Monday, October 6, 2014

Oktoberhelg


Helgen har varit skön. Vi har inte gjort så mycket men njutit i fulla drag av det vackra och ljuvliga höstvädret. Sköna dagar med solsken och ca 20 grader. I lördagsmorse vaknade vi båda tidigt så då passade vi på att åka över till Frankrike och besöka lördagsmarknaden i St. Louis. Älskar att besöka sådana här marknader.


 Varje lördag har de marknad på torget. Folk kommer hit med sina korgar på armen och handlar inför helgen och veckan. En härlig mix av färger, dofter som sprider sig, folk, sorl. Så mycket att ta in och tittat på. Franska och tyska båda språken funkar lika bra här eftersom vi befinner oss i Alscace. 

Den här marknaden känns också mer internationell än den vi besökt i Tyskland. Här har du ståndet där Afrikansk konst i trä säljes, någon annan står och bakar bröd från mellanöstern, en kvinna håller på att laga en Asiatisk wok som säljs i portioner för dem som önskar. Mannen som står och grillar sina kycklingar och säljer dessa tillsammans med en Baskisk risrätt och ratioulle. Man blir lätt hungrig av att gå runt här och känna alla goda dofter.  Höst med massor av god svamp, kastanjer, pumpor av olika slag och äpplen. Förutom ätbara varor så säljes också allt möjligt annat så som grytor och stekpannor till kläder och madrasser. Det säljs kött, fisk, ostar och bröd. 

Det är underbart att gå runt här och bara supa in alla färger, dofter och intryck. Även om man inte handlar så mycket så är det ändå en höjdpunkt att komma hit ibland och bara kika på allt som finns.

 Hösttider innebär också nötter och äpplen. Hasselnötter och valnötter här.


 Efter morgonens marknadsbesök så åkte vi hem och åt frukost. Ska man besöka marknaden gäller det nämligen att vara där tidigt. Resten av eftermiddagen tillbringade i Basel. Åkte ner på stan med cyklarna och gjorde diverse ärenden. Unnade oss ett fikastopp på vägen hem med kaffe. C beställde in en kakbit medan jag lyxade till det med ett litet glas Prosecco. 

En riktigt skön och mysig lördag på alla sätt. Vi stötte på vänner på vägen ner mot stan och slog följe med dem en bit och fick därmed chansen att umgås lite spontant vilket var kul. Lördag kväll lagade vi en god middag och hade en trevlig kväll ihop bara jag och C.

Ibland är sådana här helger på tu man hand de bästa helgerna. C har en hel del tjänsteresor han ska på under denna månad så vi passar på att njuta och softa av de dagar vi kan få tillsammans. I slutet på denna vecka ska han till Paris och nästa söndag bär det av mot Boston för honom. 

5 comments:

Miss Marie said...

Åh, saknar matmarknaderna i München, även fast de var långt ifrån så här maffiga!

eastcoastmom said...

Vilka färger! Svamp är ju gott, men jag är känslig och får otroligt ont i magen om jag äter kantareller!

Annika said...

SÅ mysigt, Desiree!!
Gillar det verkligen!
Kramar!!

Desiree said...

Marie, det förstår jag. Finns det inga bra marknader i England?
Kram!

Eastcoastmom, oj så synd att du får magknip av kantareller då är det nog bäst att avstå. Det finns som tur är massor med annan god svamp.
Kram!

Annika, ja det gjorde jag också :-)
Kram!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Åh, håller med, ibland är det verkligen underbart att ha en helg och bara chilla tillsammans! Ser ut som att ni har haft en alldeles ljuvlig sådan. KRAM!