Wednesday, June 11, 2014

Besök i Sommarvackra Skåne

Nu är vi tillbaka efter en liten mini-semester i södra Sverige och en avstickare till Köpenhamn. Vi började med att hälsa på goda vänner i Lund över helgen (torsdag till söndag). Har fått njuta av den vackra Skånes vackra natur och landskap.

 Sara och Fredrik är väldigt trädgårds intresserade och har skapat en underbar liten oas hemma hos sig. 

Jag har blivit inspirerad av Fredrik och ska be C skapa en större planteringslåda där vi enbart ska ha örter. Vill gärna ha gräslök, timjan, basilika, rosmarin och lite persilja. Gräslök som blommar så här är ju riktigt vackert i sig.

Sara och Fredriks pergola med klängrosor och clematis som blommade med stora sametslena blommor i purpur. De har mycket kryddväxter och bär samt fina äppelträd. En prunknande oas av grönska där man kopplade av på ett underbart sätt i solstolen.

 Vi hann med en liten utflykt till Sofiero också. Ett väldigt vackert slott med en alldeles fantastisk trädgård. Jag hade varit här för många år sedan med mina föräldrar men det var kul att komma tillbaka igen. Tyvärr hade vi lite otur med vädret och det började både blåsa och regna precis då vi klev ur bilen och hade kommit fram. Men vi började med en fika och hoppades på att regnet skulle upphöra vilket det gjorde en kort stund. Det hann bli några bilder från den vackra trädgårdsparken.

 Svarta Irisar tillsammans och mycket annat vackert som blommade.

Fredagen var kall, blöt och blåsig men resten av helgen hade vi ju kanonväder och fick njuta av allra finaste högsommarväder med sol och 25 grader. Alltid samma problem att packa rätt kläder då man ska till Svedala. Klurigt att försöka klara sig med handbaggage då vädret kan skifta så.

 Så underbart för oss att få se havet. Schweiz har spektakulär natur men det finns inget hav här. Doften av hav är något alldeles speciellt. Att blicka ut över rullande vågor gör så gott för själen.

Sofiero är ju speciellt berömt för sina Rodedendronbuskar. I parken finns en hel Rodedendrondal. Tyvärr hade de precis blommat över men några buskar hade fortfarande fina blommor kvar. Massiv blomsterprakt.

Ett besök i de Skånska bokskogarna med picknick hann vi med under lördagen. Sara och Fredriks tvillingpojkar på 7 år hade lämnats hos farmor och farfar lördag och söndag men minstingen Julius på 8 månader fick hänga med oss.

Inte fel att bara hänga på den mysiga altanen och njuta av sommarsolen som här.
Jag låg gärna i solstolen och tog igen mig lite. Drog på mig C´s förkylning. En dunderförkylning från hell som jag fortfarande kämpar med att bli av med. Hoppas att den ger med sig snart. Det har varit skönt att få lite sådana här avkopplande stunder.

Svenska kardemummabullar färskbakade på surdeg, mmmmm! A slice of heaven. Blir inte godare än så här. Sådant här kan jag helt enkelt inte stå emot.

 Lördag förmiddag på väg till bokskogen så blev det en liten tur ut på Skånska landsbyggden där vi hittade flera små pärlor på vägen. Dessa rödvita ladugårdsbyggnader är ju så vackra i sig.

Hittade till ett surdegsbageri på landet som heter Brödlabbet. Ooooh la la vilket litet paradis. Doftade alldels ljuvligt när man klev in. Massor med goda bröd att välja bland. Det blev ett svårt val att välja ett bröd men kardeummabullarna var inget svårt val de låg på sitt fat och ropade efter oss kändes det som. 

Hittade också ett litet mejeri i detta vita lilla hus då vi åkte vidare. En kvinna som ägnade sig åt att göra olika ostar. Vi fick provsmaka och naturligtvis köpte vi också med oss lite ost. Älskar sådana här små ställen.Under söndagen åkte vi in en sväng till Malmö. Åkte ner till Västrahamnen och gick en promenad här. Turning Torso är ju ett känt landmärke med sin speciella arkitektur. Väldigt cool på sitt sätt. Området som har byggts upp här i Västrahamnen i Malmö är väldigt fint. Lite som Hammarbysjöstad med fina och moderna bostadshus. Säkert inte billiga på något sätt men ännu ett exempel på hur man lyckats omvandla ett tidigare industriområdet till ett otroligt vackert bostadsområde.

Efter lite shopping i Malmö med Sara medan killarna åkte och hämtade tvillingarna så njöt vi allihop av en glass i solen med blick över havet, sundet och bron som vi skulle fara över nästa dag för att komma till Köpenhamn. Vad vi gjorde och såg på andra sidan bron berättar jag med om en annan dag.


11 comments:

Annika said...

Fina bilder.
Kan berätta att min farfar var slottsträdgårdsmästare på Sofiero!
Ja, under kanske tio år. Hans far var också trädgårdsmästare, liksom min pappa blev sen också.

Underbara trädgårdar, både den hos era vänner, och den på Sofiero!
Fantastiska blommor och anläggningar. Älskar sådant.

Så glad att resan hem och till KPH blev fin!!
Kramar!

eastcoastmom said...

Vilken underbar trädgård! Vill ha tillbaka min trädgård nu så jag kan fixa lite... De där bullarna ser fantastiskt goda ut.
Känner igen Västra Hamnen, eftersom min lillebror bor en bit norr om Malmö. Fint där.

eastcoastmom said...
This comment has been removed by the author.
eastcoastmom said...
This comment has been removed by the author.
Anne said...

Just Skåne har jag inte sett mycket av alls, men skulle väldig gärna vilja utforska och upptäcka mer. Vilken fin helg ni fick, alla såna där mysiga ställen ni besökte är precis min grej också.
Smart och inspirerande det där med en stor örtkryddslåda. Hmmmm, det vore nog inte så dumt. En idé jag lägger på minnet för framtiden.
Kram!

Desiree said...

Annika, åh så coolt att både din farfar och pappa varit slottsträdgårdsmästare. Slottparken i Sofiero är väldigt imponerande och man märker att det tagit många decenier att anlägga denna Rodendendron prakt samt alla andra vackra blomsterplanteringar. Tänk att din farfar och pappa varit med och skapat detta, super coolt!
Kram!

Eastcoastmom, förstår att du längtar tills ni får flytta tillbaka till ert egna hus och trädgård. Blir det efter sommaren någon gång?
De där kardemumma bullarna var to die for, värda alla sina smörkalorier.
Kram!

Anne, väldigt vackert på så många ställen. Kryddlådan nappade jag också stort på eftersom man har alla sina kryddor vackert sammlade och inramade. Dessutom bidrar en större volym med jord och gemensam plantering till att fukt behålls så att jorden inte torkar ut lika snabbt.
Kram!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vad kul att läsa att ni varit på Sofiero! Mina föräldrar har sommarställe precis bredvid och där var jag idag faktiskt. Vi hade bokat Sofiero till vår bröllopsfest men eftersom Calles pappa fick sin ALS-diagnos ungefär samtidigt bestämde ju vi oss för att strunta i allt och åka till USA istället. Men åh, där är alldeles underbart att gå omkring! När jag var lite sprang jag och min morfar alltid och lekte kurragömma under alla de stora rhodondendronbuskarna. Kram!

Lotta said...

Wow, så läckert att vara i Skåne den här årstiden! Jag längtar alltid dit. Skulle också vilja ha massa örter - och njuta av vackra slott och trädgårdar.

Vilken härlig weekend ni haft!

KRAM!

Anne-Marie said...

Ni tycks ha haft en riktigt fin liten semester i södra Sverige och Danmark. Synd att du inte var piggelin.
Gräslök är så gott och blommorna är verkligen vackra. Vi hade gräslök i trädgården när jag växte upp och när den blev för "gammal" att äta plockade vi ibland stråna med blommor och satte in.
Kan tänka mig att du trivdes i surdegsbageriet. :)
Har aldrig varit på Sofiero men det ser väldigt vackert ut.
Kram!!

nilsandsofia said...

Vilken jattemysig helg! Sa gott att aven ni fick uppleva lite sol och varme pa ert besok I sverige. Det ar nagot valdigt speiclle med nysommar I sverige. Precis dar nar skolorna slutar och det snart ar midsommar. Just précis da skulle jag garna vilja bo I Sverige. Men pa hosten skulle jag vilja flytta till Bristol igen ;-).

Vilken otroligt vacker tradgard era vanner har! Jag blir sa inspirerad da vi antligen har tagit tag i varan tradgard och haller pa att fixa med den. Idag kommer en stenlaggare och gor en stor rabatt for oss :-). Men det tar nog nagra ar innan man far till en sadan vacker oas som dina vanner har.

Alltsa dom dar bullarna ser ut précis som min drombulle! Jag maste kolla pa natet om det finns recept pa surdegsbulle med kardemumma. Gud vad gott det lat. Godis kan jag saga nej till och likasa chips, men bullar ... nej dar gar min grans :-).

Stor kram!

Suzesan said...

DE där bullarna är verkligen goda. På riktigt urgoda. Har ätit sådana och ska lära mig baka dem NÅN gång. Surdeg och jag är ännu inte sams. Men kardemumma-surdegsbullar är himmelskt gott.

Min dotter bor nära Turning Torso. Promenadväg dit. Hon bor på "Ribban" Ett fint område. Att strosa runt i annars bara utmed havet. Kul idé och MYCKET dyra lägenheter!!MYCKET.

Har dock ingen längtan att bo högst upp i -Torson- då när det blåser. Vi skojade om och sa att det är nog en sjöman eller pilot :) men ett maffigt byggnadsverk är det. Måste vara skönt att ha utsikt över Danmark ha ha.

Skönt med Malmö en underbar stad och sen tyckte jag era vänner pergola var helt underbar så vacker.

Härligt ni reser så mycket så jag kan sitta hemma i mitt kök och resa runt. Tack för bilder.

Kram
/Susanne