Friday, April 11, 2014

Att turista lite i sin egen stad

Idag har jag fått lära mig massor av nya och spännande saker om min nya hemstad. Jag deltog en guidad visning med arkitektur som fokus. Amerikanska föreningen hade anordnat detta event och hyrt in en jätteduktig kvinna som hade massor med intressant att visa och berätta om. Hon var dessutom duktig på engelska även om det inte var hennes modersmål så det var ett extra plus i kanten. 

Det där med att turista lite mer i sin egen hemstad ska man absolut se till att göra. Här kommer lite bilder så får ni också en fin glimt av min nya hemstad.


Domkyrkan i Basel som heter Munster. Det fanns många biskopar i Basel och de hade mycket makt. Basels stadssymbol är själva klykan på en biskopskäpp. Domkyrkan är väldigt vacker och praktfull. Ett vackert landmärke som kännertecknar stan då den är belägen uppe på en kulle.


 En underbar dag med solsken och 19 grader och en fantastiskt duktig guide gjorde denna guidade visning på 2.5 timmar till en dag med lite extra guldkant.


 Finns massor med vackra fontäner i Basel. Vattenkvalitén kontrolleras noga så det är helt säkert att stanna och dricka lite eller fylla på sin medhavda vattenflaska då man är ute och går och blir törstig. Bra för miljön då folk köper mindre vatten på flaska och också bra för den enskildes plånbok dessutom är de ju väldigt dekorativa.


Det är helt otroligt hur man finner nya platser bakom något litet hörn som man passerat tusengånger men ändå just inte vikt av på den bakgatan eller gått runt just det hörnet. Så här ser kulturmuseet ut i Basel. Snacka om häftig arkitektur med dessa hängande trädgårdar och det coola taket. Jag blir helt häpen över hur mycket som jag har kvar att upptäcka. Inser att jag bara borde ta mig tid att strosa runt mer.


Basel har många många vackra medeltida byggnader. Gammla stan är full av charm med sina kullerstensgator och gammla byggnader. Älskar Basel också för att det knappt finns några höghus. Det är gammla hus i låg höjd som gäller.

Basel är också känt som kulturhuvudstaden i Schweiz med över 30 museer för en relativt liten stad. En internationel stad med en härlig kulturmix då det ligger precis på gränsen där schweiz möter både frankrike och tyskland. Basel har också schweiz allra äldsta universitet.

 Basilisken som är en mytiskfigur som är lite av en korsning mellan tupp och drake. Han pryder denna fontän och håller också i Basels stadsvapen som är biskopsklykan.

Rådhuset med sin röda läckra färg, belägen mitt emot den stora marknadsplatsen mitt i stan.


Marktplatz där det dagligen varje förmiddag hålls en levande marknade med frukt, grönt, blommor och ostar.


 Rådhuset och dess vackra innergård. 

Idag ska jag gå på takfest. Lovar att berätta mer om denna tyska tradition. 

Sedan ska jag också få äkta hembakad italiensk pizza till middag. C´s italienska kollega har bjudit oss på middag ikväll. 

Jag ska njuta vidare av detta superhärliga väder. Fredag med sol och 19 grader!

Jag ska njuta av att det är helg. Vad ska ni hitta på i helgen?

8 comments:

Annika said...

Det är SÅ roligt att gå på guidade turer i sin egen stad. Snacka om att man lär sig.
Roligt att se dessa bilder och allt det vackra som du har omkring dig i din nya stad.
SÅ smart med vattnet som man kan fylla på. Gillar det tänket.
Takfest låter kul.
Ja, jag åker ju till South Carolina, ska bli lite kul.
Kram!

Martina said...

Om man bara tar sig tiden och öppnar ögonen sa finns det ju oftast en massa vackert och spännande i sin egna stad!
Kramar

Madeleine said...

Jättefin stad och anor! Kul att turista lite på hemmafronten, inga fel alls och man upptäcker mycket fina platser. Vi har massor kvar att se här i Ft Worth och det ska bli kul att få se.
Ha en fin helg!

eastcoastmom said...

Bra att turista hemma, med guide!

Desiree said...

Annika, ja det är faktiskt väldigt underskattat och något man helt klart borde göra mer och oftare. Ha det toppen vid beachen.
Kram!

Martina, absolut! Lärde mig massor av nytt och spännande. Mycket som jag bara gått förbi tusen gånger utan att reflektera över det.
Kramar !

Madeleine, jag inser att jag har hur mycket som helst kvar att se och upptäcka även om Basel inte är så stor stad. Det är roligt att veta mer om sin stad speciellt då man får besök. Då vill man kunna visa upp mer och berätta mer så detta var ett bra sätt att lära sig lite mer om sin egna stad.
Trevlig helg.

Eastcoastmom, såååå bra. Så glad att jag gjorde detta.
Kram och trevlig helg.

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Hjälp, vilken bra idé med att kunna dricka ur alla fontäner! Tänk om det var så bra här med! Hoppas att ni har en grym takfest, ser fram emot att höra om det där :=) KRAM!

Desiree said...

Charlotta, ja super :-)
Alla får tillgång till gott dricksvatten då de är törstiga, folk slipper köpa dyrt förpackat vatten i onödan och man slipper onödigt skräp.
Kram

Kattas Betraktelser said...

Härligt med aktiviteten att ordna guidningar i städer, speciellt där du bor. Jag läser mer och mer om Basel och är säkert på att den är nästa stora weekendort i Europa att resa till. Den har så mycket att erbjuda. Härligt med alla fontänerna. Verkligen vackra bilder..Supervackra...