Monday, April 7, 2014

Fransk lördagsmarknad

En sak som jag älskar är alla underbara lördagsmarknader det finns att välja på. Bor man i Basel kan man som sagt på ett enkelt och smidigt sätt också välja vilken marknad i vilket land man skulle vilja besöka. Det finns gott om både franska och tyska marknader i närheten. I lördags valde vi att besöka den stora marknade i St. Louis i La France. 

Här kommer damerna med sina korgar på armen. Sittad frukt på fat bjuds frikostigt så att man kan få smaka på sötman av apelsiner, ananas och annan frukt. Påsar och mynt växlas mellan händer, ett intensivt sorl. En ananas hålls fram så att en dam kan få dofta på den om den är henne till belåtenhet i mognad innan hon köper den.


Älskar marknader för att det är så mycket intryck, så mycket färger och dofter. Det är livligt, kul och spännande. Allt är så praktfullt upplagt och ser otroligt fräscht och gott ut. Det är roligare att handla på det här sättet.


 Alla marknader har sina speciella inslag. Så mycket nytt och spännande att lägga märke till. Här grillas det kyckling på löpande band. Det doftade helt ljuvligt gott om dessa kycklingar. 


På en stor gryta bevid kycklingarna så puttrade denna risgryta. Vi trodde att det var någon form av Paella men det är tydligen något som kallas för ris Basquaise. Vet inte om det är någon form av speciell risgryta från Alsace området. Det såg och doftade väldigt gott om även denna med sin gyllene solgula färg.

La France är ju verkligen ostarnas land på minst lika många sätt som schweiz är. Gud så mycket olika och spännande ostar det finns. Så mycket man inte känner till. Så mycket man är nyfiken på. Det är just här vid sådana här tillfällen jag önskar att jag kunde en liten uns med franska så att jag kunde fråga lite. Nu blir det mest bara peka och räcka fram pengar och säga Merci.

Otroligt mycket gott bröd. Allt från jättebröd till små bröd. Surdegsbröd, söta bröd, bröd med nötter, oliver, örter ect.

Dessa varianter av ljusa flätade stora bröd är vanliga också i schweiz. Här låg de dock bland de sötebröden så jag antar att de kanske är söta.  Sedan har man de salta Bretzel kringlorna. Populära här i Alsace området. De finns även i schweiz och i tyskland. I början var vi galna i dessa men det har lagt sig lite nu. De är ju inte direkt nyttiga med vitt bröd med salt, men väldans goda ändå.

 
Färsk bakad pasta.


C fastade hos nougatförsäljaren och hade något slagt konversation med honom. Det blev en bit pistagenougat som följde med oss hem som vi sedan mumsade lite på under kvällen. Farligt god. 

Ramslök är stort här. Bärlauch som det heter i schweiz. Det växer vilt överallt i skogarna. Lätt att plocka själv om man tar en skogspromenad i vissa trakter.
Förra helgen gjorde jag en grön sås på just ramslök som blev både god och spänande.


Så otroligt mycket fräscha och fina grönsaker.


Det finns så mycket mer förutom frukt och grönt på dessa marknader. Kött, kyckling, korv, ost, bröd ect.


I ett annat hörn finner man korgar, kläder och till och med sängar.

Men även väldoftande olivtvålar från Marseille.

En sådan där riktigt mysig lördagsutflykt. Helt klart värt att skippa sovmorgon för. Vill man till marknaden får man nämligen se till att vara där en god stund innan 12 på dan eftersom det mesta plockas undan vid 12. Men som sagt värt det hela för att få njuta av allt detta vad gäller färger, dofter och intryck.

7 comments:

Miss Marie said...

Åh, så mysigt! :)

Desiree said...

Marie, ja super mysigt. Ser fram emot fler sådana här lördagsutflykter.
Kramar!

Suzesan said...

Underbart- så mysigt. Fransk marknad. De där tvålarna är nog hemskt bra. Fast jag har Åsnemjölkstvål. Varje gång jag tvättat mig så blir det så lent och skönt.

Ramslök så gott. Mums. Tack för bilder och rundtur på marknaden.

Kram
/Susanne

Lotta said...

I am in heaven. Skulle inte ha något emot att ha flera marknader i olika länder att välja på ;)
Underbart helt enkelt. Den där risgrytan såg förföriskt god ut, vilken härlig färg. Hela marknaden var verkligen full av godsaker.

Härligt!

Kram vännen,

Lotta

Anne-Marie said...

Det är ju så man skall handla mat. Inte i plastförpackningar som legat länge i en affär.
Ser helt fantastiskt ut med alla färger och vilket utbud.
Ramslök har jag faktiskt aldrig hört talas om. Låter spännande.
Vilken lyx att kunna besöka marknader i olika länder så där en förmiddag bara. :)
Kram!!

Desiree said...

Susanne, det lät ju väldigt spännande med åsnemjölkstvål. Vart har du köpt den?
Kram!

Anne-Marie, absolut! Så sant. Det är ju så attans trevligt att handla på det här sättet. Det är jättekul att det finns ett så stort utbud på olika marknader.
Kramar!

Lotta, du och jag skulle trivas som fiskar i vatten av att gå runt och strosa på olika marknader. Riset såg jättegott ut. Jag åker gärna dit någon mer gång och köper och provsmakar.
Kramar!

Suzesan said...

Jag köpte den här i stan på en kringresande marknad, men den kommer från Frankrike. Sydfrankrike. Ser ut som dem som är på dina bilder. När den är ny vill säga. Helt underbar. De kommer höst och vår så jag köpte så det skulle räcka fram till OJ nu kommer de snart igen. Internationell Streetmarket. Med mat och grejor från Europa. Mycket fint.

Kram
/Susanne