Thursday, June 12, 2014

Torsdagslista

 
Torsdag och känns helt rätt att köra en liten torsdagslista idag. Ikväll kommer mina föräldrar för att hälsa på oss över helgen. Det blir deras första besök i Basel. Vi har laddat med lite olika utflykts förslag och hoppas på fint väder.

Sommaren är här och hettan har anlänt till Basel. När jag landade i tisdags eftermiddag på flygplatsen så slog den heta luften mot mig med sina 35 grader, pust. Nu surrar hela vårt hem med alla fyra fläktar vi har. Här i Basel finns ju knappt någon AC. Många kontor och hotel har inte heller AC. Alla byggnader där fönstrena kan öppnas tillåts inte ha någon AC av miljöskäl.Det där med att köpa en liten portabel AC enhet som vi kan ha i sovrummet åt minstonne så att man får sova ok blir mer och mer lockande.

Förkylt. C åkte ju på en dunderförkylning i förra veckan. Tyvärr klarade jag mig inte undan denna gången utan de första symptomen uppenbarade sig så snart vi anlänt i Skåne. Det har varit en hostig och snörvlig helg. Har känt mig ganska sänkt i några dagar nu men har tack o lov sluppit feber iallafall. Jag hoppas nu att förkylningen snart ger med sig. Lite trist att vara förkyld då man är bortrest.


Nu när vi var uppe i Skåne fick vi uppleva lite av det svenska midsommarljuset med sina ljusa nätter. Det är stor skillnad så här års. Jag hade faktiskt lite problem och vaknade några gånger under natten då vi var där. Första natten vaknade jag och trodde att klockan var ca 6 eller 7 på morgonen och när jag kikade på klockan så var den 04 på natten. Här är det ljust ungefär fram till 22 på kvällarna men sedan blir det mörkt. Jag har inget emot detta. Föredrar faktiskt att ha en jämnare fördelning av ljuset under året istället för att ha en kort period med väldigt ljusa nätter.

Åkte med Easy Jet för första gången då vi flög till Köpenhamn denna gången. Helt ok som lågpris bolag. Det har massor av destinationer här i Europa. Men de var väldigt strikta vad gällde baggage regler. Man får ha med sig ett stycke handbaggage. Minst handväska räknas som ytterligare baggage så den får man vackert klämma ner i sin kabinväska. Vill man checka in baggage kostar det naturligtvis per väska. Jag lyckade dock klara mig med bara handbaggage. Inte alltid det lättaste då vädret kan skifta en hel del i Sverige. I fredags hade vi regn och ca 15 grader medan vi lördag och söndag hade 25 grader och sol.

Borta bra men hemma bäst. Kul att komma iväg men så skönt att återvända hem och sova i sin egen säng. Känns både lyxigt och kul att faktiskt kunna följa med C ibland på hans tjänsteresor. Nu fick vi både chansen att umgås med goda vänner och få uppleva Köpenhamn som är en otroligt vacker stad.

Liten paus igen på bloggen förmodligen medan vi har våra besökare här. Återkommer igen på måndag. Så jag önskar er alla en trevlig helg redan idag.

7 comments:

Anne said...

Ah, så hettan har kommit i en första våg nu. Jag har dubbla känslor inför det där med avsaknaden av AC, framför allt på arbetsplatser, hotell osv så tycker jag nog de hör till om klimatet är sådant att man varje sommar har längre värmeperioder. Det blir rätt tufft jobba också om man påverkas av heta lokaler, måste ju påverka effektiviteten tänker jag.
Även om det inte är 35 grader så blir det lätt varmt inomhus, speciellt i städer tycker jag. Minns med skräck en blodprovsomgång på Danderyds sjukhus en sommardag. Det var inte superhett ute, inte alls, men varmt och inne på sjukhuset var det kvalmigt, dålig luft och hett - inte det bästa för en person som redan är svimfärdig. Det här var rätt länge sen, kanske saker och ting ändrats men då fick jag höra att det bara är kirurgen som har AC, i övrigt inte alls. Kanske jag blivit bortskämd men numera tycker jag det ska vara AC överallt, även om det bara behövs några veckor per år. Jag har nog svängt där rätt rejält, blivit ac-beroende.
Förkylning suger! Speciellt när man är på resande fot. Kul med mera besök igen, ha en riktigt fin helg!
Kram

Kattas Betraktelser said...

Trist att ni drabbats av en förkylning. Visst är det så att borta bra men hemma bäst. För egen del är nog mitt första hemma i Filippinerna. Roligt att dina föräldrar kommer på besök hos er. Jag förstår att du gjort ett passande program för er tid tillsammans. Ha de gott. Kram

eastcoastmom said...

Jag är en stor fan av AC... speciellt för att kunna sova bra.
Hoppas ni får trevliga dagar nu med besök!

Desiree said...

Anne, hållet helt med dig om att offentliga byggnader, hotel och arbetsplatser borde ha AC. Tycker synd om Calle som inte har AC på sitt kontor. Även om de har en fläkt så blir det ju väldigt varmt och kvalmigt. Jag tror man blir snabbare trött om man har väldigt varmt runt sig och jobbar mindre effektivt.
Ja som du också säger behöver det ju inte vara tokvarmt för att det ändå ska kännas jobbigt som du berättade om den där dagen på sjukhuset då du var där för att ge blod.
Det blir nog så att vi kommer att skaffa en liten enhet till sovrummet som sagt så att man får sova ordentligt på nätterna.
Kramar!

Katta, så kul att du får chansen att komma tillbaka till Filippinerna igen. Det är ju helt klart ditt andra hem här i världen. Skönt att komma bort en smula då de värsta renoveringarna pågår i nya huset. Kan tänka mig att det är svårt att bo mitt i allt detta men nog kommer det bli fint då det är klart.
Kram!

Eastcoastmom, tackar. Jag måste erkänna att jag vant mig och blivit bortskämd med AC efter att ha bott i USA. Fläktar hjälper men är inte alls lika effektiva som AC. Man sover helt klart bättre då det är svalare.
Kramar!

Anne-Marie said...

Här har vi inte heller direkt AC eftersom nätterna ofta blir riktigt svala. Men visst är det svårt att sova bra om det är varmt.
Jobbigt att flyga och resa om man är sjuk. Flyga kan vara riktigt jobbigt, framför allt för öronen.
Roligt med besök igen. Det är ju inte så långt nu för familj och vänner att komma och hälsa på.
Kram!!

Martina said...

Härligt att ni verkar haft det superbra hemma i Sverige!
Hoppas du kryar pa dig snart!
Kramar

Desiree said...

Anne-Marie, skönt att nätterna blir svala hos er för här blir det inte så svalt så att man klarar sig utan fläkt. Ja det är trevligt med besök av familjen.
Kram!

Martina, tack så mycket.
Kram!