Monday, July 15, 2013

Basel Love

Helgen har varit en skön mix dels på egen hand dels tillsammans med ny och gammal vänskap. C for iväg i ottan och tog tåget någonstanns i nordöstra Schweiz där han skulle åka mountain bike över helgen.

Jag vaknade alldeles för tidigt så det fick bli en löprunda följt av en lyxig frukost med färska bär. Känndes som en riktigt bra start på dagen. Jag var sedan redo för att bege mig ner och utforska stan. Även om jag bott här i något halvår nu så finns det massor, massor kvar att upptäcka.

 Ibland behöver man inte fara långt utan det finns gott om smått och gott precis runt knuten. 

Parkerade cykeln utanför gammla stan och gick en runda där. Otroligt mysigt med alls små gator och olika sorters småbutiker av alla möjliga slag. Lördagar lever hela stan upp på ett speciellt sätt. Då frodas livet både på resturanger och butiker eftersom söndagen är vilodag då allt är stängt. Alla passar därför på just under lördagar att uträtta ärenden och handla. 


 Hittade denna underbara chokladbutik jag blivit tipsad om. Här säljs ljuvlig högkvalitativ choklad från hela världen tillsammans med vin. Jag fick en trevlig pratstund med kille som stod i butiken som var duktig på engelska och dessutom jobbat som sommelier på en av Basels bättre resturanger. 

 Här i Gamla stan finns som sagt alla möjliga småbutiker som är spännande och roliga. Hattbutiken, ostbutiken osv. Finns hundratals ostar som jag ännu inte har en aning om vad det är för några.

 Gillar alla fina fontäner med sitt friska porlande vatten där man lätt kan stanna och dricka lite eller fylla på sin vattenflaska. Basel är helt klart en mindre stad men den har ändå otroligt mycket att erbjuda och har massor med charm. Jag älskar att man tar runt så lätt och att det nästan aldrig tar mer än 20-30 minuter att ta sig vart man än ska. Man känner sig trygg här. Jag cyklade hem lördag kväll efter att ha varit ute med svenska F och några andra vänner till henne kring midnatt utan att känna mig orolig. Vädret är dessutom så himla skönt nu. Riktig sommar med 25-30 grader, soligt, vackert och ljumma sköna kvällar.

 Fullt med små sköna gröna oaser här och var med sina porlande fontäner. Man strosar omkring och hittar små mysiga innegårdar med uteserveringar och caféer av olika slag. Gamla stan har dessutom sin alldeles speciall charm med sina små gränder, smala kullerstens gator som är krokiga och ibland känner man nästan att man befinner sig i en labyrint.De gamla medeltida husen och gränderna har kroknat med tiden och husen lutar åt olika håll.

Grönskan är vacker. Folk har ofta fina balkonglådor som hänger utanför sina fönster som blommar vackert. Gamla vackra metal skyltar hänger utanför olika småbutiker.

Jag har umgåts med Carol från USA som är gift med en kille som är med i min C´s mountain bike klubb. Vi bjöd hem dem på grillkväll innan vi for till Sverige och jag och Carol kände att vi fann varandra och bestämde att vi skulle ses och äta lunch ihop och gå en sväng på stan. Jag tycker det är underbart med dessa nya möten som känns som de kan leda till vänskap. Jag har också umgåts min svenska kompis F som jag alltid har kul med. Middag med avslut på en trevlig uteservering vid floden.

 Ännu en vacker innergård med vackra klätterrosor. Fina korsvirkeshus, Dessa små innergårdar är stila oaser mitt i det brusande innerstadslivet. Här råder ett stilla lugn.

Mycket reor just nu i hela stan. Det är verkligen nu man kan passa på att fynda. Jag hittade dessa skor som var riktigt sköna så jag slog till.

Sedan har jag hängt HÄR på vår uteplats som jag älskar otroligt mycket. Min alldels egna gröna oas.

Måndag idag och ännu en ljuvlig sommardag. Jag känner mig på topp med detta härliga sommarväder och helt klart laddad för ny vecka med nya utmaningar.

6 comments:

Miss Marie said...

Härligt med nya bekantskaper! Hittar man andra i samma situation som en själv så går det ganska lätt att knyta vänskapsband, kul!

Kattas Betraktelser said...

Roligt! Att fina nya plater eller nya vänner är så uppfriskande! Ser jättemysigt ut med dessa smååffärer. Jag lir liksom shoppingsugen då et affärsområde erbjuder de små och intima affärerna. Kram

Annika said...

Vad trevligt med Carol.
Det är ju inte så säkert att man klickar direkt. Så heja heja!
BRA!!
Basel verkar vara en såå trevlig stad. Gillar allt du visar från den.
Kramar!

Desiree said...

Marie, ja det stämmer nog. Jag är så glad att vi redan träffat så många trevliga och inspirerande människor här. Även om det tar tid att få upp ett socialt nätverk med en klick man gillar så tycker jag ändå att vi redan har kommit en bra bit på väg vilket känns jättekul.
Kram!

Annika, ja känns kul att ha hittat ytterligare en person som man trivs bra med och som nog kan leda till många trevliga upplevelser tillsammans. Hennes make är super nice också och han cyklar som sagt med C. Sedan har de två döttrar som är runt 8 och 11 som är himla gulliga. Basel är helt perfekt på många sätt. Det är en liten stad som känns trygg och intim samtidigt som den också har mycket när det gäller se, göra och uppleva.
Kram!

Katta, jag älskar dessa småbutiker som inte är kedjor utan har sitt speciella utbud som man inte hittar någon annanstans. Sådant får man se till att försöka premiera och bevara.
Kramar!

Anne-Marie said...

Basel ser så mysigt ut! Gillar alla gränder och vackra hus. Måste nog säga att europeiska städer onekligen har litet mer "stil" än hur husen är byggda här i Kalifornien.
Kan tänka mig att du gillar att ha en amerikansk bekantskap. Kul! :) Då kan du ju prata och träna engelskan också.
Kram!

Desiree said...

Anne-Marie, ja det är en väldigt vacker gammal stad. Just gamla stan är full av charm med sina små krokiga gränder. Väldigt olikt USA. Ja super med lite amerikanska vänner som du säger väldigt bra sätt att hålla engelskan igång på en bra nivå.
Kram!