Tuesday, June 24, 2014

Europas vackraste och dyraste land

Det är där jag bor. Naturen är verkligen storslagen och magnifik på alla sätt. Även om jag nu bott här i 18 månader och vi hunnit åka omkring en del så fortsätter jag att förundras och förföras av denna dessa naturupplevelser. 


Även en enkel liten bilutflykt ut på landet får mig att tyst sitta och beundra. Jag känner som jag så ofta sagt här på bloggen som om jag klivit in i ett vackert vykort. Jag känner verkligen lycka att få uppleva och ta del av allt detta vackra.


Men Schweiz räknas också som Europas dyraste land enligt de senaste statistiska undersökningarna. Till och med dyrare än Norge, dock i tät följd med priser som ligger på 55% över genomsnittet. Priser för varor och tjänster är i snitt 56% dyrare än i övriga Europa här. Elektronik är det enda som rankas som något billigare (6%) jämfört med genomsnitts priser i övriga Europa.

Man förstår därmed varför Schweizarna och oss inklusive åker över gränsen mot Tyskland och Frankrike för att handla mat. Men visst är det dyrt att handla i mataffärer här speciellt då det gäller fisk och kött. Dyrt men hög kvalité på varorna. Vi brukar liksom väldigt många andra vecko-handla i antigen Tyskland eller Frankrike. Sedan kompletterar jag med att handla frukt och grönt här i Schweiz och några enstaka andra varor som behövs. 

Kläder, skor och annat handlar jag otroligt lite av här. Försöker passa på då vi åker till Sverige eller USA med att handla mer sådant. 

Men även om det är tokdyrt här så tjänar folk bra. Lönerna ligger betydligt högre än i Sverige. När det gäller boende kostnader skulle jag nog säga att de ligger på ungefär samma kostnader som i Stockholm.


Men kolla in detta drömlandskap. Lite bilder som jag tog förra juni då vi var i Lauterbrunnen och Grindelwald med svenska vänner. Kameran gick i ett för det gick inte sluta fota.Men detta landskap är ju som att kliva in direkt i en turist broshyr.

5 comments:

nilsandsofia said...

Oj ja det ar verkligen vackert dar du bor! Otroligt fint! Visst ar det sa att det nastan kanns lite overkligt ibland nar man star mitt I ett landskap som ar I det narmaste vykortsvackert? jag fick en sadan kansla pa en strand ute pa en o I Thailand. Fotot jag tog med min mobilkamera behovdes inte redigeras overhuvud taget :-).

Jag kan inte riktigt fatta att du redan bott I Schweiz I 18 manader! Hur gick det till? Tycker précis du flyttade dit ju.

Alltsa, forlat alla stora I ... de andras automatiskt och vagrar late mig andra dem till sma.

Vilket fint midsommarfirande ni fick ocksa. Skoj att skapa nya traditioner :-).

Kram

Madeleine said...

Wow, vilken underbar natur och omgivning. Så otroligt vackert!

Annika said...

Precis, det lär vara Norge och Schweiz som leder skönhetsligan i Europa, and I DO BELIEVE IT!!!!
Dyraste länderna också.

Du bor som i en dröm!!
Detta övermäktiga landskap!!
JAG VILL ÅKA DIT!!!
Kramar!!

Desiree said...

Millan, jag fattar inte heller att jag redan hunnit med att bo här i 18 månader. Känns som om jag bott här länge på sätt och vis och som om jag relativt nyligen också kom. Inser att det finns så mycket underbart kvar att se av detta otroligt vackra land.
Kram!

Madeleine, tack. Har själv så många gånger just sagt wow. Det är en stor lycka att bo i detta vackra storslagna land.
:-)
Kram!

Annika, ja du har ju sagt det flera gånger innan att Schweiz och Norge är de vackraste länderna och det stämmer ju verkligen. Intessant att de båda är dyrast och vackrast.
Kram!

Anne said...

Kan bara instämma, "ditt" nya land är så fantastiskt vackert. Det är verkligen som att leva mitt i en turistbroschyr, ett sånt där ställe man besöker men inte har förmånen att bo i. Men det har ni :)
Ja, man hör ju talas om "dyra Schweiz" och Norge så det du skriver om här känns som det bekräftar vad jag trott.
Jag tycker Sverige är dyrt också men det beror ju på vad man jämför med också. Vi får ju mindre för våra dollar pga kursen. Men frånsett det så ÄR ju vissa saker väldigt dyrt här också, tänker framför allt på boendepriserna i storstadsregionerna, bensinen med mera. Räknade ut igår att bensinen här motsvarar 8 dollar/gallon, i USA betalar vi strax under 4 dollar/gallon.
Men vet ju bensinen överlag r dyrare i Europa, inget svenskt fenomen.
Förstår till fullo ni och andra åker över gränsen för att handla mat, så nära och billigare. Varför skulle man inte liksom.
Förutom priserna, roligt också att handla i Frankrike och Tyskland för att på så sätt få tillgång till mer och annat sortiment. Det bästa av varje lands godsaker på nåt sätt.
Förstår ni trivs, vill, nej ska verklige besöka Schweiz nån gång.
Kram!