Wednesday, October 1, 2014

Hello October!

Helt makalöst skönt höstväder. Man tror knappt att det är höst. Indiansommar med råge. Även om sommaren här var relativt kass så är ju denna hösten verkligen revange på detta. 

I lördags så var jag på stadsvandring med SWEA. Jag hade arrangerat utflykten och hyrt in Dina som var vår guide. Hon är otroligt duktig och kan mycket om både arkitektur och historia. Det finns så många detaljer och ställen man passerar dagligen utan att veta något om dem eller utan att lägga särskilt stort intresser för dem. Tillsammans med Dina fick vi lära oss mycket om vår vackra hemstad och hittade många fina guldkorn. Det finns mycket kvar att lära även om man bott här ett tag. Det är roligt att veta mer så att man kan berätta mer för dem som sedan kommer och besöker en.


Lördag morgon vid 10 tiden sammlades vi utanför den stora vackra katedralen här i Basel som heter Munster. Ljuvligare dag kunde man inte få eller tänka sig.

Torget utanför Munster som naturligtvis heter Munsterplatz. Här finns många vackra historiska hus och museer. Det här är en naturlig sammlingsplats. För det mesta är något på G här. Snart drar höstmarknaden i gång och då kommer det vara fullt av stånd och andra evenmang som pågår här i två veckor. 


Museet för främande kulturer med sina coola hängande trädgårdar. Vackra pampiga husfasader. Basel var en rik och prominent stad med sin biskop. Ett av Europas äldsta universitet grundades i Basel. I Basel kom kunskapen om att färga siden band tidigt. Denna kunskap blev sedan grund till kemi och läkemedelsindustrin som idag är några av de största och viktigaste industrierna här.

De små träekorna som för passagerare från ena stranden till den andra om floden. De drivs helt utan motor endast med strömen.


Min vackra hemstad. Inte så stor men alldeles lagom. Ser fram emot höstfestivalen som börjar om några veckor. Ser fram emot oktober som är här nu som kommer att bli en fin höstmånad.

6 comments:

Miss Marie said...

Ja, man tror man känner en stad hyfsat, men så inser man att det är massor man inte vet! Vilken härlig dag ni fick!

eastcoastmom said...

Och det fantastiska vädret, som på beställning!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Ser alldeles ljuvligt ut! Jag och Calle åkte Paddan för ett tag sedan, och det ÄR verkligen kul att turista i sin egen stad!

Annika said...

Ja, vd fint att ni fick lite fint väder nu efter den halvtaskiga sommaren ni hade.
Skönt.
KUL med guidning i egen stad. Sådant borde man göra oftare.
Kramar!!

Desiree said...

Marie, ja det blev en toppendag. Med massor av spännande kuriosa att lägga på minnet :-)
Kram!

Eastcoastmom, älskar sådana här perfekta höstdagar. Så härliga!

Charlotta, hi hi helt rätt. Sådant ska man göra mer av och oftare :-)
Kram!

Annika, ja hösten är verkligen inget att klaga på i år :-)
Kram!

Suzesan said...

Lycka för er att få ladda lite med bra höst.

Vi här har verkligen haft allt med råge. Underbar sommar och underbar höst. För dem som älskar skog och svampplockning så har det varit nåt så makalöst mycket svamp iår. Massor med Karl Johan framför alla andra och de brukar ju fort bli maskätna. Nu har de som är duktiga hunnit se dem och ta dem som små.

Oktober är okey för det är en vacker månad. När allt skiftar färg. Tranorna lämnade "Hornborgarsjön" nu och flög söderöver. Jag lyckades vara ute när över 170 flög förbi här. I förrgår....coolt med så stort fågelsträck. Jag vinkade på skoj och sa hejdå. Kul med stadsvandring. Fin stad där du bor :)

Kram
/Susanne