Wednesday, October 16, 2013

Time for cheese

 
Fall in Switzerland also means it's time for cheese. As the leafs turn into more spectacular colors and keep swirling their way to the ground the amounts of cheese consumed seems to increase. 

Switzerland is all about the love of cheese in so many ways. Cold weather means time for both Fondue and Raclette of course. Two national dishes based on melted cheese. Almost pure melted cheese and nothing but cheese. The love for cheese is something that does not have to be doubted here.

As I went to the supermarket the other day they had made a large display area of various kinds of foundue pots. I must say I find them very pretty and decorative.

Yes, of course you also got the little Raclette molds. Raclette is the melted chunks of cheese that are scooped out of their mold once the cheese is completely melted with these kinds of rubber spatulas in bright colors. You grill a few vegetables such as bell peppers and potatoes with the raclette cheese but compared to the amounts of cheese that you consume it is nothing.In our home we are focusing more on the wine than on the cheese. We have outgrown our wine rack that we keep in the kitchen so C has built this new one for us down in the basement. Feels kind of cool to start something that might even be called our very own wine cellar. 

10 comments:

Miss Marie said...

Mmm raclette är ju så gott! Jag fick ett raclette-set av min au pair-familj när jag åkte ifrån Frankrike, det står nog nånstans hos mina föräldrar! :)

Annika said...

OJ vad gott.
Tror aldrig jag ätit raclette. Låter gott.
Fondue gillar jag massor.
Skulle gärna besöka Schweiz bara för matens skull.
Vin vill jag också fokusera på :-)
Kram!!

Anonymous said...

Jaaaa, det är dags för raclette snart!! Jag älskar raclette och ostfondue också för den delen ;-) Förra gången vi åt raclette, i vintras med mina franska kompisar, imponerade vi på dem genom att bjuda på direktimporterat schweiziskt vin (från Lavaux-regionen så klart som ju är "min" del av Schweiz)! Tyvärr är vinet slut nu men vi hoppas ju komma till Schweiz nästa vår... Fonduegrytan i rött med de schweiziska städerna var jättefin!
Kram

Anne said...

Definitivt! Ni har en egen vinkällare på gång. Helt klart. Det märks att ditt vinintresse tagits till hela nya nivåer och kunskaper sen flytten till Schweiz.
Raclette vet jag att min pappa och hans halvfranska fru bjudit på. Jag gillar att det är plockmat och perfekt umgängesmat således. Raclette är gott, så jag ska kanske inte dissa för mycket men det kan lätt bli lite stabbigt och mäktigt tycker jag. Men visst, i lagom doser och med bra tillbehör så absolut.
-kanske raclette är Schweizarnas variant på tacofredag...???
Kram!!

Desiree said...

Marie, jo det är gott. Det finns också en krydda de säljer här som kallas just för raclettkrydda som de har på osten. Sedan finns det raclett ostar av olika sorter här med olika smaker. Vissa med rosé peppar och andra med grönpeppar och så den vanliga sorten. Kul att du har ett raclettset ståendes.


Annika, jag gillar också fondue men jag gillar buljongfondun bättre än ostfondun som jag tycker kan bli väl mäktig. Som en liten förrätt kan ju ostfondun funka men inte som ensam huvudrätt för mig iallafall. Ja det finns massor med gott vin här också. Schweiz producerar en hel del vin men exporterar väldigt lite så att det är svårt att hitta utanför landet.
Kram!

Anne, ja perfekt plockmat som du säger men jag håller helt med dig om att det blir för stabbigt för min smak att endast äta ren ost som en huvudrätt. Man känner sig lätt däst och känner att nu borde jag inte äta något mer på en hel vecka med tanke på hur fet osten är. Lite är gott men det får inte bli för mycket.
Kram!

Kattas Betraktelser said...

Jag älskar också ostar och botaniserar gärna i osthyllorna. OLst fondue har jag ätit några gånger, då med ostar från Österrike. Aha, ni håller också på med vinkyla. Vi har haft en vincell förut i källaren, men nu är vi på span att köpa en vinkylare, model större som man kan ta med sig när amn flyttar:) Kram

Anne-Marie said...

Tänk att ostar är så stort i Schweiz. Och deras ostar är verkligen goda.
Eftersom jag inte kan någonting om viner får jag följa med dig på dina nya vin"äventyr". :)
Kram!

Desiree said...

Katta, låter som den österrikiska ostfondun är snarlik den schweiska och är säkert god den också. Låter spännande med din investering i vinkylare större model. Detta som vi fixat är ju bara lite mer plats nere i källarförrådet. Ingen speciell kyl eller så. Men flaskorna får iallafall ligga still och relativt mörkt i lite svalare temperatur så det tror jag blir en bra lösning för tillfället.
Kram!

Anne-Marie, detta är verkligen det förlovade ostlandet nr 1. Finns hur många olika sorters Alpkäse att prova på som helst. Problmet är att det är svårt att komma ihåg vilka man har provat och vad de hette.
Kram!

Saltistjejen said...

Åh både ostfondue och raclette är ju såååå GOTT tycker jag!! Mmmm...!

Suzesan said...

Ost är så gott. Jag älskar smält ost. Raclette har jag aldrig ätit. Tycker SÄKERLIGEN om det.

Kram

/Susanne