Thursday, October 31, 2013

Halloween Torsdag

Halloween idag. Inte vilken torsdag som helst alltså. Vi vet ännu inte riktigt hur det firas här eller i vilken omfattning. Jag tror vårt område är lite speciellt dels eftersom det bor många barn här och dels eftersom det bor flera franska och engleska familjer här. Det har mina förhoppningar eftersom några av våra grannar pyntat rejält inför Halloween. Vi har iallafall köpt rejält med godis och hoppas på att det kommer lite häxor. princessor och monster och plingar på ikväll.

Snart inga blad kvar. Det går snabbt nu. På sina ställen där det var mycket blad förra veckan finns inga blad kvar denna vecka. Det räcker med några rejäla vindpustar så är de bortflugna.

Soligt och fint har det varit denna vecka men nu har kylan kommit. Det kan nog vara frostnätter nu så vi har tagit in våra Qumquat plantor.


Julpynten dyker upp mer och mer och i princip överallt. NK´s motsvarighet som heter Globus här har redan haft premiär på sin julskyltning. Nästa stora högtid är ju jul och det laddas rejält.

Drömt på tyska har jag nu gjort för första gången. Drömde jag satt på en resturang med gäster som ej talade ett ord tyska och jag var tvungen att översätta. Snacka om att tyskaläxorna sätter sig på och i hjärnan.

Vinmässa är i fullgång. Jag tog mig en liten sneak peak dit igår eftermiddag och provsmakade på både det ena och andra. Det är en jättestor mässa med flera tusen olika viner och flera hundra utställare. Jag fick rådet att försöka gå mer än en gång för att dela upp det hela och det tror jag absolut på. Vi ska gå på fredag också med några vänner. Jag kände redan från gårdagen att man blir "mätt" på avsmakning efter ett par timmar. Det blir svårt att hålla smaklökarna på topp liksom koncentrationen. Det är en underbar mässa.


Mina fina födelsedagsbukett står sig än. Älskar just Krysantemumm av den anledningen att de står sig fint länge.

Intergrering är något jag tror på och som jag tycker är jätteviktigt då man kommer till ett nytt land. Viktigt för både ens egen skull och för helhetens skull. Tror absolut inte på att bo i en egen sorts bubbla bara för att man inte bor i sitt hemland. Tycker det är sorgligt med folk som inte har något som helst intresse av att lära sig något om sitt nya land, sin nya kultur, människorna, sederna eller språket. Varför bor man då inte kvar i sitt hemland kan man nästan undra då. Jag har träffat på den här typen av personer som inte tror på intergrering eller är för lata för det helt enkelt. 


Världens bästa och godaste krydda det är ju helt klart kardemumma i min smak. Åh vad gott det är! Här har jag bara hittat hela kardemumma kärnor med det gröna höljet kvar. Därför bad jag svenska F när hon åkte till Sverige nyligen att ta med sig dessa skalade helakärnor. Det doftar ju fantastiskt då man mortlar dem. Nymalet kaffe och nymortlad kardemumma är två av mina absoluta favoritdofter.Happy Halloween!!!

5 comments:

Annika said...

Happy Halloween!!
jag tror nog det kommer att fira ordentligt hos er. DET verkar ju onekligen så!
De som skickat ut flygblad och allt.
Du lär få en kul kväll.
Här är alla löv kvar sgs, men det är brinnande färger nu SÅ fin tid.
Kardeumma ja, jag håller MED!!! Vilken krydda det är!! ÄLSKAR den också!! Har den på min yogurt varje dag.
Japp, håller med om bubblor då man inte tar sig an sitt nya land och bara umgås med de sina.
Vad tråkigt det måste vara. Eller att bo i ett land och ALDRIG upptäcka det, att inte åka på utflykter ingenting.
Nej, inte bra.
KUL med vinmässa!!
HAHA, vilken stressdröm du hade på tyska. DEN säger allt :-)
Kramar på denna gruvliga Halloween!!!

Desiree said...

Annika, ja Happy Halloween till dig också. Kände nog på mig att du var en kardemumma-tjej :-)
Ha en underbar kul och lagom läskig Halloween.
Kraaam!

Anne-Marie said...

Skall bli roligt att höra om du har några Halloween "rapporter". Det verkar ju som om folk går in rätt mycket för denna högtid hos er.
Att du drömde på tyska tycker jag visar att du verkligen kommit in i det språket. Det lär ju vara ett tecken på att man behärskar språket rätt bra. Kul! :)
Att inte vilja integrera sig tycker jag visar på begränsing och snävt tänkande. Du har ju verkligen kastat dig in i livet i Schweiz.
Kram!

Suzesan said...

Kaffe och kardemumma doftar ljuvligt. Dock är jag försiktig med kardemumma för jag får "halsbränna" av den. Alltså magen tål det inte MEN det är GOTT.

Ha ha drömde du på tyska. Glosförhör med dig själv. Ha ha när du kom så var du som gäst och kunde inte ett ord och nu är du så duktig så du kan översätta "det du inte förstod;)

MEN jag håller med om det med bubblan och ny i ett land.

Jag förstår att många av våra nyanlända nysvenskar INTE valt själva att flytta för de måste fly MEN jag är så förvånad över att så många INTE vill lära känna någon. Vissa säger sig bli förvånade över ATT man pratar svenska här i Sverige och att HÄR bor svenskar. JA och nu grundar jag det på kunskap och vår kommunikation här. Jag bor ett "kulturellt mångfaldsbostadsområde" MYCKET invandrare.
Fast de flesta blir glada över att jag pratar med de flesta. MEN vi står SÅ LÅNGT från varandra kulturellt. De har ju tänkt bo här alltid och vissa avskyr oss svenskar och Sverige och de skäms inte över att säga det.=Sant! Ibland svarar jag dem med "ÅK hem då till ert eget."

Fast om jag flyttar utomlands så vill jag lära känna allt nytt med nya landet och "ta seden dit man kommer. Inte leva i en bubbla. Det måste ju bli ett roligare liv. Hur är schweizare mot nya och främlingar. Bjuder de in till samtal och umgänge eller är de svåra mot utlänningar? Är det svårt att ta sig in och med ursprungsbefolkningen?

Kram
/Susanne

Kram
/Susanne

Jane said...

Kardemumma är SÅ gott!
Håller helt med. Innan vi hade barn så umgicks jag faktiskt aldrig med andra svenskar, kanske en eller två som jag lärt känna av en slump. Har aldrig sökt mig till andra medvetet.
jag tycker att det är viktigt att man släpper Sverige lite när man bor utomlands. Inte hänger framför SVTplay varje kväll och bara saknar allt som är svenskt.

KRAM