Thursday, October 17, 2013

Torsdagstankar

 Torsdag och jag tänkte att jag kör med lite relflektioner i punktform. 

För ganska precis ett år sedan kom jag till Basel för allra första gången för att hälsa på C och för att få träffa det som skulle bli min nya hemstad. Då jag kom hit för ett år sedan bodde C inneboende hos P som vi fortfarande umgås med. En av två äkta Schweichar kompisar vi har. Höstmarknaden pågick som kickar igång nästa helg. Jag måste säga att jag fick ett gott intryck av Basel. En känsla som än idag kvarstår. Jag hade ingen aning om vad som väntade mig men måste säga att allt faktiskt hittills blivit riktigt bra.

Det här är en av mina favorit gator i Basel som jag passerar nästan dagligen på cykel. Älskar denna lövtunnel som bildas här.

Jag har insett att jag faktiskt är en rätt strukturerad och organiserad människa trots allt. För mig är det viktigt med både struktur och att dagarna känns meningsfulla även om jag för tillfället inte har ett jobb att gå till. Har pratat med andra och insett att jag är rätt bra på både diciplin och struktur. Tyskan och träningen på gymet är både guld värda. Man kommer ut, träffa folk, pratar, lär sig nya saker, aktiveras och investerar i hälsa, välmående och nya erfarenheter. 

Spindelkysantemumm, en av mina favoritblommor. Så vackra och sedan brukar de stå sig väl väldigt länge. 

Jag trivs bra med att bo i en mindre stad som Basel är. I för sig tror jag att just Basel är relativt unik då det är en liten men ändock väldigt internationell stad som har mycket att erbjuda. Mycket kultur och olika typer av events som händer hela tiden. 
Det är allt intressant att lära känna ett nytt folk samt nya kulturer och traditioner. 

Schweizarna hälsar med tre kindpussar då det gäller mötet kvinna-kvinna eller kvinna-man. 

Det är väldigt många som röker här. Jag slås ofta att folk röker betydligt mer här än i Sverige.

Man ställer skorna UTANFÖR dörren. I Sverige är vi duktiga på att ta av oss skorna och ställa dem i hallen men här tar det hela grejen ett steg längre. Här ser man skoställen som står utanför ytterdörren.

Förutom att själv väga allt sitt frukt och grönt då man handlar här är det väldigt viktigt att man kommer ihåg att lägga fram pinnen som man lägger på varubandet för att dela av sina varor från nästkommande person. Glömmer man att lägga fram en sådan på bandet efter att man lagt upp sina varor blir folk nästan lite stötta i kanten. 

Schweizarna är punktliga alltid! "Act Swiss, be on time". Är något som man som utlänning kan få höra. Jag måste säga att jag själv har blivit bättre på att passa tider sedan jag flyttade hit. Är jag endast några minuter sen blir jag superstressad eller rent av bara tanken på att jag kanske kommer ett par minuter sent gör mig stressad. 

Idag har jag knåpat ihop fyra nya jobbansökningar. Så det positiva är ju att det ändå finns gott om nya jobb att söka.

Idag är en solig och fin torsdag. En sådan där riktigt fin höstdag. Älskar sådana. Vad har ni för er idag?

11 comments:

eastcoastmom said...

Kul att läsa hur folk gör i Schweiz!

Annika said...

Hur många bor i Basel?
Trodde det var en ganska stor stad.
Ja, roligt att höra lite om hur det går till hos er.
OCH det är så fantastiskt fint att ni trivs så ypperligt bra.
Vilken lyckträff det blev för er.
Det är bra med struktur. Jag har mina rutiner här i hemmabubblan också.
Det är så fint hos dig, det tycker jag alltid.
KRAMAR!!

Miss Marie said...

Vad roligt att läsa! Tänk vad tiden går fort, redan ett år sedan ert senaste äventyr började! Jättekul att läsa dina reflektioner! :)

Desiree said...

Eastcoastmom, ja sådant tycker jag är jättekul att lära sig.
Kram!

Annika, ja det märks att du också har en bra struktur i din vardagsvecka. Där är vi nog ganska lika. Det är lätt att ta sådant för givet och sedan pratar man med andra och inser plötsligt hur strukturerad man själv är och att det faktiskt är en väldigt positiv egenskap.
Kram!

Marie, ja det är kul att blicka tillbaka. Man inser hur ofantligt mycket man lärt sig och som har hänt. Jag är innerligt lycklig över att vi trivs bra och att det blev en fullträff att flytta hit. Lite vågat kan man tycka att bestämma sig för att flytta till ett nytt ställe/land/stad man aldrig varit i redan innan man någonsin satt sin fot där.
Kram!

Anne said...

Jag tycker du sköter hemmalivet med bravur, jag tror också det är jätteviktigt med struktur och rutiner när man lever ett liv där man inte får det automatiskt så att säga (som att gå till ett jobb eller ha barn hemma, då är ju deras tider/behov osv nåt som ger ramen och strukturen). Även när man blir pensionär måste man ju ha nån form av rutiner, program och mål. Inte går det att säga under 20(eller hur länge man nu är pensionär) bara göra ingenting och inte ha rutiner för uppstigning osv. Rutiner och struktur i nån form och utsträckning är nog väldigt viktigt för människan. Men det behöver itne vara helt lätt alltid att ha disciplinen kanske.

Basel verkar ha den perfekta mixen, liten men ändå stor på nåt sätt i och med att den är så internationell.
Och ja, definitivt ett plus det finns många jobba att söka. Vad skönt att du hittat flera att söka och även fixat dina ansökningar. Jag håller som vanligt tummarna.
Kram!

Saltistjejen said...

Det märks verkligen att du trivs i Basel tycker jag. Alla dina inlägg sedan du flyttade dit har andats harmoni. :-) Och som du beskriver så verkar det vara en otroligt internationell stad och ni har ju även väldigt nära till resten av Europa.
Själv kan jag ibland känna att det vore mysigt att bo i en mindre stad igen. Samtidigt tror jag att jag skulle sakna storstadspulsen som är här i NYC. Jag tycker ju numera att det känns som att komma till en lite lugn pittoresk by då vi kommer till Stockholm hahaha! :-)
Fint at du tar vara på din lediga tid tycker jag. Visst förstår jag att du gärna vill ha ett jobb, men så länge du kan göra något du tycker om när du inte arbetar tycker jag att det är bra!
Kram!!

Jane said...

Struktur är bra:) Jag behöver det också, och även bra rutiner.

Det där med rök känner jag igen. Tyskar röker mycket. Usch, tycker det luktar askkopp om man går ner på stan.

Jag tror att det är helt ok att bo i en mindre stad som Basel eftersom den ligger så centralt till. Ni har ju inte långt till andra städer. Lyx!

Hoppas det går bra med jobbansökningarna.
Kram!

Desiree said...

Anne, jag håller med dig till 100%. Det är viktigt med struktur och rutiner i vilket skede man än befinner sig i livet och vare sig man är hemma och pluggar som jag, är hemma med barn, pansionär eller ung student. Tack för att du håller tummarna.
Kram!

Saltis, jag kan helt klart tänka mig att du skulle sakna NY med både pulsen och storleken. NY har ju så mycket också att erbjuda och är en oerhört internationell stad med en stor kulturmix. Sannerligen en melting pot på alla sätt. Hi hi förstår också att du känner att Stockholm känns som en småstad då du kommer dit. Lite roligt för i veckan på min tyskakurs här i Basel pratade vi om olika städers storlek. Min lärarinna som kommer härifrån anser att Basel är en mellanstor stad. För mig är det en relativt liten stad men allt är ju relativt och beror naturligtvis på vad man jämför med.
Kram!

Jane, sant att det är helt ok med en mindre stad om den ligger rätt som Basel gör. Det är ju inte långt vare sig till Paris eller Milano om man vill få storstadspuls.
Ja himla trist det där med att det luktar rök så ofta på stan och på olika ställen.
Kram!

Anne-Marie said...

Det är en fin stad som du visat väldigt mycket trevligt av. Och att ni trivs, det är ju helt klart.
Antar att de har det där litet tyska inom sig med punktlighet osv. Inte alls fel men det får ju heller inte gå till överdrift.
Att ha struktur tror jag är väldigt viktigt. Kanske framför allt då man inte har ett jobb. Jag minns att jag ibland inte riktigt tog tag i dagarna när jag var hemma när Michael och jag levde tillsammans. Du gör ju väldigt mycket - det gjorde inte jag.
Tänk att det finns så många jobb att söka - perfekt för dig! Håller tummarna. :)
Kram!!

Anonymous said...

Tänk att det är ett år sedan! Vad tiden går fort! Så kul att ha fått följa med på er resa såhär långt. Väldigt roligt att höra om hur det är att bo i Schweiz :-) Jag skulle ha svårt med att vara punktlig, är en sån obotlig tidsoptimist :-D

Tycker du hanterar din tillvaro jättebra, jag hade så svårt att få till den där strukturen när jag var hemma och pluggade, så jag lyfter på hatten, kanonbra!
Kram!

Suzesan said...

Intressant det med hur andra kulturer gör.

Märks att du rotat dig mycket nu. Struktur är rätt bra. I lagom dos. Punktlighet är nåt jag kan på så sätt ATT jag kommer i tid men oftast i full fart för jag har en förmåga att komma i tid men i sista sekunden. Med andan i halsen.

HÄR får Pinnen får mig att skratta för den skapar så mycket känslor hos människor. Folk blir hemskt irriterade om den inte läggs upp på bandet. Ingen lägger nåt på bandet förrän den är där och då kan det vara en meter tomt utan varor.

Hoppas du ska få napp på jobb nu:)

Kram
/Susanne