Wednesday, October 30, 2013

Herbsmesse

Höstmässan i Basel pågår för fullt. Den kickade igång i lördags och håller på i två veckor. På helgerna är det knökfullt med folk så jag tog mig en liten avstickare dit i måndags eftermiddag. Vädret var strålande och det var fortfarande varmt och skönt. Helt rätt dag för ett litet sneak peak av höstmässan. 

Den pågår på olika håll runt om på stan. Olika ställen har olika saker att erbjuda. Den största delen ligger vid Petersplatz alldeles vid universtitetet. Här finns got om bodar med allt från hantverk till godsaker av olika slag. Kameran fick följa med på en runda och jag hoppas att ni också är sugna på att kika lite.

Det var ganska mycket folk redan denna måndageftermiddag så jag kan tänka mig att man till och med har problem att ta sig fram för att kika på saker om man kommer en helg. Här säljs till exempel kryddor av alla olika sla


Marsipan, brända mandlar, choklad, godis av alla sorter finns överallt och säljs i massvis. Det doftar helt ljuvligt då man passerar dessa stånd. Läckli Haus till höger är Basels egna speciallitet på småkakor. Det påminner om ljusa pepparkakor med sina kryddor. Lite sega också och otroligt goda.


 
Musik.


Man kommer inte hit för att äta nyttigt på något sätt. Här finns Schweiz alla varianter på snabbmat. Fritterad ost någon? Raclette, självklart. De stora ostbitarna som används till Raclette skjuter man in under dessa värmeelement så att osten smälter precis lagom. Man hyvlar sedan stora tjocka bitar som man serverar med några skivor potatis.


Olika typer av sötebröd som jag ännu inte bekantat mig med. Olika sötebröd från olika regioner i landet.


Mer sötebröd som bakats i formar med olika mönster. Vackert förvisso men de känns lite väl "plastiga" på något sätt.


Sockervadd och alla andra kända klassiker som hör en marknad till förstås. Stooora pepparkakshjärtan med alla möjliga budskap och lyckönskningar. Lite mjukare pepparkaka, inte lika krispiga som de svenska.


Mycket fina hantverk också. Det är dessa stånd som jag gillar allra bäst. Här kan man fynda och hitta lite orginella och fina saker. Perfekt ställe för lite presenter och julshopping innan alla julmarknader kickar igång.
Allt från färgglada mössor till fina träskedar och ballonger. När jag var där i måndags var det ganska blåsigt och en bunt med ballonger slet sig och flög iväg. Alla människor stod och pekade upp i luften och log. Det såg faktiskt roligt ut.


Olika typer av spel. Fiska grodor, då gäller det att hålla koncentrationen på max.
Fina änglar och ballerinor. Så söta! Perfekta att hänga i julgranen. Men det är egentligen inga julgrejer som säljs här och nu eftersom det är höstmässa och inte julmässa. De kommer när höstmässan är avslutad om några veckor. Tror de allra flesta julmarknader öppnar sina portar i slutet på november eller lagom till första advent.


Alla Schweiska klassiker som fondue finns självklart. När jag säger fondue menar jag ostfondu. Det finns ingen annan fondu i det här landet.Det stora Parishjulet är väldigt vackert som står uppställt på ett annat ställe i stan, vid Munsterplatz där den stora katedralen finns. Parishjulet utgör en känd silouette för höstmarknaden i Basel.Kan tänka mig att göra ett besök till någon annan vardag nästa vecka. Det är en härlig marknad med mycket smått och gått att kika och erbjuda. Hoppas jag kan plocka en till solig dag i nästa vecka. C ska hit ikväll med några kollegor och vänner. En killkväll med öl och korv. Jag står gärna över både öl och korv. 

11 comments:

Annika said...

Vilken TREVLIG marknad. ÅÅÅ vad fina saker de har där.
OCH jag kan bara föreställa mig så otroligt mysigt det måste vara att trava omkring där.
BRA att du fotade så mkt för det är jättekul att se bilderna.
SEN kommer julmarkanderna. ÅÅ vad de måste vara FINA där du bor!!!
Kramar!!!

Jane said...

Vad MYSIGT! Ja vänta bara tills julmarknaderna kommer, förmodligen säljs nästan samma grejer men vad fina de är.Visste faktiskt inte att de bara äter ostfondue,
Kram

Miss Marie said...

Älskar marknader! Särskilt de som har blandat utbud så man kan fynda lite allt möjligt! :)

Desiree said...

Annika, ja höstmarknaden är en riktigt mysig marknad. Tycker det är nice att det inte säljs några julsaker här redan utan att det är en renodlad höstmarknad. Mycket smått och gott att kika på och prova.
Kram!

Jane, jag ser verkligen fram emot julmarknaderna också. Jag besökte ju Basel för allra första gången för exakt ett år sedan och fick då bekanta mig lite med Herbsmesse. Men jag hann inte med några julmarknader eftersom jag inte stannade mer än en vecka. Har hört mycket om hur trevliga de också är.
Hi hi jo här är det bara ostfondu som gäller för hela slanten. Jag tycker själv bättre om buljongfondu.
Kramar!

Marie, ja visst är de både mysiga och roliga.
Kramar!

Kattas Betraktelser said...

Vilken härlig markand. Du har tagit fina och stämningsfulla bilder. Det fanns mycket att smaka och prova, jag tycker deras bröd ser så välarbetat ut. Dom är så dekorerade. Många roliga saker. Den där foskegrejen såg ut som buffalo mozarella ;) Kram

Desiree said...

Katta, tack. Jag tycker det är jättekul att botanisera på just sådana här marknader. Finns mycket fint hantverk som man inte hittar någon annanstans och perfekt ställe för lite julklappar och sådant.
Kram!

Marina said...

Jättehärliga bilder! Visst är det mysigt med "riktiga" marknader, sådana som är en fröjd för alla sinnen.

Anne-Marie said...

Verkligen roligt att se höstmarknaden hos er - dina fina bilder ger mersmak. :)
Ser ut att finnas mycket vackert hantverk. Sådant är trevligt tycker jag. "Plastiga" turistsaker kan man vara utan men riktigt hantverk är fint att titta på.
Kram!

Desiree said...

Marina, ja superhärligt :-)

Anne-Marie, jag håller absolut med dig. Fina hantverk uppskattar man gärna.
Kram!

Suzesan said...

JAG älskar marknader. Skönt. Oj de änglarna och ballerinorna OCH grodorna hade jag kunnat köpa MÅNGA av. Min stil.

Kram/Susanne/Nattuggla idag.

Suzesan said...

JAG älskar ost. Friterad=MUMS

Kram
/Susanne