Thursday, May 15, 2014

Torsdagsmix

Dags för en ny torsdagslita för veckan. Nu hoppas jag att solen kikar fram till helgen. Imorgon har vi bjudit hem lite vänner på grillmiddag och då skulle det ju vara skönt om man kunde få lite sol.


Så här har altanen sett utt senaste tiden. Kall och blöt, inte ett dugg inbjudande. Detta är inget grillväder.


Kapselkaffe. Smidigt och behändigt –ja men i ärlighetens namn tycker jag att variationen mellan olika smaker på kapslarna är liten. Kapselkaffe smakar på sitt karakteritiska sätt. Vi kör ju både med vanligt hederligt bryggkaffe och kapselkaffe. Då vi är två som dricker samtidigt brygger vi x antal koppar i bryggaren. Tycker nog att bryggkaffe sorterna varierar betydligt mer i smak och att jag även tycker att bryggkaffe är godare om det är en bra sort av fin kvalité. Dessutom får man inte riktigt den där goa kaffedoften som sprider sig i köket med kaffekapslar.

Hur mycket kött äter du? Hur många gånger i veckan äter ni kött hemma? Såg en sådan undersökning publicerad i en Schewisk tidning nyligen. Schweizarna gillar sitt kött och de allra flesta äter kött flera gånger i veckan. Själva äter vi betydligt mindre kött nu än för några år sedan både av hälso och miljösjäl. Det kan gå en vanlig veckan utan att vi ätit något rött kött alls. Jag sällar mig till de 3% i undersökningen här som äter kött sällan. Äter dessto mer fisk och fågel samt en hel del ren vegetarisk mat. Flexitarian är tydligen nya termen för den som äter mestadels veggo men ändå inte vill avstå helt från en god köttbit då och då. Så vi har väl blivit flexitarianer då. 

Regn ja riktigt ösregn så himmlen öppnar sig och molnen blir riktigt svarta. Att sitta inne och se hur regnet smattar med full kraft utanför det tycker jag är mysigt. Vi har haft en hel del sådana kraftiga skyskurar här på sistone. Ett flertal riktigt vackra regnbågar har också visat sig.

Mer fix och piff i hemmet. En amerikanskorna i vinklubben ska flytta hem och sålde ut en hel del smått och gott. Paxade två fläktar, ett par skrivbordslampor och sedan kom vi också hem med några balkonglådor att plantera blommor i. Några bättre fläktar är bra att ladda med inför sommaren om det lär bli ytterligare en varm sommar . Fläkten i gästrummet har uppgraderats och en ny lampa till nattuksbordet  har  gästrummet också fått.


En favorit med att vara Expat och umgås med andra expats tycker jag är att det blir en sådan salig blanding av folk och kulturer. Det blir en spännande och intressant internationell mix som berikar på många sätt. Tanken slog mig i lördags då vi firade Cinco de Mayo med en salig mix av folk från olika länder.

Resa till Köpenhamn bokad. Ser väldigt mycket fram emot detta. C ska dit på business och jag hänger med för att njuta av denna härliga stad. Pingst i Köpenhamn alltså några dagar.

Nu får jag göra en antiregn dans eller något sådant så att det kan bli en lyckad grillkväll imorgon. 

9 comments:

Annika said...

Hej listvän!!
Alltid på en torsdag, visst? :-)
Nej, man har ingen större lust att grilla i regn. JAG vet.
Hoppas ni ska få lite sol och värme nu så att ni kan sitta på er mysiga balkong.
Jag kör nästan bara kapselkaffe numera. Jag har Keurig och de har nog mest att välja på på hela marknaden. SÅ glad att jag valde det märket.
Jag är ingen större kaffemoster så mig passar det bra. Men visst, den där asgoda doften av kaffe får man ju inte. SÅ sant.
Så fort jag har folk här brygger jag mitt kaffe istället, och det kanske blir godare? Fast, jag vet inte...ÄR som sagt ingen kaffesnobb what so ever...
Vi försöker dra ner på det röda köttet, mest av hälsoskäl. Tror verkligen inte det är speciellt nyttigt och bra för våra kroppar. Samtidigt älskar jag en god köttbit, och ska jag önska mig en en enda maträtt blir det just kött.
MEN vi har dragit ner köttintaget till högst ett par ggr i veckan, kanske bara en...
äter mkt kyckling och sen använder jag kalkonfärs istf köttfärs.
Tycker om regn, mysigt är det.
OM man får vara inne.
Kul med alla expats i omgivningen. Förstår att det berikar stort.
Kul med KPH!!
Kramar!!!

Martina said...

Vilken härlig altan ni har! Ja förutom regnet och det trista vädret da!

Jag maste säga att jag älskar mitt nespressokaffe och har numera blivit kräsen vad gäller annat kaffe!

Kött äter jag inte sa mycket av. Inte för att jag inte gillar det eller för att det är dyrt eller för att det inte är bra för kroppen eller miljön eller sa. Det blir bara inte sa.

Kramar

Desiree said...

Annika, tack vilken fin kommentar och pepp angåande vädret du ger mig. Jag måste nog säga att jag tycker att nybryggt kaffe blir godare än kapselkaffe.
Det låter som ni äter ungefär lika lite rött kött som vi gör. Kalkonfärs köpte jag ofta i USA. Inte lika vanligt här. Jag gör ibland veggo köttfärs med röda linser. Lyckas ofta lura C, det blir väldigt gott och det påminner mycket om vanlig äkta köttfärs om man använder det som köttfärssås.
Kram på dig vännen.

Martina, intressant. Kanske är skillnaden stor bland de olika sorternas kapselkaffe. Jag kan uppskatta en bit gott kött självklart men jag känner absolut inte att jag behöver eller vill äta det så ofta. Jag tror det är bra att dra ner på mängden rött kött i längden men folk äter väldigt mycket kött både här i Schweiz och i Sverige. Köttkonsumtionen har till och med gått upp här senaste året kom fram av denna undersökning också.
Kram!

eastcoastmom said...

Riktigt bra att kunna köpa begagnat av vänner som flyttar.
Vi gillar också att ha vänner från flera olika länder, det berikar!

Anne said...

Eftersom jag inte dricker så mycket kaffe så uppskattar jag snabbheten och enkelheten att med kapslarna snabbt få en kopp. Men jag vet att M som dricker mycket mer på sistone faktiskt pratat om att bryggkaffe har mycket mer variation och att han tröttnat lite på "poddarna" och att även om man har olika smaker på kapslarna känns det lite som att de ända smakar samma.

Köpenhamn, kul! Har du varit där förut?

Det där med kött, samma här. Äter betydligt mindre än för några år sedan. Sedan nyår har jag ätit än mindre, allting är ju relativt, hur man definierar mindre...Jag tror man lätt kan glömma bort att salami, skinka och smörgåspålägg ju också är kött. Det är inte "bara" den där biffen på tallriken det handlar om.
Men för mig innebär "äta mindre kött" numera att jag äter ingen smörgåsskinka, ingen smörgåskorv, ingen korv. En biff har jag inte ätit på hela det här året.
Köttfärs är nog det vanligaste köttet jag äter då jag äter kött, kör då 5% fett och i hederlig köttfärssås (en av Stellas favoriter) så en omgång köttfärs i form av köttfärssås, hemmagjorda burgare, eller som texmex blir det nog en gång i veckan. Annars väldigt mycket kyckling och vegetariskt. Jag hade problem med förhöjda kolesterolvärden förra året som oroade mig lite, speciellt då jag ju är rätt "ung", det var en av anledningarna jag ändrat beteende än mer efter årsskiftet. Jag testade nu igen, nästan fem månader senare, och de var helt perfekta, de kan inte bli mycket bättre.
För mig är det här en riktig boost, och tydliga bevis för hur en drastisk minskning av kött faktiskt kan ge snabba resultat. Då ska man komma ihåg att även före jag skar ner på köttet vid nyår så var jag ingen storkonsument. Så nej, av både hälsoskäl och miljöskäl känns mängder kött inte längre som något min kropp mår bra av.
Just köttfärsen är nog annars det kött jag kan längta efter, och som jag lagar mest. Tycker inte det är riktigt samma med kalkonfärs men det handlar väl om en vanesak.
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Jag såg minsan att du hade ett citronträd innan jag hamnade på nästa bild, där det stod. Härligt, jag skulle också vilja ha ett citrus träd, för jag tycker de är vackra och roligt med egna citroner. Men framförallt är de vackra. Kapselkaffe, det hade vi i USA men jag gillade aldrig det. Nu är jag i inköpartagen av en riktig bra espresso maskin med separat kaffeköns kvarns intill.

Köpenhamn är en härlig stad. Läste just inne hos Freedomstravel ett blogginlägg igår om Köpenhamn.
Ha de gott. Kram

Jane said...

Hoppas att solen kommit till er också. Nu, ÄNTLIGEN har det blivit lite varmare. Grillade naturligtvis ikväll, eller - vi baka pizza på pizzasten i grillen. Men den var igång i alla fall.även om det inte var bbq.
Köpenhamn är min favoritstad i Norden - bodde där ett år 2006-2007. Himla mysigt. Fina designer och inredningsbutiker.
Kram

Suzesan said...

Jag äter kött och det när jag blir sugen på det. Men är mycket noga numera på vad för slags kött. KRAVmärkt och Ekologiskt.

Varierar gris- lamm- och nötkött beroende på vad jag hittar. Sen äter jag fisk och fågel. Fisk är gott och fågel. Mums. Men blivit mer noga med grönsaker och gör nya rätter jag aldrig ätit förut.

Bytt ut allt och även kaffe med till detsamma ekologiskt. Det är faktiskt det viktigaste just!! Vill gärna ha den kaffedoften.

Vädret ja. LOL (Alla de De som vänder blicken uppåt och börjar tänka och tänker en gång till och pusslar lite så kanske de förstår att väderGudarna har problem.) Vi- människor på jorden- som är "vakna " vi hjälper dem så gott vi kan.

I say no more. Inte läge för det. Jag väntar på bättre tider. Jag hoppas nu vi får en underbar sommar allihop. Iallafall allt som växer på jorden.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Susanne, jag tror också på att äta så mycket ekologiskt som möjligt. Det känns viktigt. Jag hoppas att vädrets makter bjuder er också snart på lite skönt sommarväder.
Kram!

Jane, ja nu äntligen kom det lite värme och sol lagom till helgen. Sååå underbart.
Wow så kul att ni också kör er pizza på pizzasten i grillen. Det blir ju så attans gott. Bästa pizzorna någonsin sedan vi upptäckte detta trix.
Jag ser verkligen fram emot att strosa runt lite i den danska designbutikerna. De är duktiga på former danskarna och gör mycket vackara saker.

Anne,intressant att Martin också känner att han har tröttat lite på poddarna. Jag tycker de är helt ok men jag erkänner att jag tycker bättre om bryggkaffe. Mer variation på smaken.
Jag äter inte heller några charkprodukter ibland lite rökt skinka på smörgåsen men föredrar rökt kalkon istället. Köttfärs äter vi också lite då och då men då den magra som du säger på 5% fett. Det sägs att charkprodukter som korv och sådant är än större bov i dramat än det mer rena köttet.
Wow så intressant att dina kolesterolvärden blivit bra igen efter att ha slutat med charkprodukterna och då du skurit ner på köttkonsumtionen generellt. Hade ingen aning om att kött kunde påverka kolesterolvärdena negativt på det sättet. Känns bra att man inte äter så mycket kött då. Helt rätt du är alldeles för ung för att ha problem med kolesterol.
Kram!

Katarina, det är ett litet kumquat träd faktiskt. Tyvärr bara en stackars frukt. Trädet har sett lite leset ut, antar att det bistra majvädret inte varit någon favorit för det lilla trädet. Men hoppas att det snart ska må bättre nu då det kommit lite sol och värme igen.
Vad kul att Freedomtravel skrivit nyligen om Köpenhamn. Ska absolut gå in och läsa om detta.
Tack för tipset.
Kramar!