Monday, June 16, 2014

Svindlande höjder

Nu har jag precis vinkat av mina föräldar på flygplatsen. Känns väldigt tomt. Vi har haft en underbar helg ihop och hunnit med en hel del olika utflykter. Det har varit jättekul att få visa dem lite av allt vackert som Schweiz har att erbjuda. I fredags så tog vi en tur runt om i Basel och jag visade dem stan medan C jobbade. I lördags fick vi uppleva dessa svindlande höjder och maffiga vyeer långt ovan marken. 

Vi åkte upp på Mt.Pilatus som ligger i centrala Schewiz lite drygt en timme från Basel. Upp på toppen tog man sig antigen med linbana eller med specialtåg. En äventyrlig färd med tåg upp längst med den branta sluttningen. Detta rankas som världens brantaste räls med mångas sträckor där rälsen tycktes gå rakt lodrätt upp för bergsväggen. En imponerande färd som tog ca 40 minuter innan man nådde toppen på ca 2000 meters höjd.

Medan vi köpte våra biljetter till tåget som skulle ta oss upp för berget fick vi njuta av något så exotiskt som dessa vackra toner spelade på Alphorn. Ett instrument som jag aldrig tidigare vare sig sett eller hört innan jag flyttade hit till Schweiz. Glad att mina föräldrar fick uppleva detta också.
Vyeerna längst med den branta vägen upp var minst sagt spektakulära. Passerade till exempel denna söta lilla alpstuga där vovvarna låg framför huset och rofyllt vilade. 
Allt eftersom man nådde högre höjder så blev det betydligt kyligare i luften. Passerade trädgränsen. Mycket vackert som blommade längst med sluttningarna. Lite svårt att fota genom tågfönstret. Hade så gärna velat stanna tåget flera gånger på vägen upp för att fota.
Kollade fascinerat på detta gäng som ägnade sig åt bergsklättring. Vårt lilla tåg passerade små grupper och par som valt att bestiga Mt.Pilatus på riktigt genom att vandra hela vägen upp till fots. En tuff vandring som tog ca 5 timmar där flera hundra höjdmeter skulle klaras av. Vi nöjde oss med fuskvarianten och satt bekvämt i vår kupé på det lilla röda tåget.

 Jag, pappa och mamma på toppen.Här uppe var det rätt kyligt och det behövdes både byxor och extra tröjor även om vi haft t-shirt och shorts på oss när vi klev ombord på tåget.

Tyvärr var sikten inget vidare upp på toppen när vi väl nådde den. Översta delen på Mt.Pilatus var insvept i ett stort tjockt moln. Vi hoppades på att det skulle lätta men det gjorde det tyvärr inte. Även om vi inte fick chansen att njuta av någon hänförande utsikt från toppen så var både färden upp och sedan ner en fantastisk njutning.

 Vi bestämde oss för att ta linbanan på vägen ner. Det var kul att prova båda vägarna och få nya spektakulära vyeer. Dimman lättade på vägen ner och dessa maffiga och mäktiga vyeer slog emot oss. Hade det varit lite mindre disigt i luften hade man också haft en klar utsikt över sjön. Även om sikten inte var perfekt denna dag så njöt vi ändå i fullo av utsikten och landskapet.


 På vägen ner började vi med att åka med en större kabin för att sedan byta till en sådan här mindre fyrkupés linbana. En njutningsfulls färd med imponerande vyeer som tog ca 30 minuter.


Grönskande åkrar, ängar, över grantoppar där man nästintill kunder sträcka ut handen och röra vid toppkvistarna, Luzern långt där nere vid foten av Viervaldsträttersee. Linbana med kabin är något jag är van att åka på vintern då man är ute och åker skidor men så annorlunda men minst lika spektakulärt då man får se vyeerna så här sommartid.
 Fortsatte sedan in till Luzerns vackra gammla stadskärna. Denna vackra träbro räknas som Europas äldsta träbro. 


 Så vackert med blomsterplanteringarna som pryder bron.

Tog en promenad längst med strandpromenaden. Stannade till för lite fika på ett trevligt ställe. Blickade upp mot Mt. Pilatus där molnet fortfarande var parkerat  kring toppen.


Luzern är en vacker stad. Inte så stor men vackert belägen vid sjön (Viervaldstättersee) med berg och snöklädda alptoppar som syns under en klar dag. 
Mina föräldrar har nu åkt hem. Skjutsade dem till flygplatsen imorse som sagt. Vi har haft fina och väldigt trevliga dagar ihop. Vi hoppas att de återkommer för fler besök här hos oss i Schweiz för det finns väldigt mycket kvar att se och göra. Det känns tomt nu när de åkt. Nu dröjer det ca 3 veckor innan vårt nästa besök kommer som är Calle´s syster med familj. Ska också bli jättekul.

11 comments:

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Herregud, vilka fina vyer! Och lite läskigt, säger jag som är löjligt höjdrädd! :=) Vilken superfin bild på dig och dina föräldrar! Låter som att ni har haft en riktigt fin helg, förstår att det är tomt när de har åkt :=( KRAM!

eastcoastmom said...

Det är så kul att följa din blogg för jag hade verkligen ingen aning om att Schweiz hade så vacker natur!

familjenlalloo said...

Vilka vackra miljöer och fantastiska vyer! Det känns nästan som att naturen blir extra fin när himlen är grå och mulen!

Anne-Marie said...

Jag minns en färd upp i linbana i Schweiz och att det var litet hisnande ibland. Men man har ju en fantastisk utsikt.
Härligt att ni hade en sådan fin helg tillsammans. Tycker att du och din mamma liknar varandra. :) Fin bild på dig och dina föräldrar!
Naturen i Schweiz är vidunderligt vacker. Precis som den är i delar av Österrike och södra Tyskland.
Kram!!

Desiree said...

Charlotta, tack så mycket. Jag är faktiskt också lite höjdrädd. Blev dock så tagen av dessa vyeer att jag glömde bort att känna någon höjdrädsla. Man kände sig rätt trygg både på tåget och även i linbanan.
Kram!

Eastcoastmom, jodå Schweiz har gång på gång imponerat mig med sin otroligt vackra natur. Så många gånger har jag känt att jag nästintill bor i ett vykort. Sjöar, höga berg och vackert natur finns det gott om. Det enda som saknas är lite hav.
Kram!

Familjenlalloo, tackar tackar. Ja det var ett positivt sätt att se det att naturen blir lite extra fin då himmlen är lite mörk och grå. Det var en helt makalös upplevelse att få se detta även om vi hade otur och inte fick njuta av utsikten på toppen.
Kram!

Anne-Marie, ja en hisnande upplevelse är rätt ord att beskriva det hela med. Det finns så mycket vackert att se här i dessa trakter som du säger. Det var också något mina föräldar snabbt insåg och vi hoppas att de snart kommer igen. De sa att de gärna vill se mer av allt vackert här vi har runt knuten.
Kram!

Annika said...

ALLTSÅ WOW!! Snacka om maffigt!!!!
Så imponerande!
Vilka höjder. Speciellt den första bilden är ju talande, och även de sista.
Mäktigt!!
Var det otäckt att ta tåget upp??? Det skulle nog jag tycka. Samtidigt är de ju så läckert!
Många rankar ju Schwiez som världens vackraste land, jämte Norge!
I believe it!!!
Kramar!!

Desiree said...

Annika, ja verkligen maffigt och imponerande. Har länge velat åka hit och göra denna utflykt men vi har sparat en del sådant här tills vi får besökare som vi kan njuta av det tillsammans med. Det var perfekt ställe att ta med mina föräldarar på. Det kändes faktiskt inte otäckt att åka tåget även om det lutade brant uppför. Jag tror jag var så fascinerad av allt runt omkring och så fokuserad på att försöka fota att jag inte tänkte tanken på att det skulle vara läskigt.
Kram!

Suzesan said...

Oj vad fina bilder. Jag skulle behöva träna mig på att åka så högt upp utan att skrika ;)alltså vara RÄDD! Bara sitta avslappnad och njuta. Min dröm.

Vad fina föräldrar du har. Tack för att di visade.

Så underbart kul att få besök. Måste ju ha varit härligt för dem med den utflykten. Så spännande att se likheter. Mammas leende. Lik dem båda. Men mycket lik mamma. Dina föräldrar har sånt där "äktenskapstycke." Det tycker jag är coolt.

Kram
/Susanne

nilsandsofia said...

Oj sa fint det var! Vilka otroliga vyer och vilket landskap. Sa vackert och gront! Det ar verkligen nagot speciellt med vatten tycker jag, varesig det ar en sjo eller havet. Det ser sa vackert ut med sjon dar nere nar ni var pa vag ner I linbanan. Fantastiskt! Usch ja, att saga hej da nar besoket aker hem igen ar det varsta med att bo utomlands. Det ar varre an att saga hej da nar man lamnar sverige tycker jag.
Kram!

Desiree said...

Susanne, tack så mycket. Ja jättekul att få hit dem och att få visa dem lite av både vår stad och lite av övriga Schweiz. De flesta säger att jag är mer lik pappa men jag tror jag är en mix av båda. Mina förldar har just firat sin 44 bröllopsdag (på nationaldagen). Jag inser att det är länge länge och att man har en god och fin sammhörighet då.
Kram!

Millan, ja väldans tomt när de åkte. Vi fick några riktigt fina dagar ihop så jag hoppas att de snart kommer igen. Jag tror de fick mersmak av Schweiz iallafall. Jag hoppas vi ses snart igen hur som haver. Vi har ännu inte bokat någon nästa resa till Sverige så just nu vet vi inte när det blir av. Men vi ser fram emot lite mer familjebesök här i juli då Calles syster kommer med sin familj vilket ska bli väldigt skoj.
Kram!

Lotta said...

Gud så vackert! Vilka vyer och naturen….helt storslagen. Det är så grönt och frodigt nu. Tar mig tillbaka till alla fina resor vi gjorde innan vi flyttade. Ja, saknar Europa!

KRAM