Monday, November 17, 2014

Julbak med Swea Basel

Jag har haft en riktigt kul, mysig och annorlunda helg.Lördagen ägnade jag mig hela eftermiddagen åt julbak tillsammans med Swea Basel. Ute var det riktigt ruskväder med ihållande regn så det passade alldeles utmärkt att vara inne och ägna sig åt julgodis och bak. 


Vi var ett glatt gäng på 12 personer som träffades hemma hos J som bor i Frankrike. I hennes stora härliga kök delade vi sedan in oss i fyra mindre grupper som gjorde allt från Pepparkakor och Lussekatter till knäck,kola, fudge och chokladbräck. Riktigt kul hade vi allihop.



Jag fick i uppdrag att baka saffransbiscotti. Jag hade inte tidigare bakat biscotti men det var hur smidigt och enkelt som helst. Min biscotti kollega här som hjälper mig att hacka mandlarna till perfekt storlek. Det bakades, dracks glögg och vi lyssnade på julmusik hela eftermiddagen lång.

J´s underbara stora hus med riktigt stort kök. Hon hade dessutom en lägenhetsdel med ett litet kök så att vi hade tillgång till två kök vilket var perfekt. Eftersom den franska byn hon bor i bara ligger ett stenkast bort (ca 20 minuter med bil) så är det inte alls långt från Basel.


Här bakas det lussekatter så det står härligt till. En riktigt stooor stats. Allt vi bakade delade vi sedan upp bland oss tolv så att vi fick ta med oss hem en stor gott påse med diverse julgodis och bakverk. Perfekt att ha laddat upp till första advent.

Pepparkakor och chokladbräck.


Pepparkakeverstaden hade fullt upp minst sagt. Degen hade de bakat själva och tagit med. Det kändes som det blev oändligt många pepparkakor. Degen tog liksom aldrig slut.


 
Det finns ju inget som slår hemmagjorda pepparkakor. De är ju de som är de allra godaste.


Det dracks glögg och bubbel i väntan på att degen skulle jäsa färdigt och diverse annat stod i ugnen och gräddades. En riktigt mysig dag. Jag har aldrig bakat ihop med ett större gäng innan men älskade det. Man får chansen att få mycket gjort och få med sig lite av varje. Lussekatter hör ju till första advent men eftersom vi har en sådan liten frys så är jag tveksam till om jag skulle ställa mig att baka en helt egen sats hemma. Det här var den perfekta lösningen. Jag fick med mig ca 6 lussekatter hem, alldeles lagom för mig och C.



Rena rama tomteverkstaden kändes det som. Älskade att jobba ihop med ett glatt gäng och pyssla medans regnet smattrade utanför och de mest ljuvliga dofter spred sig om oss.

Taaataaa! Det färdiga resultatet!

Knäck.

Det blev som sagt många olika små påsar med godsaker vi fick med oss hem efter att ha jobbat och bakat ihop intensivt under fyra timmar. Men allt flöt på perfekt. Allt blev fixat i tid. En god plannering är A och O då det gäller att få ihop något sådant här i ett större gäng. Men jag tackar J för att vi fick vara hemma hos henne och för att hon fixat en utomordentligt bra plannering, fix och förbredelse av allt. 

Att göra något sådant här gör jag gärna igen för det var något som både var kul och väldigt trevligt.

14 comments:

Katta said...

Så trevligt ni ser ut att ha haft det och roligt.

Miss Marie said...

Men så mysigt! Härligt att träffas så! Och som du säger ställer man sig ju kanske inte o bakar allting själv, men tillsammans så är det ju perfekt!

Charlotta Ljungblad said...

Åh, vad mysigt det ser ut! Jag hade också tänkt julbaka någon dag, men väntar på storleverans av saffran från min svägerska som jobbar på Santa Maria :=) Kram!

Charlotta Ljungblad said...

Åh, vad mysigt det ser ut! Jag hade också tänkt julbaka någon dag, men väntar på storleverans av saffran från min svägerska som jobbar på Santa Maria :=) Kram!

Suzesan said...

Vad mysigt.Vad roligt att göra det tillsammans. Vilken härlig saffran och jag fnissade åt degen som nästan jäser över bunken. Jag har hittat en lyxig saffran SOM VAD DYR (ekologisk och jag unnade mig den) och som jag ska baka på längre fram...eller om jag gör någon soppa på den. Fisksoppa.

Saffransbiscotti så gott. Vill du kan du gärna dela med dig av receptet. Om du minns det ;)

Åhhh pepparkakor som du säger DE tar aldrig slut. Det värsta jag vet är att baka pepparkakor :)

Kram
/Susanne

Jane said...

Vad kul! Bakning blir ju så mycket roligare om man är ett gäng, speciellt när man bakar i samma syfte:)
Har varit lite dålig att kommentera den senaste tiden, och ännu sämre på att blogga men du ska veta att jag läser i alla fall. Ha en toppenvecka!
Kram!

Desiree said...

Katta, ja precis så blev det både trevligt och roligt. :-)

Marie, första gången jag testat att baka så här med andra men tyckte väldigt mycket om det. Man får lagom mycket och flera olika sorter av saker och ting. Passar mig perfekt.

Charlotta, underbart med stor leverans av saffran. Det är en sådan ljuvligt god julkrydda. God i risotto och soppor också.
Kram!

Susanne, fisk soppa med saffran är något jag älskar. Så gott. Jag delar mer än gärna med mig av receptet på saffransbiscottin. Hi hi ja så sant att pepparkake bak aldrig tar slut. En sats med deg räcker till måååånga pepparkakor och vi hade mer än en sats med deg.
Det var ett oändlighets jobb för dem som bakade och gräddade pepparkakorna.
Kram!

Jane, absolut, tackar. Antar att du har fullt upp med både jobb, barn och hem och allt annat som ska hinnas med. December är ju en sådan där extra hektisk månad. Pust! Känns därför skönt att ha fixat lite julbak så här redan innan första advent.
Kram!

Desiree said...

Saffransbiscotti
(Ingredienser till 50st)

Tid ca. 80 minuter

150 g mandlar
75 g rumsvarmt Smör
3 dl strösocker
3 st ägg
0.5g, 1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Hacka mandel grovt.

3. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar.

4. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar.

5. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre.

6. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten.

7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

8. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar.

9. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

eastcoastmom said...

Vilken jättebra grej att göra tillsammans!

Anne-Marie said...

Så trevligt ni haft det. Känner nästan alla goda dofter ända till Weed. :)
Perfekt att kunna baka tillsammans och få med sig hem en blandning av olika kakor och bullar. Lussekatterna ser ju väldigt goda ut.
Kram!

Suzesan said...

TACK Desiree för recptet nu ska jag baka dem och föräta mig :) GOTT!!

Tack tack tack

Kram
/Susanne


Desiree said...

Eastcoastmom, ja det tyckte jag med. Helt perfekt :-)

Desiree said...

Anne-Marie, tack. Jag har ännu inte provsmakat lussekatterna men tycker också att de ser goda ut och ser fram emot första advent.
Kram!

Susanne, det var hur enkelt som helst så jag är säker på att du kommer bli nöjd med resultatet.
Kram!

Annika said...

Trevligt, och gott! Lyckost dem som ska köpa allt det där.
Kram!