Tuesday, October 1, 2013

Cool Borg

Det finns en hel del coola borgruiner både här i Schweiz och i närliggande Tyskland och Frankrike. Oftast belägna högst upp på någon kulle. Bästa läget med milvidd utsikt för att kunna spana på fienden. Vi gjorde en liten utflykt till Tyskland i söndags. Har sett den här borgen högst upp på klippan ett flertal gånger och sagt att vi ska dit någon gång. Den visade sig vara både större och i bättre skick än vad jag förväntade mig. 
Precis som ett sagoslott med sina tinnar och torn. En äkta version av ett Disney slott. Valv, fängelsehålor, valgrav och torn där vackra princessor har blickat ut över dalen nedan. Det var ganska lätt att föreställa sig sådant.

Första delen på borgen byggdes redan under 700-talet. Ganska imponerande ålder. Under 1300-talet drabbades Basel och området här av en kraftig jordbävning. Stora delar av borgen förstördes då men återuppbyggdes.

Även om det var lite dimmigt så är utsikten fortfarande storslagen. Man kan föreställa sig hur långt man kan se en klar dag. Vi får komma tillbaka hit för att beundra utsikten vid ett annat tillfälle. Borgen är ligger bara ca 15 minuter med bil från oss i Basel.
Tjok av dimma drev förbi som ibland gjorde att sikten minskade rejält. Det var coolt att man faktiskt kunde klättra ända högst upp i det högsta tornet.Förutom utsikten över dalen så hade man även en imponerande utsikt över borgruinen i sig.


När man sedan hade kikat sig mätt på både utsikten och borgen i sig så fanns en uteservering där man kunde sitta och fika lite om man hade lust. Eftersom vi inte hade så mycket Euros på oss så bestämde vi oss för att istället åka tillbaka och baka chocolate chip cookies. Ändå trevligt att det finns uteserveringar på många av dessa ställen.
Nu märks det att det börjar bli höst. De där första skiftningarna i kulör på bladen har börjat ske. Om några veckor kommer det säkert att bli ännu vackrare och än mer storslaget. Vi får kanske se till att åka tillbaka hit en klar och vacker höstdag och fota igen.Även om det låg lite dimma i luften så tycker jag att dimslöjorna var riktigt vackra. Det var inte alls kallt utan luften var relativt ljummen med ca 16-17 grader. Resten av helgen har varit riktigt fin vädermässigt. Det var söndagen som var lite dimmig och mulen med lätt regn på kvällen men annars har vi haft soligt och vackert.

Första oktober idag. Helt otroligt. Känns igen som det gått riktigt snabbt. Vi har kommit halvvägs in i hösten redan! C firar sin ettårsdag på jobbet här i Schweiz idag. För ett år sedan kom han hit och jobbade sin allra första dag. 

8 comments:

Annika said...

SÅ vackert!
Ja, nu är du mitt i det europeiska slottsriket. ÅÅ vad många slott du har omkring dig. Det ena vackrare än det andra.
Detta är verkligen vackert och med en speciell känsla. Underbart.
Förstår att ni vill åka dit och fota igen.
Kramar!

Annika said...

ETT år för C alltså!! OMG, time flies.
När flyttade du ner?
Har glömt det.
Kram igen.

Desiree said...

Annika, jag har bott här i 8 månader nu. Kom precis i slutet på januari i år. Ja det finns mycket slott och de är riktigt riktigt gammla. Lite coolt med all urgammal historia som finns här i europa.
Kram!

Anne said...

Jag tycker dimman gjorde bilderna och upplevelsen så här genom att titta på dem mycker häftigare. Mer sagoaktigt med slott och tinnar och torn i dimma. Snacka om imponerande ålder, att delar av det var såå gammalt.
KRAM!

Anonymous said...

Vilken härlig utflykt! Det är så kul att jämföra Europa, där saker är gamla på riktigt, med USA, där folk tycker det är fantastiskt med byggnader som är hundra år gamla (åtminstone är det så här i Kalifornien).

Anne-Marie said...

Håller med Anne att dimman skapade det där lilla extra. Litet mer mystik kring borgen. Så gammal och fin den är.
Tänk att Schweiz kan ha så kraftiga jordbävningar. Det visste jag inte.
Men har det gått ett helt år sedan C kom till Basel. Vart tar tiden vägen?
Kram!

Desiree said...

Anne, jag gillade också effekten av dimman. Det blev nästan ännu coolare då.
Kram!

Anne-Marie, jo det var som sagt en kraftig jordbävning på 1300-talet. Jag blev också förvånad över detta men som tur är verkar de inte så vanliga eftersom det inte varit någon stor sedan denna. Jepp redan ett år sedan han började här. Helt otroligt.
Kram!

Familjenlaloo,
Ja precis! Så himla häftigt med denna riktigt gammla kultur och historia som finns i europa i jämförelse med USA som har en väldigt kort historia.
Kram!

Suzesan said...

Slott och sånt andas historia. Underbart. Visst blir det så med detta om prinsessor och allt för allt sån gammalt har ju funnits där en gång i tiden. Tänk om sån slott och ruiner kunde prata. VILKEN utsikt. Lyckostar. Upptäcksfärder så roligt.

Så högt upp i tornet. Oj TÄNK så långt de såg. Undrar om det var en Kung som bodde där. Älskar att sånt finns kvar så allt inte blir så plastigt och nybyggt. Jag älskar såna platser och mest helst när det är av "sten" Älskar stenar. Klippor berg ja -name it-.

Ha ha sitter ofta och klappar dem som "katter" Stenarna. Så känns det. Måste röra vid dem. Undra så ibland varför man fascineras så av nåt.

kram
/Susanne