Wednesday, April 30, 2014

Torsdagsmix


Varför inte avsluta april med en lista i punktform? Denna månad har faktiskt kännts ganska lång för en gångs skull, kanske för att den varit händelserik på många sätt.Kanske också för det det var då våren slog till med full kraft. Allt har slagit ut i blom och blommat över från vitsippor, körsbärsblom, äppleblom, hägg, rosor, syrén och raps. Har känt mig stundtals förvirrad över vilken månad det är om det varit april, maj eller juni - ja till och med om det varit vår eller försommar.

Idag är det Valborg i sverige. Det firas inte här. Svenska föreningen har lite valborgsfirande med sång men jag skippar detta i år. Var där förra året och det var ingen superhit för min del kände jag.När jag cyklade förbi finaste kyrkan i stan häromdagen så kom jag förbi precis när en brud höll på att fotograferas. Både kyrkan i sig och omgivningarna här är så otroligt vackra så det är en populär plats att fotas för inför vigsel. Det är inte första gången jag sett brudpar här men idag hade jag med mig riktiga kameran och kunde zooma in och få några fina foton jag med.

Syrenerna blommar för fullt och några har jag sett som redan börjat blomma slut. Kanske bra att det svept in en front med svalare temperaturer och lite regn. Vill så gärna att det ska fortsätta blomma så här vackert lite till.

Till helgen ska vi försöka plannera in lite av vår sommar och styra upp vart och när som gäller för både gäster och semesterplaner.

Det är sparristider som råder. Sparris är folk galna i här nere både den gröna och den vita. På många resturangmenyer så annonserar man stort att nu finns det sparris på menyn. De flesta resturanger serverar den vita sparrisen med hollandässås. Personligen så är jag ingen stor vit sparris älskare utan dessto mer förtjust i den gröna. Stekt, grillad eller hastigt förväld gärna med lite hyvlad parmesan blir så himla gott. 

Visst är det något magiskt med nytvättat hår. Känns alltid lika underbart och fräscht. Eftersom jag tränar varje dag måndag till fredag så blir det så att håret måste tvättas i princip varje dag. Det är alltid lika underbart med den där rena känslan.

Lite långhelg som stundar här med första maj imorgon som är ledig dag. C hade först också tänkt ta fredagen ledig som blir klämdag men då det ska regna mer så bestämde han sig ändå för att jobba fredagen. 

Jag har inget emot lite regn men när det håller på i allt för många dagar i sträck blir det lite tråkigt. Nu har det regnat ett par dagar så jag hoppas att det snart lättar.

Förutom sparristider så är det även säsong för kronärtskockorna liksom ljuva rabarber tider. En god rabarberpaj kanske jag ska sno ihop till helgen?

Rekomendationer för frukt och grönt har stigit. Enligt dagens nya rekomendationer ska man gärna ät 7 frukter om dagen. Jag äter väldigt mycket och gärna frukt så det är inga problem. Tycker ni det känns mycket eller är det lagom?

Kan man vara överkänslig mot jäst? En av av C´s kollegor säger att han försöker baka med så lite jäst som möjligt för att han har fått för sig att han inte tål jäst något vidare. Har faktiskt inte hört att man kan vara överkänslig mot jäst innan.Mina rosor som ni ser på bilden högst upp har slagit ut fullt nu och är så här fina. Även om det är grönt och blommar för fullt ute i naturen så är det ändå något vackert och speciellt med att ha lite snittblommor hemma.

Ha en fin torsdag och en trevlig Valborg.

8 comments:

Anonymous said...

Inget Valborgsfirande for oss heller. Jag ska ga till ett slimmingworld mote sa verkligen inget firade ;-).

Jag vet faktiskt inte om vi brukade fira valborg sarskilt mycket hemma nar jag var liten. Jag har i alla fall inga sarskilt starka minnen fran det.

Jag har faktiskt hort om jastallergi forrut. Men jag kommer inte i hag i vilket sammanhang.

Sa vacker bruden var och vilket perfekt brollopsvader!

Planerar ni att aka till sverige alls i sommar? Vi aker vara vanliga veckor i slutet av juli, borjan av augusti men inte till Karlskrona i ar tror jag :-(.

Kram!

Annika said...

Trevligt med torsdagslistan på en onsdag :-)
Nej, ingen vaborg här heller, som du vet.
Ingen Första Maj heller.
Vi har regn på tredje dagen. De vräker ner, och åska ska det bli.
Imorrn fint igen.
Det ser jag fram emot.
Ja, nyfixat hår är härligt. Tvättar inte mitt varje dag, två ggr i veckan tvättar jag det.
:-)
Jag är lite rädd att regnet spolar bort många blommar ur träden nu.
Så vacker bruden är, och ville fina bilder du tagit!!
Sju frukter om dagen? JA tack!! GÄRNA!!
Inga problem.
Kramar!!

eastcoastmom said...

Sparris, jag gillar den gröna, precis som du!
Tvättar också håret varje dag, efter jag tränat, jag är svettig så det droppar om mig efter träning, så tvätt är ett måste..
Rabarber ja tack! Vi blev bjudna på den första i helgen, av våra tyska vänner som gjorde den efter mitt recept (!!). Svenska rabarberpaj på tyska gjord i USA.

Suzesan said...

Vackra bilder. Jo det är sant det med jäst. Har du ett bra mjöl utan tillsatser och helst ekologiskt så kan du minska jästen otroligt mycket. Ta bar yttepyttelite. Prova dig fram.
Jag äter bara ekologiskt numera. Avgiftar mig :) Jag har ökat min tanke om frukt och äter mycket och gärna som fruktsallad eller så gör jag smoothies.

Jag är inte heller så förtjust i den vita aparrisen. Minns när jag var i Sydtyskland på repressentation och kurs då tog de med oss till en restaurang där de hade sparris på menyn. Bara sparrisrätter. Ja en av menyerna. Vi var ju bjudna på allt. Det fanns en meny till med kött rätter och vanliga tillbehör.
Våra värdar och det företaget betalade ju naturligtvis.

Åh vad färggranna bilder du har. Jag tvättar inte håret varje dag. Även om det är en skön känsla med nytvättat. Men håret mår bra av det och jag tycker håret är lättare att forma. Jag anser att det är inte bra för håret att tvättas jämt. Sliter på det. Mitt blir så flygigt när det är nytvättat. men om jag skulle träna som du kanske jag skulle tvätta de oftare. jag tvättar mitt hår två gånger i veckan men sköljer det varje dag med bara vanligt vatten.

Mmm rabarberpaj så gott.

Glad Valborg och njut av våren/försommaren.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Millan, välkommen hem från er härliga semester. Vi brukade inte fira så mycket i sverige heller. När jag var lite brukade vi dock gå upp till någon brasa och lyssna på lite sång och grilla korv.
Nej vi har inga planer på att åka till sverige över sommaren alls. Det finns så mycket annat att njuta av här nere i europa så vi vill gärna njuta av det vi ännu inte sett. Vi får dock en del besök i sommar vilket ska bli jättekul.
Kram!

Annika, det blir till att tvätta håret nästintill varje dag för mig då jag tränar och blir helt svettig. Måste tvätta håret känner jag annars skulle det vara väldigt ofräscht.
Bruden var jättefin håller jag med om. 7 frukter om dagen är nema problema för mig. Mer än gärna.
Kram

Eastcoastmom, jag blir också helt svettig i håret så jag måste precis som du tvätta det varje dag efter träning. Men det är ju en sådan skön känsla efter då det är rent och fräscht. Mmmm låter underbart gott med första rabarberpajen. Jag får ta och baka något med rabarber till helgen tror jag bestämt.
Kramar!

Susanne, där fick jag lära mig något nytt om jästen alltså. Hmm, intressant info.
Så spännande med resturangen som bara hade olika alternativ med sparris. Låter gott och spännande som sagt.
Trevlig och glad Valborg till dig också.
Kramar!

Anne said...

Jag skulle också tvätta håret varje dag om jag tränade, det blir verkligen ofräscht efter svett och träning. Absolut, känslan av nytvättat hår är udnerbar. Lite så man flyger man efteråt. När vi förr om åren campat eller annars levt lite primitivt sommartid med begränsad tillgång till tvättmöjligheter så har det alltid varit jobbigast att stå ut med just smutsigt hår. Även om kroppen är ren i övrigt och man kan se till att hålla sig fräsch överlag, så är just det där med att gå omkring med skitigt hår nåt som gör att man som helhet känner sig ofräsch.
Spännande att detaljplanera lite mer, nyfiken på vad ni kommer bestämma er för att utforska och göra i Europa i sommar.
Aha, så nya fruktrekommendationer. Inga större problem här heller, jag konsumerar framför allt mycket bär året om men de färska som snart kommer är så klart de bästa. Längtar.
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Wow, vilka vackra bilder. Sparris, men oj så gott och vad allt ser fräscht ut. Dina rosor är ljuvliga och jag gillade verkligen färgen. Kram

Parisa Demneh said...

Hej!
Väldigt fina bilder
Undrar var i stockholm ligger den här kyrkan ?
Tacksam för svar
Hälsningar
Parisa