Tuesday, May 14, 2013

Färggrannt och Grönt

 
Stannade till på den lokala marknaden som de har på Stortorget i Basel dagligen under förmiddag och tidig eftermiddag. Trevligt att göra ett stop här och strosa runt ibland. Här säljer de lite allt möjligt från ost, frukt och grönt till blommor och bröd. Allt ser väldigt fint och fräscht ut. Mycket trivsamt att köpa frukt och grönt på det här sättet. 

Syrenérna är alldeles ljuvliga just nu och blommar vackert runt om i Basels parker och trädgårdar. Dessa ljuva dofter som sprids i luften. Älskar både de ljusa och de mörkt purpurfärgade syrenérna. Här på torget kan man köpa fina buketter av både syreén och andra härliga sommar buketter.

Kryddor av alla sorter säljes också. Jag har precis fixat min egen lilla täppa på altanen med en kryddhörna där jag har timjan, basilika, rosmarin och lavendel.
Underbart att bara kunna kliva ut och skörda då man behöver lite till en sallad, sås eller bara att strö över någon rätt.


Är inte dessa tomater underbart vackra. Jag tycker de är sååå fina! De smakar mycket mer och godare än vanliga tomater också tycker jag. Även kronärtskockorna ser jättefina ut. Tycker man hittar en hel del på en sådan här marknad som man kanske inte hittar i sin vanliga mataffär. Brukar ni handla på marknad då ni får chansen?

Sparris är stort här och sparris säsongen är inne på sin höjdpunkt just nu. Finns både vit och grön sparris i mängder att köpa. Jag köpte vit sparris häromdagen för att det var väldigt länge sedan jag åt sådan. Jag insåg att jag faktiskt aldrig köpt färsk vit sparris på det här sättet och lagat till själv. Det blev gott men jag måste erkänna att den gröna sparrisen trots allt är min favorit. Den vita tycker jag blir lite väl sladdrig i jämförelse med den gröna. Gillar krispigheten som den gröna sparrisen har. Bäst gillar jag att laga till den gröna sparrisen på antigen grillpanna eller att lägga den på grillen antigen som den är eller i ett folieknyte.


Har hittat torr god cider som är väldigt god och läskande. Vill ha cider med rena äppeltoner som inte är för söt. Tycker att mycket cider i som säljs i Sverige är på tok för söt och alldeles för mycket läskprägel över den cidern. Nu försöker jag hitta goda cider sorter här.


 En stor favorit på grillen just nu hemma hos oss är grillade majskolvar. Mmmm så gott. Lite salt och lite lime är min favorit att ha på eller att bara äta dem precis som de är naturelle från grillen.

Har njutit hela långhelgen av mina fina tulpaner som jag köpte på självplock på det fantastiskt vackra tulpanfältet i torsdags. 



Något annat som jag hittade häromdagen som jag absolut inte kunde motstå var dessa Liljekonvaljer. Såg dem inte först utan kände doften i luften. Parkerade cykeln bums och plockade sedan denna ljuva bukett. Så länge sedan jag plockade Liljekonvaljer själv. Nu står de på vardagsrumsbordet och sprider sin ljuva doft i rummet. 

Idag lyser solen och jag ska snart ge mig iväg till min tyskalektion och kommer då bland annat cykla förbi torget igen och marknaden som alltid är trevlig att kolla in.

12 comments:

Charlie sa ... said...

Ljuvligt!

Och ja, jag handlar alltid på marknader så snart jag får en chans. Farmgirl you know ;)

Vi har lite kryddor och örter hemma och tycker också det är så gott att ha. Majs älskar jag - ska testa med lime!

Ha en härlig dag min vän!

Kram

Ps. är i Stockholm i slutet av juni

Annika said...

Ja LJUVLIGT säger jag också.
Vilket fint inlägg.
Blir så glad att du trivs så bra nere i Basel.
Alla dina inlägg bara andas trivsel.
Underbara liljekonvaljer. Vilken underbar blomma det är.
Jag vill också odla lite kryddor och örter iår.
Kramar!!!

eastcoastmom said...

Gillar också marknader! Men här har jag inte letat efter nån, måste jag erkänna...

Desiree said...

Lotta, jodå nog har jag insett att du är en riktig Farm girl efter ditt senaste inlägg. Jag älskar också sådant. Känns som om sådant man handlar på marknad både smakar bättre och blir roligare att laga mat med. Visst är det perfekt att ha lite färska örter hemma att skörda närhelst man behöver.
Kram!

Annika, åh tack så mycket. Ja det stämmer att vi trivs utmärkt vilket är jättekul för oss båda. Jag hoppas att det håller i sig i längden men so far so god. Liljekonvaljer har länge länge varit en absolut favorit för mig. Minns när jag var barn och plockade dem och hade i vas i mitt flickrum. Väntade förväntansfullt på att de skulle blomma och åkte sedan och plockade. Minns dem också från skolavslutningar. Jag hade dem också i min brudbukett så det är en blomma och doft som betyder mycket för mig.
Kramar!

Eastcoastmom, ja visst är det härligt med marknader av olika slag :-)
Kram!

Jane said...

Älskar den färska sparrisen som man kan köpa här, den är så otroligt tjock och fin. Den gröna är ju lite enklare eftersom man slipper skala och den kokar snabbare, men det är härligt att äta ute vid den här tiden av året, alla restauranger har sparrismenyer.
Kram!

Anne said...

Vilken jättefin marknad och den är alltså dagligen. Det är ju super. Dit ska du helt klart gå ofta. Får lite farmer´s market vibbar över den (men de är ju vanligtvis bara en gång veckan eller lö-sö).
Håller med, jag tycker också att marknader i den här stilen säljer annat än det man hittar i affärerna.

Jag är stor fan av allt som har med marknader att göra. Går varje söndag till vår närmaste Farmers market. Den är dock ganska liten men vet det finns en jättestor på lördagar som jag ska spana in å det snaraste. Sen prenumerar vi även detta år på en sk CSA (Community supported agriculture). Det här året delar vi på en box, vilket passar lite bättre faktiskt. Det är så roligt med marknader (och CSA) för som du skrev om de där tomaterna som är på din bild så smakar det sååå mycket mer. Förra veckan fick vi dill i CSA boxen och jösses vad mycket mer den smakade än den där i affären.


Vit sparris har jag faktiskt aldrig heller gjort. Kul ändå att du provade. Sladdrig sparris kan bli lite äckligt t.om. Sådär krispig och härlig (som den gröna) ska den vara. Mmmm....

Kram!

Suzesan said...

Njutbart.Allt. Åh majs som är så GOTT.

Vill ha smör på när de är varma. Lime var en bra idé och salt såklart.


Håller med om det med det då skrev om den svenska cidern.

Jag handlar GÄRNA på marknader. Men här finns ju inte såna underbara som utomlands.

I Tyskland en gång när vi var där på "representation" och kurs och vi skulle dit för att skriva ett affärsavtal så var vi en restaurang som hade en hel vit sparrismeny. Tio olika rätter med sparris. Jag äter inte det ofta men gillar det nog. Utom som soppa. Det är inte gott.
Men grön sparris är fin.
Kram
/Susanne

Suzesan said...

*på*fattas...*På en restaurang*(för att äta middag på kvällen)

På marknader är det bra för man får ofta det där lilla extra från lokala odlare och tomaterna på bilden ser så GODA ut och jag älskar kronärtskocka. Helst mest -HJÄRTAT-.


Kram
/Susanne

Anne-Marie said...

Marknader är absolut bättre än det som säljs i de allra flesta affärer. Den du har i Basel ser ju helt fantastisk ut med allt som erbjuds.
De där tomaterna var något alldeles speciellt. I affärerna verkar de aldrig vara mogna.
Liljekonvaljer är så fina och doftar gott.
Har nog aldrig provat vit sparris och har heller aldrig sett den i affärerna där jag bor.
Jag hade ingen aning om att Basel hade allt staden har innan du flyttade dit. :)
Jag har lagt in en länk i mitt svar på din kommentar betr. canola oil.
Kram!

Anonymous said...

Så mycket ögongodis!! Och jag blir hungrig :-) Har inte hittat vi sparris här, tycker det blir så god soppa på dom. Kram!

Desiree said...

Jane, ja den vita sparrisen man hittar här är helt otroligt fin. Den tar lite längre tid att tillaga som du säger. Jag gillar smaken på båda bara att den vita är lite sladdrigare. Underbart med alla resturanger som serverar sparris på menyn. Är ni tillbaka i Köln nu? Hur känns allt? Jag antar att det blev lite stressigt med flytten och flyttbesked som ni fick.
Kram!

Anne, ja precis lite Farmers market över denna. Jo den är dagligen. Det är alltid kul att kolla lite vad de har. De ska finnas en större som är på lördagar på Tysklandssidan som vi ska gå på här så fort vi får chansen. Kul att ni kör vidare med frukt och grönt lådorna. Det verkade vara sådan otroligt fin kvalité på dem. Smart att kunna dela låda också.
Kram!

Susanne, ja du har så rätt i när du säger att man handlar med hjärtat då man är på marknad och handlar. Kul att ni fick gå på en riktig sparris resturang när ni var i tyskland. Tio rätter med sparris! inte illa. Kul att prova på!
Kramar!

Anne-Marie, tack så mycket. Det är detta som är fantastiskt med bloggens värld att man lär och upptäcker så mycket genom att läsa varandras bloggar om olika ställen och länder. Jag hade aldrig funderat så mycket på Basel och Schweiz innan vi flyttade hit faktiskt och jag har upptäckt så himla mycket. Marknader är underbart. Ska kolla din länk om Canola oil.
Kramar!

Christina, tack. Det var en god idé att göra soppa på den vita sparrisen. Det kan jag tänka mig blir bra.
Kram!

Jane said...

Jo vi är nu tillbaka i Köln, och det suger rejält. Var tog mitt fina Köln vägen? Känna som vi bor i en askkopp. Fortfarande jättestressigt, möblerna är försenade MEN vi har äntligen hittat ett hus att hyra. Jaa du, vi fick verkligen känna på baksidan av att jobba för ett amerikanskt företag. Noll rättigheter. Över en natt så hade vi ingen sjukförsäkring. Det gäller att inte välja fel när företaget ställer ett ultimatum. Som tur var var G. fortfarande anställd i Tyskland, annars hade vi fått sparken som resten.