Friday, April 4, 2014

Förpackningar

 Det där med hur saker och ting förpackas och hur förpackningar ser ut i olika länder är ganska intressant. I sverige har vi det mesta på tetrapack i 1L förpackningar eller 1.5L. I sverige tycker jag de bästa förpackningarna är de tetraförpackningar med skruvkork som är lätta och smidiga att försluta och också transportera och ta med sig utan risk för spill.

I tyskland ser yoghurtförpackningarna ut som ovan. Det är runda små plasthinkar på 1L. Nackdelen är ju att att de tar plats och inte går att vika ihop när de är slut.

Även om jag tror man äter mycket yoghurt här i schweiz så är dessa förpackningar på 750g de STORA förpackningarna här. Förpackningar på en liter finns inte. Dessa förpackningar gillar jag inte speciellt mycket. Det är en ganska sladdrig plastförpackning. Mycket av innehållet fastnar på insidan av locket. När man försöker skrapa ner det blir det alltid kladd hur man än gör. Även om det går att sätta på locket igen så sitter det inte alls tätt.

De vanligare yoghurtförpackningarna ser ut så här och är på 500g. De finns både i tyskland och i schweiz. Men hallå, 500g är ju alldeles för lite! Då får man ju köpa yoghurt jämt. 500g räcker till en och en halv frukost för mig. 

Sedan ville jag visa upp keson mest för namnet skull. Huttekäse är en direkt översättning från engelskans cottage cheese. Frågan är dock vad som kom först, hönan eller ägget? Huttekäse eller cottage cheese. Var uppstod namnet först?

Trevlig fredag på er allihop. Idag ska jag hjälpa till som voluntär på en English book sale på ett av stans bibliotek. Begagnade böcker på engelska har samlats in och säljes. Jag tror det kan bli riktigt kul att kolla in vad som finns här. Kanske kommer jag hem med en hel del fynd själv :-)

Idag mulet men relativt skönt med ca 18-19 grader. Have a good one!

16 comments:

Anna, Fair and True said...

I Belgien är det liknande förpackningar som i Schweiz. Jag köper dock min yoghurt i en glasburk, delvis för det nästan är den enda ekologiska som jag hittat. Känns bra med att man kan källsortera och återvinna den men det är svårt att få ut allt. Den är också bara 500 ml men jag fördelar den på tre frukostar eftersom jag äter smörgås också. Generellt här i Belgien är det för mycket förpackningar, t ex kommer mycket i dubbla förpackningar och tandkräm säljs fortfarande i förpackning t ex.

Miss Marie said...

Visst är det kul att jämföra förpackningar! Håller med om att de flesta förpackningar i Tyskland inte är speciellt bra, mkt konstiga lösningar... Precis som Anna ovan så köpte jag också min yoghurt i glasburk. Fortfarande bara 500g men då kunde jag åtminstone återvinna dom. Tror också att de flesta ekologiska grejer finns i glasburkar, inte så mycket plast där.

Martina said...

Kul inlägg! Jag brukar ocksa lägga märke till skillnaden pa förpackningar i olika länder.
Här i Frankrike är all yoghurt förpackad i sma portionsförpackningar. Inte det mest ekonomiska direkt...
Kramar

Annika said...

Ja du vet ju hur det är här, yoghurt i portionsförpackning för det allra mesta. Jag har vant mig bra med det. Mjölken tetra med skruvkork.
Stugost borde alltså keso heta hemma :-)
Ha en fin helg.
Kramar!

eastcoastmom said...

Kul observation! Här är mycket yoghurt i portionsförpackningar, men det finns också i större förpackningar, vilket vi gillar.

Anne said...

Jag minns inte om boomen med grekisk yoghurt slagit igenom då ni bodde i Alabama men under de senaste åren tycker jag det exploderat med massor av märken och sorter för grekisk yoghurt och de kommer nästan alltid i stora plastburkar på 900g. Förutom grekisk yoghurt så tycker jag också det finns mycket (mest t.om?) av dessa 900g byttor med yoghurt, "plain" eller med vanilj eller ja... Jag vet inte om det är ett västkustsfenomen och om man äter mer yoghurt här men de stora förpackningarna a´la 900g (32oz) tycker jag är mycket vanliga.
Kefir finns mycket också men det är ju mer rinnande och det säljs i plastflaska med kork.
Jag måste säga att just yoghurtsortimentet här känns väldigt bra just nu, saknar inte det svenska (förutom creme fraiche).

Anne said...

Förresten, en sak till. Det där som AFT nämner om dubbla förpackningar. Det tycker jag fortfarande är det dominerande här också. Så onödigt.

Anne-Marie said...

Förpackningar är rätt intressanta faktiskt. Och jag instämmer med Anne - varför har man dubbla förpackningar. Så onödigt.
Många av våra mejeriprodukter är förpackade i runda förpackningar.
Jag brukar äta Nancy's yogurt och den finns i ca 900 liters förpackning. Det brukar räcka till ca 3 frukostar (kanske 4) för mig.
Som tur är har vi nästan "normalsvenska" förpackningar på mycket av mjölk och yogurt hos oss. Måste erkänna att jag numera har litet svårt för den rinnande svenska yogurten. Gillar den mer "fasta" konsistensen här i USA.
Kram!!

Desiree said...

Anna, ja just det glasburkarna glömde jag. De är väldigt vanliga i tyskland men inte direkt vanliga här i schweiz. Nu har de faktiskt precis börjat med källsortering för diverse plastförpackningar och inte bara PET-flaskor så det är toppen.
Kram!

Marie, jag har hittills slängt plastbrukarna i soporna och inte gillat de eftersom de är väldigt skrymmande och tar mycket plats. Men nu ska jag börja spara dem separat då de precis börjat med källsortering för även dessa platförpackningar vilket är toppen.
Kram!

Martina, det känner jag igen från då vi åker över till frankrike och handlar. Då är det små enportionsförpackningar som gäller i största mån.
Kram!

Desiree said...

Annika, tetra med skruvkork för mjölk menar du alltså i sverige och i finnland? I USA tycker jag att både gallon och halvgallon mjölkförpackningarna var bra. Sedan fanns ju också plastflaskor på en liter för mjölk. Jag minns faktiskt att jag också hittade yoghurtburkar som var i större format än endast enportionsförpackningar. Min favvo yoghurt i USA är Fagé Total, så krämig och god.
Kram

Eastcoastmom, ja det fanns också större förpackningar på yoghurt i USA än bara enportionsförpacknignar minns jag.
Kram!

Anne-Marie, ja mycket runda förpackningar i plast för yoghurt i USA. 900g är bra storlek. Det räcker lite längre. Burkade också köpa sådana plastburkar i USA med yoghurt även om det var annat märke.
Kram!

Anne, ja den boomen hade slagit igenom då vi bodde i USA. Massor med god grekisk yoghurt som motsvarar lite av kesellan som finns här. Kesella i olika länder kan verkligen skilja sig åt i konstistens. Skiljer sig också åt en hel del från märke till märke. Minns att det fanns mycket god yoghurt i USA som jag gillade och som jag också köpte nu då vi var i USA i Florida. Fagé total naturell är min stor favorit. Men även Dannon och flera andra märken hade bra storlekar på 900g i runda plastburkar. Brukade alltid köpa plain för det mesta.
Det där med dubbla förpackningar gillar jag inte heller. Känns onödigt.
Kramis!

Annika said...

Nej, här! Den ekologiska mjölken säljs alltid i tetra med skruvkork.
OCh sen har ju Anne SÅÅÅ rätt i det hon skriver om stora förpackningar med grekisk yoghurt. Köper det knappt aldrig själv, men det finns verkligen att får tag på, liksom Kefir och en hel del annat. Creme Fraiche också på flera ställen.
Är inte så galen i mjölkprodukter så jg kollar inte.
Köper sällan och aldrig mjölk i stora gallonförpackingar.

Suzesan said...

Bra tänk. Jag tycker om dem med skruvkork men tycker de är hopplösa när det gäller fil och sånt. Men för mjölk är de bra, men sen när man ska källsortera dem så ger plastkorken mig ett dilemma. Egentligen ska den ju bort men det STRUNTAR jag i . Här gillar jag 1½ liters förpackningar.

Vad skoj med Få vara med på bibblan och hoppas det blev bra. Är det inte lite att bli med i ett lokalt event och lära känna dem som bor där bättre.
Ha en trevlig helg Desiree.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Annika, åh vad bra att de säljer tetra med skruvkork. Det hade jag älskat! Så praktiskt. Jag brukade som sagt köpa den greiska yoghurten i USA. Creme fraiche var svårt att hitta i AL. Fann man det någon gång på Whole Foods så var det alltid den fetaste varianten. Här gillar jag att man kan hitta matlagningsvarianten på 15%. Mjölk köpte vi i USA i halvgallon då C tog mjölk till sina flingor varje morgon.
Kram igen!

Susanne, jag måste också erkänna att jag också många gånger struntat i att skruva bort korken och sortera den separat. Det var kul på bibblan igår. Det såldes mååånga böcker. Otroligt billiga. En bok ca 15 kr. Hittade två fynd själv.
Kram och trevlig helg.

Liz said...

Kul med forpackningar!! Vi ar ju en ganska stor familj pa 5 personer, sa har har vi stora forpackningar! Handlar oftast 3-4 gallon mjolk i veckan, 2-3 stora SunnyD/vecka, da det ar den enda apelsinjuicen som barnen gillar utan pulp, 2 vanilj youghurt och 2 jordgubbsyoghurt i stora 900 gram/container. Yoplait gillar vi. Men aven Dannon. Har tyvarr vant mig vid den sotare smaken och har lite svart for den lite "surare" grekiska yoghurten som vi ibland provat. Skulle jag kopa youghurt i smaforpackning skulle jag bli galen och dom skulle forsvinna i kylen, plus att dom fa ganger jag gor det, sa ar det alltid nagra folielock som gatt sonder och det ar youghurt i halva kassen och kladd overallt.:) Enda plus ar val att det ofta finns massor av spannande smaker att valja bland!

Annan stor forpackning som min mamma framforallt reagerade pa nar hon var har var vart smor! Haha, jag har en smorforpackning i en stor rund plastburk med 45oz eller 1.27kg. Fast, det anvander vi ocksa till matlagning kanske ska tillaggas.

Dock sorterar vi all plast, all plat, all glas, all kartong..Det vi kan atervinna, kor min man till CA dar man faktiskt far nagra dollar for sackarna med tillplattade burkar, plastflaskor etc. Allt som inte dom tar, kommer i atervinningstunnan.

Kul inlagg, och kul att se igenkannande marken igen! Landliebe...mums!

Kram och ha en fin helg!

Lotta said...

Förpackningar väcker minnen och känslor! När jag var hos farmor i Wien minns jag hur jag studerade förpackningarna och noterade att de var annorlunda, på alla möjliga olika sätt. Du beskriver det så bra här!

Tänkte på dig imorse när jag åkte hem efter mitt morgonpass - fortfarande grått och ljusgrönt. Hos er har det exploderat av vår och färger. Längtar dig.

Ha en skön helg!

KRAM

Desiree said...

Liz, det är kul och intressant att disskutera förpackingar. Vi brukade handla en del på Costco i USA. Där finner man ju de riktigt stora förpackningarna. Det är dock supersmart att handla mycket där mycket om man är en barnfamilj. Men även vi som bara var två fann en hel del där som var bra. I USA hade man dessutom frysplats på ett helt annat sätt än här i schweiz så att man kunde köpa på sig och frysa in.

Bra med alla källsortering ni har. Det var inte alls lika bra ställt med sådant i Alabama. Här i schweiz sorteras det naturligtvis mycket och noggrannt. Det finns kompost för matavfall, det sorteras papper, glas i olika färg, plast, batterier, glödlampor, elektronik, metal, trädgårdsavfall med mera.
Kramar!

Lotta, spännande med alla dessa olika förpackningar som finns. Naturligtvis har man sina favoriter. Snart ska du se att det fullkommligt kommer att explodera hos er också. Här är rena försommaren. Det är svårt att tro att det faktiskt bara är början på april.
Kram och sköt om dig.