Tuesday, April 8, 2014

Bestig valfritt berg

Bestig valfritt berg är precis vad schweizarna ägnar sig helst åt en solig och fin söndag som denna. Vädret var hur skönt och vackert som helst (20 grader och strålande solsken) så vi bestämde oss för att göra en traditionell söndags hike på äkta schweizar mannér. 

På vägen upp passerade vi några helt makalöst vackra ängar där dessa äppelträd stod i full blom i vacker vit skrud. Får mig att tänka på Skorpan och Jonatan i Nangialia. Kan tänka mig att det såg ut precis så här i körsbärsdalen då Jonatan och Skorpan möts. Nangialia!

Vi hade till och med lånat med hund på vår hike. Pricken över i:et att gå med hund på hike och bestiga ett berg när det gäller att göra det hela på äkta schweiziskt sätt. Vår fyrfota vän Chipotle fick följa med idag då hans husse var nyopererad i knät och hans matte är höggravid. 

Det blev minst sagt en rejäl uppvärmning med en gång. Svetten lackade då det var ca 20 grader ute och vi fick går rakt uppför 550 höjd meter. En ganska tuff start men sååå värt det hela. Hade ingen aning om hur 500 höjd meter skulle kännas/hur jobbigt det skulle vara men det fick jag snabbt erfara, pust!

Fantastisk utsikt då vi kom upp till toppen övern dalen nedan.

Detta är ramslök eller bärlauch som den heter här. Den växer lite överallt. Det är bara att plocka om man önskar. Lätt att identifera då det bara är att plocka ett blad och dofta på det. Det doftar vitlök om man river itu bladet. Så här växer den alltså. Mycket vackert som blommar just nu, smörblommor, vitsippor, blåsipoor och andra fina ängsblommor.

Detta är också typiskt schweiskt. Det finns sådana här små picknick platser lite överallt då man befinner sig ute i skog och mark. Folk tar med lite mackor eller till och med lite korv att grilla då det ofta finns någon form av eldstad på sådana här rastplatser.


En helt underbar dag och en helt underbar hike. Så attans skönt! Sol, massor med frisk luft och en rejäl promenad på 2.5 timmar. Var så där riktigt skönt trött då vi kom hem.


Man behöver inte åka långt utanför Basel för att känna att man kommer ut på landet bland åkrar och ängar som dessa. 

Så grannt just nu om våren med den där intensiva vårgröna nyansen som pryder träden just nu. Älskar den.Detta land är makalöst vackert vart man än tar vägen. Det är så enkelt att ta sig ut så här. Finns massor med vandringsleder att välja på. De är väl utmärkta och ett underbart sätt att upptäcka och njuta av naturen.

12 comments:

Miss Marie said...

Herrejösses vad vackert! Tänk att du bor där! :)

Annika said...

SÅÅÅ vackert!!
SÅ fint! OCh den skira grönskan och alla äppelblommor. Mmmm…
Förstår att det var en jobbig vandring, men ack och o vad den gav utdelning!!
Kram!

eastcoastmom said...

Fantastiskt vackert, men säkert jobbigt... jag måste köpa vandringskängor! Några lätta rackare.

Desiree said...

Marie, ja det är häftigt att ha tillgång till sådan här vacker natur alldeles runt hörnet. :-)
Helt underbart.
Kramar!

Annika, det är otroligt grannt just nu. Precis ALLT blommar. Nu är helt klart bästa och vackraste årstiden. Naturen överöser en med färgprakt.
Det var otroligt skönt att komma ut så här. Sov riktigt gott efter denna härliga långpromenad på kvällen sedan.
Kramis!

Eastcoastmom, ja det kan jag varmt rekomendera. Köpte ett par förra året som jag är väldigt nöjd med. Sköna och relativt nätta. Ett par Merill har jag för mig.
Kram!

Suzesan said...

Så vackert så jag får "dåndimpen" och såna barndomsminnen som kommer fram. Med blommor och ängar. MEN ni bor i ett paradis. Håller med om det med Nangialia och Körsbärsdalen.

Kram
/Susanne

Anne said...

Instämmer, så fantastiskt vackert. Bäst av allt är tillgängligheten, att det inte blir till projekt att göra saker likt denna utan att det är nära och lättillgängligt.
Vad fint det finns de typiska svenska vårblommorna, som vitsippor med mera. Det kan jag sakna här i USA, den sortens blommor/vårtecken.
kram!

Martina said...

Ja det finns ju nagra berg att välja pa i Schweiz!! Och visst far man lust att vandra i dom där vackra omgivningarna. Dessutom är det ju superbra träning för det kan verkligen vara jobbigare än vad man tror att vandra.
Kramar

Desiree said...

Susanne, åh tack blir alldeles varm i hjärtat av era fina kommentarer. Jag njuter i fulla drag av denna vackra natur.
Kram!

Anne, ja det slog mig också då vi var ute och gick. Något som jag inser gör att vi trivs så bra här är ju att allt detta är så tillgängligt. Man kan ta för sig och njuta av sådant här spontant. I Alabama fanns det inte lika mycket att välja på, man var alltid tvungen att ta bilen och åka iväg till någon state park om man ville ut och gå i naturen. Dessutom var klimatet för varmt stora delar av året och för fuktigt för att man skulle orka eller kunna njuta av en sådan här hike. Vi trivs så bra här just för att det finns så mycket ute aktiviter man kan gör och för att det finns mycket kultur att njuta av liksom som vi hade i Alabama alls på samma sätt.
Kramar!

Martina, ja det är bra träning att gå ut och köra en sådan här hike :-)
Två flugor i en smäll med bra träning och mycket frisk luft liksom naturnjutning.
Kramar!

familjenlalloo said...

Vilken superhärlig vandring! Det är så lyxigt när man kan komma lätt ut i vacker natur! Jag saknar verkligen de svenska vårblommorna, även om det finns mycket annat att njuta av i Kalifornien.

Anne-Marie said...

Ja, du bor fantastiskt vackert med all denna grönska och fina blommor.
Jag kan också verkligen sakna de svenska vårblommorna. Schweiz liknar tydligen Sverige en hel del med tanke på växtligheten.
När jag kom till Mt Shasta-området fick jag känna av den högra höjden. Bara att promenera på 1000 meter över havet var litet jobbigt. Och att bestiga kullar och berg blev ännu jobbigare. Kan tänka mig att ni kände av bestigningen.
Mysigt för Chipotle att kunna få vara med er. :)
Kramar!!

Kattas Betraktelser said...

Så vackert. Oj vilka fina omgivningar ni har.

Desiree said...

Familjenlalloo, tack så mycket. Det är underbart att ha sådan här vacker natur alldeles runt knuten. Det finns mycket fina blommor i CA som the California poppy men jag förstår absolut din längtan efter vitsippor och andra svenska vårblommor ändå.
Kramar!

Katta, tack så mycket.
Kram!

Anne-Marie,tack. Ja naturen här liknar den svenska en hel del vad gäller växter men sedan är det också kul för att jag finner träd och växter som vi hade i Alabama men som inte fanns i sverige. Detta är lite mellanting, helt perfekt. Jag är inte så känslig för själv höjden men att gå rakt uppför 500 meter då blir man helt klart lite flåsig ;.)
Kram!