gå utmärkt att faktiskt prova vin genom att cykla från by till by. Fördelen med bil är ju att man kan köpa med sig en hel del och frakta hem utan problem. 

Alsace är speciellt på många sätt. Det är idel en mix av både franskt och tyskt. Regionen har ju bollats fram och tillbaka mellan världskrigen och de båda länderna. Här finner man Bretzelkringlorna som hänger hos bagarna. Det Alsaciska köket har en hel del egna specialiteter och språket som talas här är en speciell dialekt av franska som har en hel del influenser från tyskan.


Förutom de fina korsvirkeshusen så bättras charmen även på av alla små butiker. Här finns de lokala bagarna och charkbutikerna.Många av dessa småstäder har kvar sin gammla medeltida prägel. Längst med sluttningarna högre upp utanför dessa småstäder så finns gott om gammla coola borgar och slott. Franska toner av dragspelsmusik av Madame som stod och spelade här.


Sådan underbar dag med bästa soliga vädret tillsammans med lite skön sommarvärme. Äntligen kom sommaren tillbaka. 


Vägen följer vinfälten och vin producenternas är otroligt vacker och pittoresk. Ett böljande landskap av kullar med prydliga rader av vinrankor. Svårt att se sig mätt på dessa vackra vyeer.Många av småstäderna här i Alsace har sin egna storkpopulation. Man ser riktigt stora storkbon som dessa på flera av taken. Förutom en fin och solig lördag i Alsace så fick vi även till en trevlig och god grillkväll under fredagen med vänner. Alla tog med sig gott och blandat att lägga på grillen och vi bjöd på grilltillbehör av diverse slag. Gott, trevligt och mysigt på alla sätt. 

En riktigt trevlig fredagkväll med olika godsaker som vi la på grillen. Vädret blev så pass bra att vi faktiskt kunde sitta ute en stund och njuta medan vi åt även om vi flyttade in senare.

Nu har sommaren återvänt till Basel. Helgen har bjudit på fint och skönt sommarväder och det fortsätter några dagar till här med 20-25 grader. Njuter i fulla drag. Äntligen äntligen lite sol och sommar.

11 comments:

eastcoastmom said...

Alsace har nog världens bästa kök, blandning av franskt och tyskt, och en bra riesling drack vi igår, bjuden av våra tyska vänner. Jättegott.

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Herrejisses, vilken mysig utflykt! Och så har de bretzels där, det är ju typ det bästa jag vet :=) Mysigt med grillkväll dessutom, gud vad jag längtar efter varma sommarkvällar! KRAM!

Miss Marie said...

Gaaahhh, så mysigt det ser ut! Och gott, gaaaaahhhh!!! :)

Annika said...

AM:
Tror AM har rätt, de har nog världens godaste kök just där. Underbart.
OCH vilka fina bilder. Vilken otrolig plats du bor på nu.
Riesling har jag lite svårt för, men inser att jag nog borde prova den franska varianten, gillar inte då det blir sött.
Kramar!!

Desiree said...

Eastcoastmom, ja det är underbart att besöka Alsace. Finns många goda Rieslings. Jag är så glad över de vi upptäckte i helgen. Det är alltid kul och spännande att prova på det Alsasiska köket. Blandning mellan tyskt och franskt som du säger.
Kram!

Charlotta, tack. Det blev en sådan mysig och perfekt dag med vinprovning tillsammans med vänner. Precis sådant här gör att jag älskar att bo just här då man har möjlighet att göra och uppleva sådana här saker och små utflykter. Äntligen har vi fått lite sommarvärme. Det har ju regnat och varit rätt kyligt hela maj fram tills nu.
Kram!

Marie, tack. Precis så mysig och lite till som det ser ut här var det.
Kramar!

Annika, det är lite av det stabbiga tyska men också lite av det mer fina och eleganta franska som blandas. Mycket gott på menyerna. Söta viner gillar jag inte heller. Vi var som sagt ute efter en torr och god riesling. De andra druvorna som odlas i huvudsak i Alsace är ju mer åt det söta och blommiga stuket vilket inte är mina favoriter. Gewurtsaminer, Sylvaner och Muscat. Jag höll mig till de torra rieslingarna där man kan finna en hel del fina fynd.
Kram!

Suzesan said...

Alsace där har jag varit en gång. FÖR länge sen. Underbart. Precis som du säger. Man kan hitta mycket fina viner för till en liten kostnad.

Jag gillar sött vin då och då. En liten skvätt och då det de gör av druvorna som fått lite frost.På tyska auslese. Som aperitife

MEN DET ÄR så bra det finns vin till alla vinsmakare.

Oj vad ni bor bra med såna utflykter. Jag glädjs med er.

Cool tanke att cykla mellan byarna. Lyxigt.

Kram
/Susanne

Kattas Betraktelser said...

Men frun, vilken härlig utflykt! Alsace viner tycker jag om och det finns ett antal att botanisera bland. Vilka härliga bilder d Kramu bjuder på. Man kan riktigt insupa känslan i miljön.

Desiree said...

Susanne, ja gillar man lite åt det sötare hållet så finns det både halvtorra och de som är sötare än så. De blommiga lite sötare druvorna som Gewurtsaminer och Sylvaner sägs passa bra som aperitif eller till ost samt asiatisk mat.
Håller med dig till fullo att det finns något för alla smaker och att allt är lika rätt vare sig man gillar det ena eller andra. Till rätt mat kan ett lite blommigt vin vara helt perfekt. Så kul att du varit här och fått se hur vackert det är i krokarna.
Kram!

Katarina, ja det här hade du garanterat gillat. Som sagt älskar att bo just här där sådant här är möjligt och tillgängligt på ett helt annat sätt.
Kram!

Anne-Marie said...

Alla dessa små söta städer och byar som nästan ser ut som dockskåpsstäder. :) Fantastiskt vackert i dina omgivningar.
Har aldrig varit i Alsace men det ser ju väldigt fint och mysigt ut. Och mycket god mat som vanligt. :)
Ni bor verkligen "mitt i smeten" och kan utnyttja alla dessa utflyktsmål.
Kram!!

Desiree said...

Anne-Marie, ja precis rätt ord, som små dockskåp. Det är otroligt charmigt att strosa runt i dessa småstäder.
Kram!

Anonymous said...

Hej, (ny läsare)!
Jag ÄLSKAR Schweiz! Har varit där många gånger och var väldigt nära att flytta dit med min man och son för några år sedan, men det blev Sverige i stället ;) av olika anledningar.
Älskar Basel, blev helt fascinerad av den staden när vi var där. Älskar Alperna, naturen, maten ja allt! Åker ofta till Österrike och åker skidor och förra året var vi där på sommaren också. Det är verkligen något speciellt med alplivet som jag älskar! Har en väninna som bor i Schweiz också!
Kul att ha hittat en blogg om livet där!

Kram
Annica