Monday, June 2, 2014

Långhelg med Sverigebesök

Vi har haft full upp med våra besökare som anlände onsdag eftermiddag. Calles föräldrar har varit här ett par dagar och vi fick ett par trevliga och soliga dagar tillsammans med diverse utflykter. Onsdagen bjöd på en riktigt fin solig kväll och vi började med att hälsa våra gäster välkommna med att skåla i lite champange.

Middag på altanen med den Riesling vi köpte i Alsace för ett par veckor sedan.Grillade laxkotletter som passade väldigt bra till just detta vinet. Men tyvärr fick jag faktiskt huvudvärk av vinet senare på kvällen. Jag har lagt märke till att det är vissa cremanter (mousserande viner från Alsace) och några andra vita viner som detta från Alsace som jag får huvudvärk av. Hmmm vet inte riktigt vad det beror på men vi hade en trevlig kväll hur som haver med en god middag som vi njöt av tillsammans.


Vi tog med C´s föräldrar till Alsace för lite vinproving följande dag vilket var en väldigt trevlig och lyckad utflykt. Vi åkte till samma vingård där vi handlat det vi vi druckit till middag kvällen innan. Dels för att det var ett ställe där vi funnit många goda viner och dels för att det var ett mysigt och charmigt ställe där man fick tillfälle att prata med vinproducenten och hans fru direkt på deras lilla gård och att de dessutom pratade bra Engelska gjorde det enkelt för oss alla att kunna konversera och ställa frågor.

 Vi har haft tur med vädret då våra besökare var här och kunde njuta av flera trevliga måltider utomhus på altanen, både middag och frukost.


Jag hade varit över till Frankrike och handlat lite goda ostar till frukosten och så bjöd vi på lite gott Bretzelbröd som är C´s pappas favorit.

Efter besöket på vingården och lunch for vi vidare längst med Route du vin till Colmar som kan anses lite som huvudstaden för Route du vin. Den är lite större men det är långt ifrån någon storstad. Tvärtom så har den massor med pittoresk charm med sina kanaler, korsvirkeshus, slingrande smala gator med små butiker och många vackra blomsterarrangemang.


 Typiska Alsace glas.


Naturligtvis så kan man få sig en rykande färsk Crepe eller Galette då man är i Frankrike. Det doftar ju ljuvligt gott då man passerar då de står så här och gräddar.


Colmar har en stor vacker domkyrka. Taket är ett exempel på ett fantastiskt hantverk. Vi stannade till vid domkyrkan och tog oss en eftermiddagskaffe på ett fik.

Tog en kort sväng in i domkyrkan. Älskar tystnaden och så ljusen som brinner så vackert tillsammans som här. En speciell och väldigt lugn och fin stämning inne i kyrkor.

På kvällen gick vi ut och åt middag på vår lilla kvarterskrog som har en väldigt mysig Biergarten. Helt perfekt att inte behöva gå så långt och få avsluta dagen med en god middag tillsammans här.

Vi har alltså haft en bra och fin Kristihimmelfärdshelg. Vi har fått många trevliga stunder ihop med våra besökare som på fredag eftermiddag drog vidare till Geneve för att även passa på att träffa vänner där innan de skulle vidare hemåt.

8 comments:

Annika said...

Vilken fin vecka!!
OCH vilka vackra bilder.
Mysigt med besök av svärisar. Synd att du fick huvudvärk av vinet. Lustigt att vissa vinsorter kan framkalla det. OCH trist.
DIN mat ser SÅÅÅ god ut att det inte är sant. Blir akut hungrig vid åsynen!
De där lyktorna du har har jag också. Gillar dem!!
Passar bra att tända under ljumma sommarkvällar.
Kramar!!

Kattas Betraktelser said...

Och, vilka härliga bilder. Ni ser ut att ha haft en härlig tillvaro tillsammans. Trist att du fick huvudvärk av vinet men å andra sidan får du anledning att prova nya viner. Väninnan min fick en allergisk reaktion då tungan svällde i helgen av Masis vita vin. Njut av din bygd. Kram

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vad synd med huvudvärken, men min mamma har samma sak - fast hon får det mest av rödvin. Har för mig att det beror på på något ämne i vinet (eller rättare sagt druvan). Låter som en superfin helg ändå, måste vara kul att få besök och kunna visa runt pärlorna som ni hittat! KRAM!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Vad synd med huvudvärken, men min mamma har samma sak - fast hon får det mest av rödvin. Har för mig att det beror på på något ämne i vinet (eller rättare sagt druvan). Låter som en superfin helg ändå, måste vara kul att få besök och kunna visa runt pärlorna som ni hittat! KRAM!

Anne-Marie said...

Härligt att det blev ett så lyckat besök och mycket god mat och gott att dricka.
Det verkar finnas hur många charmiga städer och byar som helst där ni bor. Alla ser väldigt välskötta och vackra ut.
Kram!!

eastcoastmom said...

Härliga bilder, som alltid!
Huvudvärk av bubbel, det tycker jag också att jag får ibland... Konstigt.

Desiree said...

Annika, tack så mycket. Det var en trevlig visist. Jag har aldrig tidigare fått huvudvärk av vita viner men denna gången kände jag av det och jag minns även att jag kännt av det då jag druckit en mousserande också från Alsace. Undrar just vad det kan vara med vita från dessa trakter.
Kram!

Katta, oj och usch vad läskigt med denna allergiska reaktion som din vän fick på er vinprovning. Ja då är lite huvudvärk inget i jämförelse.
Kramar!

Charlotta, tackar. Ja rödvin har man ju hört talas om att många kan få huvudvärk av men vitt är lite ovanligare men som du säger så är det säkert något i druvan som gör att man kan reagera på så sätt.
Kram!

Eastcostmom, tack. Ja visst är det lite märkligt.
Kram!

Anne-Marie, ja det var kul med besök och också kul att få ta med dem och visa dem några av dessa fantatiskt charmiga små byar och städer. Det visade sig vara mycket uppskattat.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Det är ju olika mängd sulfater i vin så det brukar vara dem man reagerar på. Jag får själv migrän ibland av vin men för mig är det mer kombinationen trötthet, stress och vin, eller t ex att göra med min cykel.

Vi åkte förresten förbi (nja, men vi kunde ha tagit en avstickare) Basel till München med Petchie i Kristi himmel. Nästa gång får vi ta Basel!