Tuesday, March 15, 2016

Inspiration, påläggs traditioner och nyfikenheten att lära sig mer om ostar

 Jag fick med mig två böcker hem från matmässan i Bern. Sallader på burk i olika kombinationer handlar den första boken om. Massor med inspirerande sallads recept. Perfekt som lunch på jobbet och perfekt inför sommaren. Jag älskar sallad och olika sallader som är lite mer matiga är enkelt, gott och lagom på många sätt. Man blir mätt men inte däst. Gott med kall mat en varm sommar dag också då man inte är sugen att stå vid en varm spis och laga varm mat.


Ostarnas värld är något jag vill lära mig mera om. Sedan vi flyttade hit till Schweiz som är ett av de stora ostländrna i Europa och i synnerhet som vi bor så nära Frankrike så har ostarnas värld öppnat sig på ett helt nytt sätt. Innan jag flyttade hit har jag inte funderat så mycket på hur ost tillverkas. Nu är jag nyfiken på att lära mig mer om hur ostar klassificieras, vilka huvudgrupper det finns och vilka huvudsätt i tillverkling och framställning det finns för några olika ostsorter. Det är en hel vetenskap som ligger bakom hur varje ostsort får just sina speciella karaktärer. Igen kände jag att nyfikenheten tog vid när jag såg den fantastiska Netflix serien om mat som heter ”Cooked”. Vi har lärt oss en hel del nytt om vin sedan vi flyttade hit och nu vill jag som sagt gärna lära mig lite mer om ost också. Det finns många helt ljuvliga ostbutiker i Frankrike som är en fröjd att handla i eller att göra besök på den lokala marknaden där det också finns massor med olika sorters ost att köpa. Så många olika sorter man inte vågar handla för att man inte alls känner till dem. Nu när vi var på matmässan i helgen köpte jag mig därför en bok om ostar. Att kunna sätta ihop en trevlig ostbricka som avslutning på en god måltid eller kunna plocka olika ostar ur ostvagnen då man är på Fransk resturang utan att nervöst känna ”hjälp, vad ska jag välja paniken” är mitt mål. 

På lite finare franska restauranger är det vanligt att man har en ostvagn som rullas fram till bordet då man väljer ost som dessert. Den är jag alltid nyfiken på. Vad har ni för ostfavoriter? Väljer ni gärna ost istället för söt efterrätt?

Min bloggvän Anne-Marie i CA tog upp ämnet om ost och marmelad som pålägg på mackan. Tydligen hade det blivit en livlig diskussion på en tråd för utlandssvenskar på ett forum på Facebook hurvida man skulle ha marmeladen under eller på osten? Dessa små ämnen som folk älskar att diskutera och strida om. Jag tror att just kombon ost och marmelad på smörgåsen känns ganska svenskt. Något som är vanligt bland oss svenskar men inte på andra håll. Har jag rätt eller fel? För min egen del så känner jag att marmeladen ofta hamnar ovanpå osten men jag ser fördelarna med att ha marmeladen under osten. Åsikter i frågan? 

Olika pålägg i olika länder och olika påläggskombinationer är också intressant. Typiskt Amerikanskt är ju Peanutbutter and Jelly. Men jordnötssmör och banan är också en väldigt vanlig Amerikansk kombo som jag tycker är supergod. Ett väldigt Schweiziskt bröd är Zopf som är ett bröd som bakas med jäst, mjölk, smör och mjöl. Ett typiskt pålägg på en skiva av Zopfbröd är kombon smör och honung. 

Pålägg på tub känns väldigt skandinaviskt med Kaviar, mjukost, makrill i tomatsås, messmör. Just dessa tub-pålägg måste man nog ha växt upp med för att gilla. Kan förstå att de flesta som är icke-svenskar rynkar på näsan åt kaviar. C älskar kaviar. Jag tycker bara det är gott tillsammans med hårdkokt skivat ägg och i små mängder. Messmör har jag aldrig lärt mig gilla. Leverpastej med gurka känns också som ytterligare ett typiskt svenskt pålägg. 

4 comments:

Annika said...

Sallad på burk har jag sett att Vic i FLA ofta har. Ser så gott ut, och smart!!
OCH vad härligt med alla ostar, MUMS!!
Blir sugen nu när jag läser hos dig.
Cooked är en underbar dokumentärserie. SÅ lärorik och så bra!
Fniss, det som AM skrev om kommer från em grupp på FB som heter Svenskar i USA. Komisk grupp på många sätt, och irriterande sådär som svenskar i utlandet grupper ofta kan bli.
Men just detta var så komiskt, tror det blev flera 100 kommentarer innan det var slut. Orkade inte kommentera själv (inte ofta jag gör det i stora fb-grupper fö). Men, jag älskar ost och marmelad, tycker det är galet gott.
Marmeladen ska vara på osten :-)
Annars är mina favoritpålägg iost, skinka och tomat.
Kaviar är hyfsat gott ibland, men inget jag saknar (Kalles alltså).
MEN på ägg tycke rjag också det är strålande gott! Leverpastej är också ngt jag kan leva utan.
Kramar från mig som är tillbaka på bloggen igen :-)

Anne said...

Matiga sallader är min absoluta favoritmat sommartid. ÄVen om vi har AC så är det inte skönt stå och kocka i köket, värma upp huset med ugn och spis. Det där med ost är fascinerande, jag har ärligt talat inte tänkt på det alls före du nu tar upp det, hur det är en hel vetenskap hur det framställs osv. Intressant. Du bor ju verkligen i världens bästa ostmecka, med det bästa av ost runt omkring dig. Haha, den där debatten på FB du nämner har jag helt missat (hehe, kanske lika bra) men håller med om det Annika säger att typiskt utlandssvennar på nåt sätt. Ost och marmelad tycker jag också är jättegott, den mixen. Och marmeladen ska vara under osten :)
Det där med att ha gurkskivor eller paprikaringar på mackan tycker jag också är nåt typiskt svenskt. Visst, subs och liknande fylls ju här med grönsaker och allt möjligt. Men just öppna smörgåsar med smör, ost och någon gurkskiva eller paprikaring på är en kombo som för mig i alla fall känns svensk. Varken Kalles eller leverpastej är grejer jag tycker om, men leverpastej med saltgurka gillar min M t.ex. Uäk...
En av mina absokuta favoriter och som det rätt ofta blir på lördag eller fredagkvällar som middag är en plocktallrik bestående av olika ostar, marmelader och syltar, olika salami, gott bröd, salta kex oliver, nån frukt. Aaaahhhh, så gott alltså. Helgfeeling, att äta en plocktallrik med ost, kex och syltar framför en film är typiskt för oss en helgkväll.
Det går ju inte att jämföra med hur det är hos dig, men utbudet på god ost, alltså typ mer dessertost eller vad ska jag kalla det då jag menar oolika brie, mögelostar osv osv tycker jag växt mycket här sedan vi kom 06. Det har blivit mer sofistikerat eller vad jag ska säga. Även lokala ostmejerier (eller vad heter det?) som faktiskt gör riktigt god och högkvalitativ ost. Märket Stonewall har en garlic roasted onion marmalade som är så förbaskat god till brie. Aaaahhh, nu blir jag hungrig.
Skulle vara himla kul botanisera i en sån där mysig genuin fransk ostbutik du nämner. Men oj vad överväldigande och svårt, hur sjutton veta vad som är vad. Smart med en ostbok, du kommer nog lära dig mycket.
Kram!

Eleonor i Nashville said...

Jag har sett det dar med sallader pa burk pa Pinterest och det ar ju verkligen smart. For att salladen inte ska bli mjuk sa lagger man dressingen forst och sen resten uppepa. Sa himla smart i "matlada".

Jag har lart mig gilla PB and jelly. Inte sadar att jag vill ha det men jag tycker inte det ar lika ackligt som nar jag forst kom hit.

Och tub-palagg ar verkligen svenskt. Jason tycker alltid att det ar sa faschinerande att i affarerna hanger palaggen pa typ en hel vagg. Det finns saaaaaa mycket.

Leverpastej med gurka ar sa gott. Men en annan favorit hos mig ar leverpastej med rod paprika. SAAAAAAA GOTT!!!!!!!!!!!

Kram

Anne-Marie said...

Haha, du hakar på FB-inlägget och mitt blogginlägg. :) Tack för omnämnande och länk.
Töntigt egentligen att ett inlägg om hur ost och marmelad äts kan generera flera hundra kommentarer.
Som jag skrev hos mig har jag inte ätit just ost och marmelad men ost och kaviar. Kaviar är gott ihop även med ägg.
Och både du och jag gillar ju jordnötssmör och banan. :)
Jag reagerade inför alla tuber när jag var i Sverige i höstas. Fattar inte att nästan allt är på tub.
Roligt att kunna lära sig mer om ost. Tycker mycket om de svenska ostarna. De schweiziska är alldeles för dyra här hos mig.
Kramar!